Οι Rutte και De Croix επαίνεσαν την πρόβλεψη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού της Επιτροπής, ο Μακρόν επίσης διαφωνεί
Την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έναν νέο, συμπληρωματικό προϋπολογισμό «27» και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην ενότητα «Δαπάνες» έχουν ήδη προκαλέσει παρεξηγήσεις και έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους των πρωθυπουργών και των προέδρων των πιο στέρεων οικονομικά κρατών μελών, δηλ. αυτοί που έβαλαν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να ταΐσουν το κοινό ευρωπαϊκό korban.
Οι «27» έχουν προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο για να συναινέσουν στην αύξηση των δαπανών του τρέχοντος προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027, γιατί αν και είναι ακόμη το 2023, έχει γίνει σαφές ότι ο προϋπολογισμός των 1,216 τρισεκατομμυρίων PLN, που πρόκειται να καταβληθεί σε αυτήν την περίοδο σε καλύπτουν τις δαπάνες της ΕΕ, απλώς δεν αρκούν. Και είναι σε έλλειψη όχι μόνο λόγω της επείγουσας βοήθειας περίπου 71 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν χορηγήσει μέχρι στιγμής οι εταίροι στην Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας), αλλά και λόγω της κρίσης πληθωρισμού, η οποία έχει επίσης εκτροχιάσει άλλες δαπάνες.
Βρυξέλλες: Αδιάθετα κεφάλαια έως 16 δισ. ευρώ – η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης.
Ο πόλεμος ανέτρεψε τις προβλέψεις
Η Επιτροπή θεώρησε απαραίτητο να εγκρίνει έναν πρόσθετο προϋπολογισμό 66 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών δαπανών του ’27 έως το 2027. Είναι λογικό να πιστέψει κανείς ότι τα πρόσθετα κονδύλια που ζήτησε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ μόλις και μετά βίας καλύπτουν την υφιστάμενη βοήθεια προς την αγωνιζόμενη Ουκρανία. Ωστόσο, τα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν κάτι διαφορετικό. Στο πλαίσιο αυτό, η ρήτρα σχετικά με τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ στους εργαζομένους της ΕΕ έχει γίνει μήλο της έριδος.
«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι υπολογισμοί που έγιναν το 2020 ανατράπηκαν εν μέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων που παρασχέθηκε στο Κίεβο. Ωστόσο, η αύξηση των δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που προτείνει η Κομισιόν χρησιμεύει κυρίως στην αύξηση των μισθών των Ευρωπαίων αξιωματούχων», γράφει ο Charles Plantat από τη γαλλική «Le Figaro».
Ολλανδοβελγική μανία
«Μια αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι «πιθανώς» απαραίτητη, όπως παραδέχεται απρόθυμα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte. Ωστόσο, το να ξαναβάλουμε το χέρι μας στις τσέπες μας απαιτεί πρόσθετη προσπάθειας από τους καθαρούς συνεισφέροντες στον κοινό προϋπολογισμό, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και ακόμη και η Ιταλία», γράφει ο Plantad.
Ωστόσο, «οι κύριοι πόροι της ΕΕ προέρχονται από μικρότερα και οικονομικά ασθενέστερα κράτη μέλη. Η συνολική τους συνεισφορά αντιστοιχεί στο 64% του κοινού προϋπολογισμού», σημειώνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρουά. «Ειδικά καθώς όλα τα κράτη μέλη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθειας για να βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι εκτροχιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας», πρόσθεσε ο De Croo.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «Opinia», ο Βέλγος πρωθυπουργός εξερράγη από προβλέψεις για μισθολογικές αυξήσεις των ευρωγραφειοκρατών. «Ζητάμε δωρεές από τους πολίτες των χωρών μας και ζητάμε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να κάνουν το ίδιο», φέρεται να είπε ο Ντε Κρουά, χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι.
Την οργή του γείτονα συμμερίστηκε και ο Ολλανδός Rutte, ο οποίος σημείωσε ότι «όπως προβλέπουμε στους προϋπολογισμούς, κατά καιρούς χρειάζεται να σφίγγουμε τα ζωνάρια των ανθρώπων που απασχολούνται σε άλλες θέσεις». Ακόμη περισσότερο αν είναι προνομιούχοι, καλοπληρωμένοι υπάλληλοι, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς.
6.500 ευρώ καθαρά το μήνα
Το προβληματισμός είναι ότι από τα 66 δισ. ευρώ, τα 1,9 δισ. ευρώ διατέθηκαν για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που κερδίζουν 6.500 ευρώ το μήνα να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα ράφια των βελγικών σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το emploipublic.fr, αυτός είναι ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός ενός ευρωγραφειοκράτη των Βρυξελλών. «Διπλάσιος μισθός από έναν μέσο Γάλλο δημόσιο λειτουργό», γράφει η «Figaro». Και πενταπλάσιο μισθό του Έλληνα συναδέλφου του, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε.
Το προσωπικό της ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη αμείβεται συχνά πολύ λιγότερο από τα περίπου 32.000 άτομα που εργάζονται στις Βρυξέλλες. Σε κάθε {περίπτωση}, ωστόσο, οι εργαζόμενοι της ΕΕ κερδίζουν πολύ καλύτερα και σε άλλα κράτη μέλη σε σύγκριση με τον μέσο μισθό των εργαζομένων σε κάθε χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες της ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης τα έτη 2021-2027 είχαν προγραμματιστεί στον προϋπολογισμό σε {επίπεδο} ρεκόρ 82,5 δισ. ευρώ.
Ο Μακρόν είναι επίσης επικριτικός
Όταν ρωτήθηκε για την αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αρκετά επικριτικός όχι λόγω της αιτιολόγησής της (οι Γάλλοι έχουν υιοθετήσει ένα είδος αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης), αλλά λόγω της «ευκολία» ρύθμισης.
«Το ποσό που προτείνεται σήμερα μας φαίνεται υπερβολικό. Γι’ αυτό ζητήσαμε να μειωθεί. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι αυτή η μείωση θα πρέπει να γίνει εις βάρος των προτεραιοτήτων για την επέκταση της χρηματοδότησης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος έμμεσα στις ανάγκες της Ουκρανίας για στήριξης ενάντια σε εισβολείς και διεκδικητές της εθνικής κυριαρχίας της.
Ο Μακρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σφίξει το ζωνάρι περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις δικές της δαπάνες. «Σε μια εποχή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να εξοικονομήσουν πόρους για να διατηρήσουν τις επενδύσεις μας σε τομείς όπως η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, η άμυνα και άλλοι, καλέσαμε την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών σε πολλές πολύ καλές πληρωμένες θέσεις», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.