Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στην πορεία προς την ομαλοποίηση
Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει για να μπει στον χάρτη των ασφαλών υποψηφίων επενδύσεων, ωστόσο έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα. Έλαβε επενδυτική βαθμίδα από δύο επιμελητήρια αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιβεβαίωσε την ταχεία οικονομική της ανάκαμψη.
Grant Thornton: Οι επιχειρηματίες βλέπουν προοπτικές, αλλά «κρατούν πίσω» τις επενδύσεις
Αλλά η σκληρή δουλειά δεν πρέπει να τελειώσει εκεί. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στο δρόμο προς την εξομάλυνση, όπως έχουν σημειώσει πρόσφατα οι περισσότεροι αναλυτές που καλύπτουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ιστορία
Όπως σημειώθηκε πρόσφατα από το Sovereign Debt Institute (OMFIF), η βελτίωση της Ελλάδας ήταν {αποτέλεσμα} σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, διαχείρισης του δημόσιου χρέους, εκκαθάρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα, καθώς και ισχυρότερης ευρωπαϊκής θεσμικής υποστήριξης.
Λίγο πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα έχασε όλες τις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας αφού χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ενώ η θέση της στην ευρωζώνη βρισκόταν σε κίνδυνο. Στη συνέχεια, η Ελλάδα στερήθηκε την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και αντ’ αυτού έπρεπε να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη την τελευταία δεκαετία ήταν εντυπωσιακή. Σύμφωνα με το Scope, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνεται σταθερά, με τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί στο 160,7% φέτος, μειωμένος κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του το 2020. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης σημειώσει τεράστια πρόοδο στον υπολογισμό τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, η Ελλάδα έχει βελτιώσει τις σχέσεις και τη φήμη της με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριέλαβε ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα PEPP, παρόλο που η χώρα δεν πληρούσε τα κριτήριά της λόγω της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπένδυσης στο πλαίσιο του PEPP μέχρι το τέλος του 2024, ενώ θα λαμβάνει στήριξη από το πρόγραμμα Next Generation της ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει πλέον τη διαρκή προστασία των Ευρωπαίων εταίρων της, η οποία λείπει τα τελευταία 12 χρόνια. Κάθε χώρα με {αξιολόγηση} επενδυτικού βαθμού πρέπει να είναι σίγουρη ότι θα έχει ισχυρή θεσμική στήριξης σε {περίπτωση} κρίσης.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η Ελλάδα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές από τον Απρίλιο του 2014 και έκτοτε ανέπτυξε πλήρως την καμπύλη αποδόσεων, κάνοντας συχνά διαπραγματεύσεις στις αγορές. Έφτασε στο πρώτο της σημαντικό ορόσημο με 10ετές ομόλογο τον Μάρτιο του 2019, προτού επεκτείνει την καμπύλη της σε 15 χρόνια το 2020 και 30 χρόνια το 2021. Από το 2020, η Ελλάδα τιμολογεί επίσης τις κοινοπρακτικές της εκδόσεις με βάση τις συναλλαγές mid-swap και όχι με βάση αξιολογήσεις, ενισχύοντας την επενδυτική βάση.
Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα 10ετή ομόλογα να υποχωρούν στο 3,8% από υψηλό πάνω από 30% το 2011. Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές εκτιμούν την Ελλάδα ως χώρα επενδυτικού βαθμού για αρκετά ώρα τώρα.
Γιατί ο επενδυτικός βαθμός θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματίας
Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική της βαθμολογία χαιρετίστηκε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά το μεγαλύτερο όφελος, όπως πρόσφατα αναγνώρισαν οι Goldman Sachs, JP Morgan, Societe Generale και Bank of America, είναι ότι οι αυξήσεις ομαλοποιούν τη χρήση των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση στις εργασίες αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, το πιο σημαντικό, μειώνουν το κοστούς πίστωση για νοικοκυριά και εταιρείες.
Αν το ελληνικό κράτος μπορεί να δανειστεί φθηνότερα, το ίδιο μπορούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η αποτίμηση του κράτους και το κοστούς χρηματοδότησης συχνά χρησιμεύουν ως σημαντικό σημείο αναφοράς για την ιδιωτική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις στη χώρα.
Συνεπώς, ο εκσυγχρονισμός θα επιτρέψει επίσης στον ιδιωτικό τομέα να επωφεληθεί από το μειωμένο και λιγότερο μεταβλητό κοστούς χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο κερδοφόρες, ανθεκτικές και βιώσιμες. Το χαμηλότερο τραπεζικό κοστούς χρηματοδότησης μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερες πληρωμές τόκων, μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και μειωμένο κοστούς πρόσβασης σε πίστωση για τα νοικοκυριά.
Η αύξηση της αξιολόγησης σε επενδυτικό βαθμό αυξάνει επίσης τη δεξαμενή των πιθανών επενδυτών που μπορούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Μια υψηλότερη βαθμολογία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μια ευρύτερη επενδυτική βάση που έχει απαγορευτεί στη χώρα να χρησιμοποιεί για 13 χρόνια. Για παραδείγματα, πολλά από τα μεγαλύτερα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια στον κόσμο δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα κάτω από τον επενδυτικό βαθμό.
Το νέο καθεστώς επιτρέπει επίσης στη χώρα να περιλαμβάνεται σε περισσότερους δείκτες της παγκόσμιας αγοράς, γεγονός που αυξάνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πολλοί μεγάλοι διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων τους με βάση διεθνείς δείκτες: η {συμμετοχή} σε αυτούς μπορεί να τονώσει τη ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Προκλήσεις
Ωστόσο, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει πίσω. Όπως ανέφερε η DBRS στην τελευταία της ενημέρωση, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει εγγενείς κινδύνους που την καθιστούν ευάλωτη σε πιθανές υποβαθμίσεις στο εγγύς μέλλον. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό δημόσιο χρέος που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Στα «ψιλά γράμματα» του εκσυγχρονισμού του DBRS βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι πολύ ισχυρή, βασίζεται κυρίως σε δύο κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας. Με την πανδημία, ο τουρισμός σταμάτησε, με {αποτέλεσμα} η χώρα να παρουσιάζει υψηλά ελλείμματα και η κατάσταση έκτοτε διορθώθηκε. Άλλες ευπάθειες «περιλαμβάνουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ιδίως τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό {επίπεδο} των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας».
Καθώς η χώρα οδεύει προς περισσότερο χρηματοδότηση βασισμένη στην αγοράστρια και ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, υπάρχουν επίσης πολιτικοί κίνδυνοι. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατά σημεία. Η {εφαρμογή} ενός τεράστιου αριθμού οικονομικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε την ανθεκτικότητα, όπως αποδείχθηκε κατά την πρόσφατη (πανδημική) κρίση.