Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι αδειάζουν τους λογαριασμούς τους – έρχεται μια παγκόσμια προειδοποίηση σχετικά με την απάτη των επενδυτών στο Διαδίκτυο
«Συναγερμός» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει σημάνει επανειλημμένες προσπάθειες εξαπάτησης επενδυτών στο Διαδίκτυο (online ζημιά). Έξυπνα παριστάνοντας ως συνεργάτες του Γραφείου ή άλλων επίσημων αρχών, προσπαθούν να εκβιάσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, υποσχόμενοι… «χρυσά κέρδη» μέσω «ασφαλών επενδύσεων».
Μετά από μια χιονοστιβάδα καταγγελιών, η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε δύο επανειλημμένες προειδοποιήσεις εντός των ημερών, εφιστώντας την προσοχή των επενδυτών. Κάποιοι έπεσαν στην παγίδα που έστησαν οι απατεώνες και τώρα θα πρέπει να στραφούν στη δικαιοσύνη για αποζημίωση.
Διαδικτυακές απάτες: Ψεύτικα email που ζητούν «επιστροφή φόρου»
«Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία ενημέρωσης για να προστατεύσουμε όλους τους επενδυτές ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης», λέει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.
ΚΥΡΙΑ. Λαζαράκου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και ειδικά επειδή λέει να μην μοιράζεστε προσωπικά στοιχεία με αγνώστους. Αντίθετα, επισημαίνει, θα πρέπει να εμπιστεύονται επίσημους επενδυτικούς φορείς αφού ελέγξουν προσεκτικά την εγκυρότητά τους.
Πώς να… «ψαρέψεις».
Σύμφωνα με την κ. Λαζαράκου, η πιο συνηθισμένη πρακτική πέρα από διαφημίσεις και email είναι να καλούν άτομα τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες και να προσποιούνται ότι εκπροσωπούν νόμιμες, αξιόπιστες, αδειοδοτημένες εταιρείες επενδύσεων -όταν δεν έχουν καν άδεια- και υπόσχονται «ασφαλείς επενδύσεις» με “υψηλές αποδόσεις.” .
Στη συνέχεια ενθαρρύνονται να επενδύσουν σε γνωστές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια, συνάλλαγμα (FOREX), πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο, συμβόλαια διαφοράς (CFD) και κρυπτονομίσματα μέσω πλατφορμών διαδικτυακών συναλλαγών χωρίς άδεια.
Τις περισσότερες φορές, σημειώνει η κ. Μ. Λαζαράκου, αυτές οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν είναι πραγματικές, αλλά ψεύτικες. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί που εμφανίζονται (“επενδύσεις”, “λογαριασμοί”, “συναλλαγές”, “κέρδη”, “ζημίες”) είναι εικονικοί.
Όσον αφορά τα χρήματα που «επενδύονται», δεν κατευθύνονται στην αγοράστρια χρηματοπιστωτικών μέσων για λογαριασμό επενδυτών, ούτε κατατίθενται στους λογαριασμούς των πραγματικών δικαιούχων, αλλά μέσω πολύπλοκων ηλεκτρονικών μέσων μεταφέρονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.
“Τυρί”
Για να πείσουν τα θύματα να καταθέσουν περισσότερα χρήματα ή να συστήσουν έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, φροντίζουν αυτοί οι επενδυτές να έχουν σημαντικές «επιστροφές» στην αρχή.
Ωστόσο, αργότερα, όταν οι επενδυτές ζητούν επιστροφή του κεφαλαίου ή των «κερδών» τους, με διάφορα προσχήματα (όπως αίτημα πρόσθετων φόρων στα «κέρδη»), η πληρωμή στον λογαριασμό τους καθυστερεί και τελικά ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιείται και η επικοινωνίας με αυτά τα άτομα διακόπτεται ξαφνικά, με {αποτέλεσμα} να χάσουν τα χρήματά τους.
100 προειδοποιήσεις σε 2 δύο χρόνια
Οι δόλιες πλατφόρμες δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 2021, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εκδώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 100 προειδοποιήσεις σχετικά με την άγνωστη ταυτότητα και προέλευση αυτού του τύπου επενδυτικών πλατφορμών (πάνω από 60 εκδόθηκαν το 2023).
Διαφημίσεις για… κρυπτονομίσματα
ΚΥΡΙΑ. Λαζαράκου προτρέπει τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με διαφημίσεις που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αξιόπιστους ιστότοπους υψηλής επισκεψιμότητας που υπόσχονται «υψηλές» και «σίγουρες αποδόσεις» σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα ή κρυπτονομίσματα.
Συχνά χρησιμοποιούν ακόμη και εικόνες πολυτελών ειδών ή εικονικές δηλώσεις διάσημων προσώπων για να πείσουν τους πιθανούς επενδυτές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι επενδυτές θα πρέπει να δουν προσεκτικά αυτές τις διαφημίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι διαφημίσεις οδηγούν σε άλλη ιστοσελίδα όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να παράσχει τα στοιχεία του.
Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνίας ανθρώπων που συμβουλεύουν πιθανούς επενδυτές για το άνοιγμα λογαριασμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και την κατάθεση κεφαλαίων.
Παγκόσμιος συναγερμός
ΚΥΡΙΑ. Ωστόσο, η Λαζαράκου εξηγεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Αντίθετα, παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη ιδεών σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Έχει αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις που ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), που εκπροσωπεί 130 χώρες, ετοιμάζεται να εκδώσει κατάλληλη προειδοποίηση.