Η Aegean κλείνει τον «κύκλο της πανδημίας» αγοράζοντας εντάλματα από το ελληνικό κράτος
Το «αγκάθι» του κράτους στο μαλακό υποβρύχιο του Αιγαίου φαίνεται να αναδύθηκε μετά την ανακοίνωση της άσκησης των Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών (δικαιώματα απόκτησης κοινών μετοχών) που κατείχε από τη βοήθεια που παρείχε στην αεροπορική εταιρεία σε σχέσης με τα μέτρα που εισήχθησαν κατά την πανδημία Covid-19.
Μετά από μια μακρά περίοδο πτώσης των τιμών των μετοχών σε {επίπεδο} μόλις 9,43 ευρώ στις 9 Οκτωβρίου, οι μετοχές κινούνται και πάλι σε υψηλότερα επίπεδα, στη ζώνη των 11,36 ευρώ, αντανακλώντας πλήρως τις προσδοκίες της αγοράς: επίλυση του θέματος των δικαιωμάτων μετοχών του κράτους.
Αιγαίο: Το κράτος ασκεί τα εντάλματα – η εταιρεία θα τα αγοράσει για 85,4 εκατομμύρια PLN
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, η μετοχή της Aegean σημείωσε πρόσφατα σημαντική πτώση από 13,80 ευρώ στις 24 Αυγούστου, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην αγοράστρια καθώς οι μετοχές της Aegean είναι από τους πρωτοπόρους της ανάπτυξης της AX από την αρχή του έτους.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Αυγούστου η άνοδος των μετοχών της εταιρείας από την αρχή του έτους έφτασε το 150% και ο Ευτύχης Βασιλάκης έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους μάνατζερ στον χρηματιστηριακό κόσμο.
Ωστόσο, το «αγκάθι» του κράτους παρέμεινε γιατί όσο υψηλότερη ήταν η τιμή τόσο υψηλότερη θα ήταν η τιμή άσκησης των warrants. Αν και το ελληνικό κράτος είχε μέχρι το 2026 να ασκήσει τα δικαιώματά του, λίγοι συνέδεσαν την πρόσφατη κακή απόδοση των μετοχών της εταιρείας, στα 9,43 ευρώ στις 9 Οκτωβρίου, με την έκδοση Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών.
Με άλλα λόγια, το συμφέρον του κράτους για υψηλότερη τιμή εξάσκησης ήταν αντίθετο με το συμφέρον της εισηγμένης εταιρείας, η οποία προφανώς στόχευε να εξαγοράσει κρατικούς τίτλους σε χαμηλότερες τιμές.
Πόλεμος στο Ισραήλ
Λίγοι συνέδεσαν την κακή απόδοση της μετοχής με τον πόλεμο στο Ισραήλ και τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην επιβατική κίνηση της αεροπορικής εταιρείας.
Ωστόσο, θεσμικοί αναλυτές υπενθύμισαν πρόσφατα αρκετές φορές ότι η εισηγμένη αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματά της στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα, η οποία ήταν ορατή και πριν την πανδημία.
Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε και στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του έτους, που δεν εμπίπτει καν στους κρίσιμους μήνες της κορύφωσης της εισροής τουριστών. Η ισχυρή δυναμική της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο, η επέκταση του δικτύου και οι συνεχείς επενδύσεις σε νέα αεροσκάφη συνέβαλαν στο να μεταφέρει ο Όμιλος 6,7 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023, 42% περισσότεροι από το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ο σταδιακός εκσυγχρονισμός του στόλου και η αποτελεσματική {διαχείριση} του κόστους παρά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλαν επίσης στην επίτευξη EBITDA ύψους 139,5 εκατομμυρίων PLN από 37,7 εκατομμύρια PLN το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Ο κύκλος της πανδημίας φτάνει στο τέλος του
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή του να ασκήσει τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών (δικαιώματα απόκτησης κοινών μετοχών) που κατείχε ως μέρος της ενίσχυσης που χορηγήθηκε σε αερομεταφορέα σε σχέσης με τα μέτρα που θεσπίστηκαν κατά την πανδημία του Covid 19.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο η Aegean αποπλήρωσε και το υπόλοιπο των δανείων που έλαβε κατά την πανδημία (68,5 εκατ. ευρώ).
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να χρησιμοποιήσει εντάλματα κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, τα οποία παρείχε στις 7 Φεβρουαρίου 2021, στην τιμή των 11,43 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή είναι η μέση σταθμική τιμή των 60 ημερών διαπραγμάτευσης που προηγήθηκαν της 11ης Μαρτίου 2023 (όταν έγινε η δήλωση).
Όπως δήλωσε η εταιρεία, σύντομα θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την επαναγορά μετοχών, η οποία θα γίνει στην τιμή των 8,23 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 85,4 εκατ. ευρώ. αν αφαιρέσουμε και 3,20 ευρώ αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή ελαφρώς πάνω από το τρέχον ποσό (στο κλείσιμο στις 3/11 ήταν 10,82 ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου η διοίκηση της Aegean θα ανακοινώσει στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2023, ενώ η εισηγμένη έχει ήδη τεράστιες ταμειακές ροές και εντυπωσιακή αύξηση μεγέθους. Άλλωστε, το ταμειακό υπόλοιπο φαίνεται να έχει βελτιωθεί σχεδόν κατά 200 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και το θέμα των επαναγορών κρατικών ομολόγων παραμένει αμφίβολο.