ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Δημιουργούμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο 2010

Δεν χρειάζονται νέες ιδέες, αρκεί να υλοποιηθούν οι παλιές, τόνισε ο επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings – Η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις ενέργειές της

Οι ελλείψεις τροφίμων που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία έχουν χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή για την αγοράστρια από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings, δηλώνοντας ωστόσο ότι «τα μέτρα της αστυνομίας και της αγοράς που προσπαθούμε να η λήψη θα λύσει το προβληματισμός εν ριπή οφθαλμού. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και κανείς δεν ξέρει πού πάμε».

Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας, μιλώντας στο συνέδριο Circle of Ideas σήμερα, Δευτέρα, σημείωσε ότι τους επόμενους 12 μήνες το πρώτο προϊόν που θα είναι σε έλλειψη θα είναι τα πορτοκάλια.

«Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας στη Γη, η Νότια Αμερική, κάηκε. Το προβληματισμός δεν είναι αν η τιμή στη Βραζιλία έχει αυξηθεί από 2,5 σε 6,5 ευρώ το κιλό, το προβληματισμός είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν αγαθά να προσφέρουν σε καμία τιμή», είπε ο Θεοδωρόπουλος.

«Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό, με το πετρέλαιο», είπε, τονίζοντας ότι μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως η Αμερική, η Ινδία και η Κίνα αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή.

Το προβληματισμός δεν είναι οι μισθοί

Η γεωπολιτική αστάθεια, η αύξηση των επιτοκίων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού συμπληρώνουν το παζλ του απαιτητικού περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ωστόσο, δήλωσε ότι το προβληματισμός της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας δεν είναι οι μισθοί. «Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων τελευταίων χωρών της Ευρώπης όσον αφορά τον μέσο μισθό. Οι μισθοί στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθούν. Αλλά οι μισθοί δεν πρέπει να αυξάνονται ανεξάρτητα από την παραγωγικότητα. πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές οικονομίας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», είπε.

Τα παθογόνα από το παρελθόν επιστρέφουν

«Αρχίσαμε να δημιουργούμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο 2010», σημείωσε ο Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στις παθολογίες του παρελθόντος, που -όπως είπε- παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, ελάχιστα είχαν διορθωθεί.

«Σε ό,τι αφορά τη στάση, επιστρέφουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος», είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα δικαστικές αποφάσεις που επαναφέρουν τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς και κρατική επέκταση μέσω προσλήψεων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι νέες ιδέες, αλλά η {εφαρμογή} παλαιών, γνωρίζουμε όλα τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Επιβάλλεται η {εφαρμογή} τους» είπε γνωστός επιχειρηματίας για το σύνολο των πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Τόνισε ότι εδώ και 25 χρόνια το 90% των θεμάτων που συζητάμε είναι τα ίδια.

Κουράγιο και μικρά βήματα

«Τα όποια βήματα κάνουμε είναι μικρά, καθυστερημένα, χωρίς θάρρος και οι κυβερνήσεις έρχονται και ανατρέπουν ό,τι έκαναν οι προηγούμενες, ακόμη και κυβερνήσεις του ίδιου κόμματος», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση είπε: «αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που έχει μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, που είναι βασικά ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε όλους τους τομείς».

«Δεν είναι πόσο γρήγορα κινείστε, αλλά πόσο γρήγορα κινούνται οι ανταγωνιστές σας».

Επενδύσεις στον τομέα των πρώτων υλών και εξαγωγές

Στο επενδυτικό μέτωπο, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι βλέπει μεγάλη ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα, αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει μια μεγάλη αγροτική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η μονάδα υδροπονίας στη Δράμα πρόκειται να επεκταθεί για τέταρτη φορά.

Εκτός από τη βιομηχανία τροφίμων, στοχεύει στη παραγωγή εξαγωγικού ομίλου με διεθνώς αναγνωρισμένα ανταγωνιστικά προϊόντα, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Leave a comment