ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2023

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την προοδευτικότητα των τιμών τον Οκτώβριο;

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σχεδόν κατά 2 μονάδες τον Οκτώβριο, γεγονός που βάθυνε τις έντονες ανησυχίες τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης σε σχέσης με την ανάπτυξη ιδεών νέας δυναμικής ανατίμησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 3,4% τον Οκτώβριο από 1,6% τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός των τροφίμων «εκτινάχθηκε» στο 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο.

Επανεκτίμηση

Δείκτης μεγάλης αύξησης των τιμών -ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων- είναι η αύξηση των τιμών των ελαίων κατά 26%, των φρούτων κατά 20,5%, των λαχανικών κατά 12,3%, των χυμών και του εμφιαλωμένου νερού κατά 14,3% και των λοιπών τροφίμων κατά 9,1%.

Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση 11,8% για τα φάρμακα, 10,8% για τα στερεά καύσιμα, 10,5% για τα αεροπορικά εισιτήρια και 10,2% για τους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε μεγάλη πτώση έως και 60,5%, αποτελώντας το μοναδικό προϊόν που σημείωσε πτώση σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις ένα μήνα (από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο), οι τιμές του ελαιολάδου «αυξήθηκαν» κατά 14,1%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,7%, των φρέσκων φρούτων κατά 8%, και στη συνέχεια οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 4,2 %, και φυσικό αέριο με μερίδιο 3,9%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στη ζώνη του ευρώ ο δείκτης τιμών υποχώρησε κάτω από το 3%, ενώ ο ετήσιος Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα έφτασε το 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο και 3,5% τον Αύγουστο.

Σε μη εναρμονισμένο {επίπεδο}, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Αν αποδειχθεί σωστή η κρίση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο πλαίσιο του συνεδρίου «Κύκλος των Ιδεών», ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί ξανά σε λίγο καιρό μέχρι να υπάρξει μια διαρκής αποκλιμάκωση, όπως ισχυρίστηκε. Σε μια τέτοια {περίπτωση} αναμένεται ότι θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πληθωρισμός: νέα ανάπτυξη ιδεών και συνέπειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη για το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 4,2% έναντι αύξησης 9,2%. που έγιναν κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις του δωδεκάμηνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021

Σύγκριση από έτος σε έτος

Η αύξηση του συνολικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη τον Οκτώβριο του 2022 οφειλόταν κυρίως στις αλλαγές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 9,9% στην ομάδα Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω της αύξησης των τιμών κυρίως σε: ψωμί και δημητριακά, κρέας (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, λάδια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά) ), ζάχαρη, σοκολάτες-γλυκά-παγωτό, άλλα τρόφιμα, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων.

• 2,6% στην ομάδα των αλκοολούχων ποτών και καπνού, κυρίως ως {αποτέλεσμα} της αύξησης των τιμών των αλκοολούχων ποτών (δεν σερβίρονται).

• 3,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση λόγω της αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,8% στην ομάδα διαρκών αγαθών – Οικιακά είδη και υπηρεσίες, λόγω της αύξησης των τιμών κυρίως σε: οικιακές συσκευές και τις επισκευές τους, γυαλί και επιτραπέζια σκεύη και οικιακές συσκευές, οικιακές συσκευές, οικιακές συσκευές
Υπηρεσίες.

• 5,6% στον όμιλο Υγείας, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 3,1% στην ομάδα Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών: διαρκών αγαθών αναψυχής και πολιτισμού, μικροειδών αναψυχής – λουλούδια – κατοικίδια, κινηματογράφους – θέατρα, πακέτα διακοπών. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών, κυρίως στον τομέα της επισκευής οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών.

• 3,5% στην ομάδα της Εκπαίδευσης, κυρίως ως {αποτέλεσμα} των αυξήσεων των τιμών: τέλη προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τέλη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τέλη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

• 4,8% στον όμιλο Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφέ-καντίνες.

• 2,7% στην ομάδα Λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, κυρίως ως {αποτέλεσμα} αυξήσεων τιμών σε: κομμωτήρια και φαρμακεία, άλλα είδη προσωπικής υγιεινής, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα αυτοκινήτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 2,0% στον όμιλο Διαμερισμάτων, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Μέρος αυτής της πτώσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως: ενοίκια και ανακαινίσεις κατοικιών, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα.

• 0,4% στον όμιλο Μεταφορών, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων και των λιπαντικών. Μέρος αυτής της πτώσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως σε: καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, συντήρηση και {επισκευή} προσωπικών μεταφορών και επιβατικών αεροπορικών εισιτηρίων.

• 3,2% στον όμιλο Επικοινωνιών, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Αυξάνεται κατά τη διάρκεια ενός μήνα

Η αύξηση του συνολικού ΔΤΚ κατά 0,6% τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη τον Σεπτέμβριο του 2023 οφειλόταν κυρίως στις αλλαγές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1,7% στην ομάδα Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών κυρίως σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κρέας (γενικά), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα, ζάχαρη-σοκολάτα-γλυκά- παγωτό, καφές. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών, κυρίως σε: φρέσκα λαχανικά, κονσέρβες ή μεταποιημένα λαχανικά.

• 0,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση λόγω της αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,0% στον όμιλο Διαμερισμάτων, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών: ενοίκια διαμερισμάτων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 0,7% στην ομάδα διαρκών αγαθών – Οικιακά αγαθά και υπηρεσίες, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των αγαθών που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τα νοικοκυριά.

• 0,7% στην ομάδα της Εκπαίδευσης, κυρίως λόγω αύξησης των διδάκτρων για την τριτοβάθμια κατάρτιση.

• 0,7% στην ομάδα Λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των άλλων προϊόντων προσωπικής υγιεινής.

2. Από μειώσεις των δεικτών κατά:

• 1,3% στον όμιλο Μεταφορών, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων (βενζίνης). Μέρος αυτής της πτώσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως των επιβατικών αεροπορικών εισιτηρίων.

• 0,4% στον όμιλο Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος αυτής της μείωσης αντισταθμίστηκε από αύξηση των τιμών κυρίως σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφετέριες-καντίνες.

Αρνητικά νέα

Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που έρχονται από τον κλάδο που ζητούν αποκλιμάκωση δεν είναι καθόλου ευνοϊκά, αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη Grant Thornton «Greek Business Pulse», το 61% των εγχώριων επιχειρήσεων δηλώνει ότι πιθανότατα θα αυξήσει τις τιμές. , και από αυτές που θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές, οι 2 10 ισχυρίζονται ότι η αύξηση θα ξεπεράσει το 10%. Μόνο 1 στις 10 εταιρείες μπορεί να μειώσει τις τιμές.

Οι κύριοι λόγοι που ωθούν τις εταιρείες να αποφασίσουν να αυξήσουν περαιτέρω τα τιμολόγια για τους επόμενους 12 μήνες είναι είτε για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κοστούς παραγωγής που προκύπτει από επίμονες πληθωριστικές πιέσεις είτε για να αποκαταστήσουν ή να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους. Περίπου το 80% των επιχειρήσεων, αναμένοντας αύξηση του κόστους παραγωγής, σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διορθωτικές αυξήσεις τιμών για να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Ορισμένες εταιρείες (περίπου 20%) που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση/αύξηση των περιθωρίων. Τέλος, το 10% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση του κόστους παραγωγής. Από αυτά μόνο το 50% σκοπεύει να μειώσει τις τιμές.

Leave a comment