ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κωτσόβολος: Υπογράφηκαν οι υπογραφές για την εξαγορά από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ίδια κεφάλαια

Υπογράφηκαν οι υπογραφές για τη mega συναλλαγή της εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έχει υπογράψει συμφωνία με την Currys για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι τιμήματος που αντιστοιχεί σε εταιρική αξίας 200 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των δανείων, των ταμειακών αποθεμάτων της εταιρείας και εξαιρουμένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16.

Axia: Τι κερδίζει η ΔΕΗ από τη σύμβαση με την Enel

Τη χρήση 1/05/2022 – 29/04/2023 ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος ανήλθε σε 733 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση 12% σε σχέσης με το 2022, τα EBITDA ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ (βάσει του ΔΠΧΑ 16) και Ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Τα παραπάνω αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης της Κωτσόβολος χτίζουν θετικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επόμενης οικονομικής χρήσης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσης, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα γίνει μια άλλη εταιρεία: ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό {επίπεδο}. Η εξαγορά της Κωτσόβολος στο πλαίσιο του επενδυτικού μας σχεδίου ύψους 9 δισ. ευρώ επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου, το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: πράσινη ανάπτυξη ιδεών, ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και εστίαση στον πελάτη.

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ίδια κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος θα επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, προοριζόταν για τη παραγωγή δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών καθώς και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2024 και υπόκειται σε συνήθεις εγκρίσεις τέτοιων συναλλαγών από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των μετόχων στη γενική συνέλευση της Currys plc, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (προϋποθέσεις προηγούμενο) .

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions SA (PwC) ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Β. Βύζας – Γ. Κατρινάκης ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.

Πολλά βοηθητικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δυτική Ευρώπη έχουν εξελιχθεί σε παρόχους οικιακών υπηρεσιών και λύσεων, προσφέροντας επίσης, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, συσκευές που βοηθούν στην υιοθέτηση νέων οικιακών υπηρεσιών.

Για παραδείγματα, η EDF, το γαλλικό αντίστοιχο της ΔΕΗ, συνεργάζεται με έναν εξωτερικό συνεργάτη (που ονομάζεται BOXT) για την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών, λεβήτων, πάνελ κ.λπ., εξυπηρετώντας τη στρατηγική της EDF να κερδίσει μερίδιο αγοράς στον τομέα του «συνδεδεμένου σπιτιού».

Ως εκ τούτου, χρειάστηκε η British Gas μια δεκαετία και αρκετές μικρές εξαγορές στο μεσοδιάστημα (όπως η AlertMe, μια εταιρεία λύσεων έξυπνων κατοικιών 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015) για να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο πάροχο ολοκληρωμένων οικιακών λύσεων που προσφέρει πλέον υπηρεσίες εγγύησης και επισκευής ηλεκτρικού εξοπλισμού , ασφάλιση κατοικίας και άλλα.

Η SSE, ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, με κεφαλαιοποίηση αγοράς 17 δισεκατομμυρίων λιρών, προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών επισκευής και αντικατάστασης ή {συμβουλές} για την ενεργειακή απόδοση στο σπίτι μέσω της θυγατρικής της SSE Aitricity και προσφέρει επίσης συσκευές στο ηλεκτρονικό της κατάστημα όπως τηλεοράσεις, εξοπλισμός ήχου, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.

στρατηγική της ΔΕΗ

Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας που παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσης, το οποίο περιλαμβάνει τρεις στρατηγικούς πυλώνες, το Πράσινο Συμφωνητικό της ΔΕΗ, την ψηφιοποίηση όλων των εργασιών και την εστίαση στον πελάτη, η εταιρεία συνεχίζει τον μετασχηματισμό της μέσω επενδύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. , με απώτερο στόχο τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ανάγκης για καταστήματα

Στη νέα εποχή της ενέργειας, της νέας ηλεκτροδότησης, η ΔΕΗ πρέπει να δείξει στους πελάτες νέες δυνατότητες και λύσεις. Αυτό καθιστά το λιανικό εμπόριο ενέργειας πιο απαραίτητο από ποτέ. Τόσο σε σταθερά όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η ΔΕΗ ήδη επενδύει στη παραγωγή νέων καταστημάτων. Συνολικά, ο αριθμός των νέων, πλήρως ανασχεδιασμένων καταστημάτων και των Pop-Up σημείων ΔΕΗ έφτασε τα 15. Πρόκειται για μέρη όπου οι πελάτες μπορούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις νέες λύσεις από κοντά.

Με μοντέρνο σχεδιασμό, ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες, γρήγορη υπηρεσία, διευρυμένο ωράριο και αποκλειστικές προσφορές ειδικά για τους πελάτες της, όλα τα νέα καταστήματα της ΔΕΗ επικεντρώνονται στον πελάτη, τις ανάγκες και την εμπειρίας του.

Τα νέα καταστήματα της ΔΕΗ διαθέτουν λύσεις πράσινης ενέργειας, προϊόντα έξυπνης διαβίωσης και άλλα, καθώς και εξειδικευμένους συμβούλους με εξατομικευμένες προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. My Energy trainer, myHome4all, e-self-metering, GreenPass, Fix it, Smart Living, ηλεκτρικά σκούτερ είναι μόνο μερικά από αυτά.

Πρόστιμο μιας τέτοιας ανάγκης είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει επίσης λανσάρει μια μέθοδο franchise για την ανάπτυξη ιδεών ενός δικτύου νέων καταστημάτων, δίνοντας τη ικανότητα σε όσους θέλουν να αγοράσουν ένα κατάστημα ΔΕΗ σε βάση franchise να γίνουν συνεργάτες της, ξεκινώντας με νέα καταστήματα της ΔΕΗ στο Κηφισιά και Πετρούπολη.

Ανάγκης για logistics και εγκαταστάσεις

Ταυτόχρονα, η νέα ενεργειακή εποχή δημιουργεί επίσης νέες ανάγκες για ένα ισχυρό, αξιόπιστο και γρήγορο σύστημα logistics για το χειρισμό, τη {μεταφορά}, την παράδοσης και την εγκατάσταση λύσεων που θα κάνουν πραγματικότητα τη νέα ηλεκτροδότηση κατοικιών και επιχειρήσεων. Φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, ιδιωτικοί φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι λύσεις που πουλάει σήμερα η ΔΕΗ και οι οποίες απαιτούν {μεταφορά}, παράδοσης και εγκατάσταση στις εγκαταστάσεις των πελατών. Καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο δίκτυο logistics.

Πελάτης ψηφιακής ενέργειας

Η ΔΕΗ δημιουργεί μια εντελώς νέα εμπειρίας και νέες σχέσεις με τους πελάτες, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να παρέχει μια νέα εμπειρίας ψηφιακής εξυπηρέτησης σε όλα τα επίπεδα. Η στρατηγική της περιλαμβάνει αλλαγή μοντέλου και επένδυση στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, προσφέροντας ένα ευρύτερο σύνολο λύσεων, φυσικών και ψηφιακών.

Τι θα αγοράσει η ΔΕΗ;

Η Κωτσόβολος είναι η Νο 1 εταιρεία στον κλάδο των ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Η Κωτσόβολος έχει τις δυνατότητες και την εμπειρίας σε ό,τι χρειάζεται η ΔΕΗ για να βρει πελάτες σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον, να τους εκθέσει σε λύσεις και υπηρεσίες νέας εποχής ενέργειας, να τους παραδώσει και να τους εγκαταστήσει.

Καταστήματα

Η Κωτσόβολος διαθέτει συνολικά 95 καταστήματα, 92 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, συνολικής επιφάνειας 143.000 m2, που απασχολούν συνολικά πάνω από 1.500 άτομα. Από αυτά, τα 27 είναι μεγάλα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 2.000 m2. τ.μ

Ηλεκτρονικό κατάστημα

Το kotsovolos.gr είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρονικά καταστήματα της αγοράς, μέσω του οποίου η Κωτσόβολος έχει τη ικανότητα να πουλάει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε χαρτικά καταστήματα.

Logistics και εγκαταστάσεις

Η εταιρεία διαθέτει ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα logistics, που περιλαμβάνει κέντρα διανομής, τοπικούς κόμβους και κέντρα επεξεργασίας (κατάστημα/κόμβους) που μπορούν να μεταφέρουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες προϊόντα στα καταστήματα Κωτσόβολος. Κάθε χρόνο, η εταιρεία πραγματοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες παραδόσεις κατ’ οίκον, χρησιμοποιώντας δικά της οχήματα (φορτηγά και φορτηγά παράδοσης).

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ένα νέο κέντρο διανομής συνολικής επιφάνειας άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε έκταση 120 στρεμμάτων, όπου έχουν σχεδιαστεί οι πιο πρόσφατοι σταθμοί αυτοματισμού, συλλεκτικής και συσκευασίας τελευταίας τεχνολογίας.

Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις και επισκευές μέσω του δικτύου εγκαταστατών της.

Υπηρεσίες

Εκτός από προϊόντα, η Κωτσόβολος έχει αναπτύξει και μια σειρά από υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σύμφωνα με τη νέα εποχή της ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλιστικές υπηρεσίες, προϊόντα επέκτασης εγγύησης, καθώς και οικονομικές λύσεις σε συνεργασίας με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τι προοπτικές δημιουργεί η εξαγορά;

Η εξαγορά της Κωτσόβολος εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική της για τη ΔΕΗ, καθώς της δίνει τη ικανότητα να οικοδομεί άμεσα και αποτελεσματικά μακροχρόνιες πελατειακές σχέσεις μέσω του υπάρχοντος και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και των logistics, αξιοποιώντας παράλληλα την κορυφαία επωνυμία προϊόντων της σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ μπορεί να εστιάσει και να αναπτύξει άμεσα λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, ενώ έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει πρόσθετες συνέργειες (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) για την καλύτερη υπηρεσία πελατών.

Ίσως το σημαντικότερο ατού της Κωτσόβολος είναι η εταιρική κουλτούρα και το πάθος των εργαζομένων/πωλητών της. Μια κουλτούρα που επικεντρώνεται στην εμπειρίας του πελάτη και στις ανάγκες του.

Γιατί η τιμή είναι ευνοϊκή

Βάσει της συμφωνίας, η Enterprise Value αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, χωρίς τα δάνεια και τα μετρητά της εταιρείας. Και φυσικά η Κωτσόβολος είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με θετικές προοπτικές. Τη χρήση 1/05/2022 – 30/04/2023, ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος ανήλθε σε 733 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέσης με το 2022, τα EBITDA ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός σχεδόν μηδενικός. Η επιτυχημένη διοίκηση της Κωτσόβολος προσδοκά ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το επόμενο οικονομικό έτος.

Η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό σχέδιο 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία για τη παραγωγή δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών καθώς και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους με σκοπό την ανεξάρτητη ανάπτυξη ιδεών των πωλήσεων προϊόντων. Ως {αποτέλεσμα}, η επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον φέρνει σήμερα αποτελέσματα που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιτευχθούν.

στρατηγική της ΔΕΗ για το μέλλον

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των εργασιών της Enel στη Ρουμανία και την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ αλλάζει πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προχωρά ως κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2023 στις 9 Νοεμβρίου 2023 μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει Ημέρα Κεφαλαιαγοράς στις 23 Ιανουαρίου 2024 στο Λονδίνο για να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο.

Leave a comment