Νέα κίνητρα και οικονομικοί μηχανισμοί σχεδιάζονται για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων
Εκτιμάται ότι οι ετήσιες δαπάνες του κλάδου για τον ενεργειακό μετασχηματισμό το 2025–2030 θα ανέλθουν σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο στάλθηκε στην Επιτροπή για έγκριση, το 2025 θα χρειαστούν 3,045 δισ. ευρώ, ενώ το 2030 θα αυξηθούν στα 3,095 δισ. ευρώ.
Κάθε χρόνο, η βιομηχανία θα πρέπει να δαπανά 2,795 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγοράστρια ενεργειακών προϊόντων και θα χρειάζεται 380 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την υπηρεσία των επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι υπολογισμοί των ερευνητών περιελάμβαναν το κοστούς αγοράς οχημάτων και μεταφορικών μέσων κάθε τύπου, το κοστούς αγοράς όλων των τύπων συσκευών και συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια και το κοστούς των επενδύσεων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση.
(*3*)
Μάλιστα, στο δρόμο προς το 2050, η ετήσια δαπάνη της ελληνικής βιομηχανίας για ενεργειακές υπηρεσίες θα αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας τα 4,058 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η απαιτούμενη αύξηση του επενδυτικού κόστους όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και την αγοράστρια συσκευών, μηχανημάτων και οχημάτων εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτρέψει επίσης τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Νέα οικονομικά κίνητρα στον κλάδο
Σύμφωνα με το τροποποιημένο λογοτεχνία του ΕΣΕΚ, στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η συνέχιση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), η πρόλογος πρόσθετων κινήτρων για την υλοποίηση δράσεων που προτείνονται στο πλαίσιο υποχρεωτικών ενεργειακών ελέγχων (π. σε μεγάλες εταιρείες βρίσκονται στον δεύτερο κύκλο υλοποίησης), αλλά και να σχεδιάσουν μέτρα στήριξης και για τις μη υποχρεωτικές ΜΜΕ.
Ειδικότερα, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρεται στον σχεδιασμό εξειδικευμένων προγραμμάτων για τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με βιομηχανίες και μεταποιητικές εταιρείες για την παροχή οικονομικών κινήτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Ως προϋπόθεση θα τεθεί η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών.
Θα προωθηθούν επίσης οικονομικά κίνητρα για την προώθηση αποτελεσματικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης που χρησιμοποιούν τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απορριμμάτων θερμότητας.
Μηχανισμοί χρηματοδότησης
Επιπλέον, ο {σχεδιασμός} περιλαμβάνει ειδικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν την υλοποίηση δραστηριοτήτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον βιομηχανικό τομέα μέσω Συμφωνιών Ενεργειακής Απόδοσης, όπως μεταξύ άλλων: επιδότηση δαπανών εξωτερικής χρηματοδότησης, διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ΕΕΥ).
Όσον αφορά το υφιστάμενο πλαίσιο για την υποχρεωτική διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις έντασης ενέργειας, προτείνεται η παραγωγή ενός ενιαίου συστήματος αναφοράς και παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε επιχειρήσεις από τους τομείς των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και των μεταφορών, το οποίο θα ενσωματώνει τα υπάρχοντα συστήματα. Πληροφοριακό Σύστημα Μειωμένων Χρεώσεων ITMEAP και το πλαίσιο φορολογικής απαλλαγής για τις επιχειρήσεις) και θα επιτρέψει τη συστηματική {παρακολούθηση} των νέων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, ενεργειακούς ελέγχους κ.λπ.
Επιπλέον, η ΕΣΕΚ κάνει λόγο για αντιστάθμιση του κόστους των έμμεσων εκπομπών το 2021-2030 με την παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα.
δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα
Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της ESEK είναι να δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που θα βοηθήσει τη βιομηχανία σε τομείς και διαδικασίες όπου είναι δύσκολο να σταματήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το REPowerEU, καθώς και από ευρωπαϊκούς πόρους που βασίζονται στον ανταγωνισμό (όπως το Ταμείο Καινοτομίας). Στην πρώτη φάση, ένα σημαντικό ποσοστό όλων των βιομηχανικών εκπομπών (έως 15 εκατομμύρια τόνοι ετησίως) θα μπορούσε να δεσμευτεί και να αποθηκευτεί ήδη από το 2030.
Η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τα βιομηχανικά καυσαέρια είναι ο ταχύτερος τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας, τουλάχιστον έως ότου αναπτυχθούν εναλλακτικές τεχνολογίες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο.
Το δεσμευμένο CO2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση συνθετικών καυσίμων έως το 2040. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε κλειστούς γεωλογικούς σχηματισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα εξετάζει επενδυτικές διευκολύνσεις για τη δέσμευση του CO2 που εκπέμπεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κυρίως διυλιστήρια και τσιμεντοβιομηχανίες.
Δύο έργα έχουν ήδη γίνει δεκτά για χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας: το έργο IRIS για τη δέσμευση CO2 στην εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου στην Κόρινθο και το έργο ΗΦΑΙΣΤΟΣ για τη δέσμευση CO2 στο εργοστάσιο τσιμέντου στη Βοιωτία.
Παράλληλα, έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εκδίδεται άδεια για την πρώτη μονάδα αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο στην Καβάλα. Όταν είναι πλήρως λειτουργική, η εγκατάσταση θα έχει την ικανότητα να απορροφά 2,5 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.
Η πρώτη φάση (για δυναμικότητα περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως) εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και η δεύτερη φάση (πλήρης δυναμικότητα) έως το τέλος του 2027. Ολοκλήρωση του κατάλληλου αδειοδοτητικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη δέσμευση CO2 , μετάδοση, χρήση και αποθήκευση .
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθνικός νόμος για το κλίμα προβλέπει μείωση εκπομπών τουλάχιστον 30% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2019 για έργα και δραστηριότητες των οποίων η κατασκευή ή λειτουργία έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον και δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων Σύστημα Συναλλαγών (ΣΕΔΕ). ).