Η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων είναι πλήρως διαφανής και παρακολουθείται συνεχώς, αναφέρει η ΕΣΕΕ
Την εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από τα νέα φορολογικά τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών ζητά η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της οποίας επιχειρεί να τεκμηριώσει τη θέση της Συνομοσπονδίας.
Αποδεικτικά στοιχεία: Δεν αφαιρέθηκε για τρεις λόγους
Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η «αυθαίρετη κατηγορία ότι Έλληνες επιχειρηματίες «συστηματικά φοροδιαφεύγουν». Αυτό επηρεάζει την τιμή και τη φήμη ολόκληρου του κλάδου λιανικής και «πέφτει» στην πραγματική εικόνα του λιανικού εμπορίου στην ψηφιακή εποχή: η ευρεία χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σημεία πώλησης και mydata και διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση να κάνει τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν απολύτως διαφανής και ελεγχόμενη ανά πάσα στιγμή».
«Φορολογικό Παράδοξο»
Η ΕΣΕΕ και ο κ. Καρανίκας κάνουν λόγο για «φορολογικό παράδοξο» της προσβαλλόμενης διάταξης και τονίζουν τα εξής:
«Ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι ξαφνικά τιμωρούνται ευρέως για φοροδιαφυγή, η λίστα της κυβέρνησης με τα πιο «ύποπτα» επαγγέλματα φοροδιαφυγής, την οποία η ίδια η κυβέρνηση έχει περάσει από το 2021, ΔΕΝ περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο. Συνεπώς, οι αποδείξεις εμπορικών καταστημάτων που εκδίδονται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν επιβραβεύονται με πρόσθετη έκπτωση φόρου, όπως συμβαίνει με τα επαγγέλματα της εν λόγω Λίστας».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι είναι απολύτως λογικό μετά την πανδημία, στην ελληνική αγοράστρια πολλών «ταχυτήτων» και μεγάλων ανισοτήτων, να υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλό ετήσιο καθαρό εισόδημα. Υπενθύμισε ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί και μετατοπίζονται συνεχώς, από κλάδους όπως ένδυση/υπόδηση και έπιπλα στα βασικά είδη διατροφής, αυξάνοντας τον τζίρο των σούπερ μάρκετ.
Τριπλή παγίδα
Επικαλούμενη την ετήσια εμπορική έκθεση της Ελλάδας ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, η Συνοσμοπόδνια κάνει λόγο για «τριπλή παγίδα» για τα έσοδα των ΜΜΕ στον κλάδο του εμπορίου, η οποία εστιάζει στα εξής θέματα: «Μειωμένες πωλήσεις, αυξημένο κοστούς λειτουργίας και εύθραυστο χρέος σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης. , υψηλά επιτόκια και έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση».