Η ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στο προσκήνιο του 2ου Συνεδρίου Υδρογόνου ΔΕΣΦΑ
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υδρογόνο και ο ηγετικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης ήταν τα κύρια θέματα της δεύτερης έκδοσης του συνεδρίου υδρογόνου με τίτλο «Δίκτυα υδρογόνου: μετατρέποντας το όραμα σε δράση» που διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ.
Καθώς το υδρογόνο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη ποικιλία του ενεργειακού μείγματος, το συνέδριο συγκέντρωσε διακεκριμένους ομιλητές από την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία, οικονομικούς και τεχνικούς φορείς, εθνικές αρχές και επιστήμονες, σε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές η ελληνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο. Το επίκεντρο ήταν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκης επιτάχυνσης του κατάλληλου θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη παραγωγή μιας ολοκληρωμένης αγοράς υδρογόνου και στις επικείμενες επενδύσεις για την απανθρακοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη ικανότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε κόμβο υδρογόνου. και παραγωγός μεταφορών για την Ευρώπη.
Τη δεύτερη θέση στις εισαγωγές στο Ρεβυθούσι κατέχει το ρωσικό LNG [γράφημα]
Στην εισαγωγική της ομιλία, η Μαρία Ρίτα Γκάλλη, Γενική Διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, αναφέρθηκε στις προοπτικές που αντιπροσωπεύει το υδρογόνο για το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης, δηλώνοντας: «Το υδρογόνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες απανθρακοποίησης της Ελλάδας και να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του Κλίμα στόχου ευρωπαϊκής ουδετερότητας έως το 2050. Χρειαζόμαστε μια σαφή, ρεαλιστική και σύγχρονη στρατηγική υδρογόνου για να περάσουμε από το όραμα στη δράση και να επιταχύνουμε την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου στη χώρα. Φιλοδοξία μας ως ΔΕΣΦΑ είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη ιδεών ενός ελληνικού δικτύου μεταφοράς υδρογόνου που θα υλοποιηθεί τα επόμενα 15 χρόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στις συντονισμένες προσπάθειες που απαιτούνται για την προώθηση μιας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής και εισηγήτρια του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου, τόνισε την κρίσιμη σημασία για την Ευρώπη να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική αγοράστρια υδρογόνου και να επιταχύνει τις επενδύσεις για τη παραγωγή ενός τεράστιου δικτύου υποδομών υδρογόνου, δηλώνοντας: «Όλη η υποδομή φυσικού αερίου υπό κατασκευή θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για να φιλοξενούν υδρογόνο».
Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, δήλωσε: «Σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών αερίου, όπως φαίνεται τόσο στο Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα όσο και στις εθνικές πολιτικές. Στόχος μας είναι να παράγουμε 1,7 GW ενέργειας στην Ελλάδα έως το 2030, η οποία θα χρησιμοποιείται για ηλεκτρόλυση και παραγωγή πράσινου υδρογόνου, και έως 30 GW το 2050. Περίπου το 65% του πράσινου υδρογόνου που καταναλώνουμε θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συνθετικών υδρογονανθράκων για χρήση στις μεταφορές το 2035. Πρόσθεσε ότι ως μέρος της χρήσης χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης, «έχουμε υποβάλει σχέδιο επιδότησης άνω των 50 εκατομμυρίων PLN για έργα που σχετίζονται με το πράσινο υδρογόνο και το μεθάνιο, με έμφαση στο πρώτο».
Ο Δημήτρης Φουρλάρης, αντιπρόεδρος του ενεργειακού τομέα της RAAEY, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που εισήγαγε φυσικό αέριο στο ενεργειακό της μείγμα. Ωστόσο, όσον αφορά το υδρογόνο, η χώρα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Για το λόγο αυτό, η ΡΑΑΕΦ υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα του ΔΕΣΦΑ σε Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος ως σημαντικό βήμα για τη χρηματοδότηση του πράσινου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η απαλλαγή από τον άνθρακα μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο εάν είναι εγγυημένη η ενεργειακή ασφάλεια και το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ είναι ανθεκτικό».
Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου με τίτλο Το «πλαίσιο ΕΕ» παρουσιάζει στρατηγικές και ρυθμιστικές εξελίξεις στον τομέα του υδρογόνου. Ειδικότερα, οι ομιλητές έθιξαν τις βασικές παραμέτρους και το χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το υδρογόνο, καθώς και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φορείς εκμετάλλευσης εθνικών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Η συζήτηση κάλυψε επίσης τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη μετατροπή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου σε «έτοιμο για υδρογόνο», με τους ομιλητές να επισημαίνουν τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που συνδέονται με αυτή την αλλαγή. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η χρήση της υπάρχουσας υποδομής φυσικού αερίου είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος για να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα.
Στο πάνελ II με τίτλο «SE Hydrogen Corridor», η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες δημιουργίας ενός ενιαίου διαδρόμου μεταφοράς υδρογόνου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη συνέχεια, οι ομιλητές συνέκριναν την προοπτική ανάπτυξης τοπικών δικτύων υδρογόνου με τη παραγωγή μιας διασυνδεδεμένης «ραχοκοκαλιάς» αγωγών υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ταυτόχρονα τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση του οράματος μιας ενιαίας υποδομής μεταφοράς υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη. . Το καταλήγοντας στο οποίο κατέληξαν όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση είναι ότι η παραγωγή ενός διαδρόμου υδρογόνου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν αφορά μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατά το τρίτο πάνελ με τίτλο Οι ομιλητές «Ανάγκες της αγοράς» ανέλυσαν τις συνθήκες ανοίγματος της αγοράς υδρογόνου και της οικονομίας στην Ελλάδα. Ανώτατα διευθυντικά στελέχη εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν εκτενώς τα έργα υδρογόνου που υλοποιούνται στη χώρα, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς υδρογόνου. Παράλληλα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα εμπόδια και τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, με ιδιαίτερη έμφαση στους αναμενόμενους κρατικούς μηχανισμούς στήριξης για την ανάπτυξη ιδεών της αγοράς υδρογόνου.
Μετά το τέλος του τρίτου πάνελ, ακολούθησε παρουσίαση της μελέτης «Hydrogen Forecast to 2050», ενώ ακολούθησε η Elfride Covarrubias Villegas, Διευθύντρια Αγοράς για την Ιταλία και τα Ενεργειακά Συστήματα Ανατολικής Μεσογείου, DNV. Η κα Villegas παρουσίασε τα ευρήματα της πρώτης μελέτης που επιχειρεί να προβλέψει τη διείσδυση του υδρογόνου μέχρι το 2050, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και εξετάζοντας ζητήματα όπως πότε και πού θα χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα, σε ποιους τομείς η οικονομία θα το υιοθετήσει και ποια οφέλη θα προκύψουν από τη μετατροπή αγωγών φυσικού αερίου σε αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρουν μικτό ή καθαρό υδρογόνο.
Κατά τη διάρκεια του τέταρτου πάνελ με τίτλο «Εθνικό Πλαίσιο Υδρογόνου και Σχέδιο Δράσης Απανθρακοποίησης», οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τους ενισχυμένους στόχους υδρογόνου που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (NECP), αναλύοντας νέες προσθήκες στο ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη ιδεών μιας ολοκληρωμένης οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα θα αποφέρει πολυάριθμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στη χώρα, συμβάλλοντας ενεργά στη παραγωγή νέων θέσεων εργασίας και στην εξάλειψη της διαρροής εγκεφάλων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ομιλητές από κορυφαίες εταιρείες, φορείς και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, EPA, ENTSOG, Florence School of Regulation, Snam, Hydrogen Europe, RINA, ENAGÁS, University of Nicosia, IDEA SA, Motor Oil Hellas, ΤΕΡΝΑ, BayWa re Projects Greece, Hellenic Hydrogen SA, Advent Technologies, Clean Hydrogen Partnership, PwC Greece, IDEP/EKETA, CluBE.