Μπορεί να υποτεθεί ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στην κριτική των σκληρών φόρων
Το βάρος βαρύνει το μαχητό τεκμήριο της κυβέρνησης για υπεράσπιση του νομοσχεδίου έναντι της φοροδιαφυγής και κυρίως έναντι της κριτικής της αγοράς και της αντιπολίτευσης. Οι ενστάσεις για τη νέα πράξη επικεντρώνονται στο γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών που καταγράφουν ζημιές ή ό,τι εισόδημα έχουν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πιο ακριβή καθημερινότητα. Επίσης για το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις για περιορισμό των τεκμηρίων, επανέρχονται συνέχεια.
Το εισοδηματικό τεκμήριο που εισάγεται στον νόμο είναι μαχητό. Αυτό τονίζουν κυβερνητικά στελέχη που ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα τεθούν νέοι φόροι, αλλά θα υπάρχει μαχητό τεκμήριο εισοδήματος, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.
Φορολογικός λογαριασμός: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο για 735.000 επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις
Τόσο από τη διοίκηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. «Το τεκμήριο εισοδήματος που εισάγει ο νόμος είναι μαχητό», αναφέρει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις βολές της αντιπολίτευσης ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής υπολογίζονται στα 3 δισ. δολάρια εάν εφαρμοστούν πλήρως. ευρώ το χρόνο.
Τι σημαίνει αυτό: Ο κατώτατος μισθός είναι ένα μαχητό τεκμήριο που ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει βάσει γεγονότων ή αποδεικτικών στοιχείων (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, παραμονή στη φυλακή κ.λπ.) Το ποσό του κατώτατου μισθού αυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας μετά την πρώτη τριετία και έως 30% για τρία τρία χρόνια, που ανέρχεται σε 14.196 ευρώ.
Τι γίνεται αν ένας {επαγγελματίας} έχει τραυματισμό;
Το καθιερωμένο σύστημα «κατώτατου μισθού» αντανακλά την ελάχιστη αξίας της προσωπικής εργασίας ενός αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του. Αυτό σημαίνει εισόδημα που εικάζεται ότι έχει κερδίσει κάποιος προσωπικά, κερδίζοντας κάτι περισσότερο από έναν κατώτατο μισθό εργάτη. Με τις νέες κρατικές παρεμβάσεις, μόνο το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φορολογία. Τονίζεται ότι σε κάθε {περίπτωση} το τεκμήριο είναι μαχητό και προβλέπονται εξαιρέσεις, μειώσεις και απαλλαγές όταν συντρέχουν προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με αλλαγές στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις, κανένας ελεύθερος {επαγγελματίας} ή ελεύθερος {επαγγελματίας} δεν θα μπορεί να δηλώσει ποσό κάτω των 10.920 ευρώ από τα φετινά εισοδήματα.
Το ανώτατο όριο ορίστηκε στις 50.000 ευρώ, αφού ελήφθησαν υπόψη μια σειρά παραδοχών, όπως τα έτη λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών και η μισθοδοσία του απασχολούμενου προσωπικού, εφόσον υπάρχουν. Από την άλλη, τα τρία πρώτα χρόνια εργασίας, τυχόν αναπηρία, καθώς και ο τόπος εργασίας μειώνουν το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλωθεί.
«Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε σοβαρά ότι η μεταρρύθμιση καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο όσοι θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά όσων φοροδιαφεύγουν συστηματικά μπορούν να το διεκδικήσουν», αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% πληρώνει το 50% των φόρων σε συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων.
“Καλός υπάλληλος – κακός {επαγγελματίας} και επιχειρηματίας”
Ωστόσο, η αγορά, όπως οι βιοτέχνες, ιδιαίτερα οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μετά τις αλλαγές αναφέρουν ότι πλέον φορολογούνται ανεξαιρέτως με μηδενικό εισόδημα, με εμπορική αμοιβή, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ. για έναν υπάλληλο.
Όπως τονίζει για παραδείγματα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, δεν φοροδιαφεύγουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις -όπως όχι όλες οι μεγάλες. Επισημαίνεται ότι οποιοδήποτε γενικό χαρακτηριστικό όπως «καλός υπάλληλος – κακός {επαγγελματίας} και επιχειρηματίας» συνδέεται με τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, προσανατολισμού και ανταγωνισμού.
Πλάνα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογεί σκληρά τον φορολογικό νόμο, επισημαίνοντας ότι επηρεάζει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και δείχνει ξεκάθαρα την απροθυμία και την αδυναμία του να ελέγξει μεγάλες και πολύ μεγάλες φορολογικές απάτες. Σύμφωνα με τους διευθυντές της Κουμουνδούρου, χρησιμοποιούν άδικα, οριζόντια μέτρα άμεσης φορολογίας που πλήττουν ιδιαίτερα τους νεότερους επαγγελματίες.
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι είπε στη ΝΔ ότι θα παραιτηθεί από το προφανές τέλος, που είναι μόλις 50%. Είπαν ότι επρόκειτο να απαλλαγούν εντελώς από τα τεκμήρια και τα βλέπουμε όλα να επανέρχονται.
Ελάχιστο προβλεπόμενο εισόδημα και απαιτήσεις διαβίωσης
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε καμία {περίπτωση} δεν θα μπορούν να αναφέρουν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους καθαρό εισόδημα κάτω των 10.920 ευρώ, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για 14 μήνες.
Μάλιστα, εάν ένας ελεύθερος {επαγγελματίας} απασχολεί μισθωτό με μισθό 20.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλώσει 20.000 ευρώ και όχι 10.920 ευρώ.
Χάρη στο σύστημα αύξησης, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα μπορεί να φτάσει τα 50.000 ευρώ, με όσους δηλώσουν ποσό που υπερβαίνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα να μειώνεται κατά το ήμισυ το τεκμαρτό ποσό, ενώ όσοι δηλώσουν χαμηλότερο ποσό θα φορολογηθούν στο τεκμαρτό εισόδημά τους. και θα έχει σιωπηρή μείωση 25%
Με νέο σύστημα
– Κατά τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους.
– Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ελεύθερος {επαγγελματίας} είχε διάλειμμα από την απασχόληση δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.
– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ξεκινούν μια επιχειρηματίας δικαιούνται τις ακόλουθες μειώσεις κατώτατου μισθού: 100% για την πρώτη τριετία, 67% για το τέταρτο έτος και 33% για το πέμπτο έτος.
– Εάν ένας ελεύθερος {επαγγελματίας} έχει επιχειρηματίας και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους, ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 50%. Εάν ο ελεύθερος {επαγγελματίας} έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη από 80%, θα μειωθεί κατά 50%.
– Ο κατώτατος μισθός είναι ένα μαχητό τεκμήριο που ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει βάσει γεγονότων ή αποδεικτικών στοιχείων (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, ποινή φυλάκισης κ.λπ.)
– Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 10% για κάθε τρία χρόνια εργασίας μετά την πρώτη τριετία και έως και 30% για τρία τρία χρόνια, αποδίδοντας συνολικά 14.196 ευρώ.
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός:
Α) Με ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους (μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που απασχολεί ο ελεύθερος {επαγγελματίας} στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, έως 15.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
Β) Με τον παράγοντα στον οποίο ο ετήσιος κύκλος εργασιών ενός ελεύθερου επαγγελματία είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
– 35% για όσους ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 100% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών της μεγαλύτερης φορολογικής αρχής
– 70% για όσους ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 150% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών της μεγαλύτερης φορολογικής αρχής
– 100% για όσους ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει το 200% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ με τα υψηλότερα έσοδα, έως 50.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.