Κατασκευαστικές ρυθμίσεις μόνο για λιμάνια στο έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Τα πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν τις χερσαίες λιμενικές ζώνες και τις πιθανές διαφορές τους με δήμους φιλοδοξούν να επιλυθούν με τη σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πράξης του Υπουργού Περιβάλλοντος και θα γνωμοδοτεί έως τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα open.gov.
Ο νέος κανονισμός (άρθρο 11) αναμένεται να λύσει χρόνια πολεοδομικά προβλήματα σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτά διεθνούς σημασίας και για πρώτη φορά επιχειρείται να σχεδιαστεί νέος κατασκευαστικός κανονισμός αποκλειστικά για λιμάνια, που έχει ήδη άρχισε να αναπτύσσεται.
«Κατασκευαστικό μπόνους» για επενδύσεις σε λιμάνια και βιομηχανικές περιοχές
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας, λόγω διαφορών στον πολεοδομικό σχεδιασμό που προκύπτουν στην {περίπτωση} των χερσαίων ζωνών, υπάρχουν σήμερα περιπτώσεις όπου αθλητικές εγκαταστάσεις ή άλλοι χώροι ανήκουν τόσο σε λιμάνια όσο και σε δήμους.
Πρόσθεσαν επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις λιμένων που περιγράφουν στα σχέδιά τους μόνο τμήματα της χερσαίας ζώνης τους, χωρίς τοπογραφικά σχέδια, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Νέος οικοδομικός κανονισμός
Όσον αφορά τους νέους οικοδομικούς κανονισμούς που αφορούν αποκλειστικά τα λιμάνια, θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις της κατασκευαστικής τεχνολογίας, αλλά και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την αυξημένη ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος.
Για παραδείγματα, εάν η λιμενική αρχή ζητούσε από τη δημοτική υπηρεσία πολεοδομίας την κατασκευή ειδικής αποθήκης ή σιλό ή την επέκταση σιδηροδρομικής γραμμής στο λιμάνι, αυτό δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το άρθ. 11 του σχεδίου νόμου «Προϋποθέσεις ανάπτυξης, κατασκευής, επιτρεπόμενης χρήσης γης για κέντρα δεδομένων, κανονισμοί χωρικής ανάπτυξης και χωροταξίας, χρήση κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου και άλλες ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια», θα είναι δυνατή η έκδοση προεδρικού διατάγματα και πλέον θα μεταβιβαστεί η ικανότητα στα λιμάνια και στους δήμους της χώρας να ρυθμίζονται με νόμο πολεοδομικά θέματα που αφορούν τις χερσαίες ζώνες.
Με προεδρικά διατάγματα, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων υπουργείων, θα εγκρίνονται τα Εκπαιδευτικά προγράμματα Μελέτης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Λιμένων (MasterPlan) των λιμένων της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί διεθνούς ή εθνικής σημασίας.
Τα σχέδια αυτά θα καθορίζουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια της λιμενικής ζώνης, τους όρους χρήσης και ανάπτυξης γης και περιορισμούς στη χερσαία ζώνη του λιμένα, τους επιτρεπόμενους οικισμούς και τα γενικά χαρακτηριστικά των σχεδιαζόμενων έργων που εξυπηρετούν εμπορικές, επιβατηγές, τουριστικές, βιομηχανικές και αλιευτικές υπηρεσίες, καθώς και {επισκευή} και ελλιμενισμός πλοίων, οργάνωση της κυκλοφορίας και όλα τα άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την στήριξης της λειτουργικότητας και ασφάλειας του λιμανιού.
Επιπλέον, έως ότου εγκριθεί ο νέος κατασκευαστικός κανονισμός μαζί με προεδρικά διατάγματα, θα μπορούν να εγκρίνονται παρεκκλίσεις ως προς τον συντελεστή ύψους και όγκου λειτουργίας αποθηκών, εγκαταστάσεων επιμελητείας και άλλων κτιρίων και ειδικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ κτίρια και εγκαταστάσεις.
Τα προεδρικά διατάγματα θα εκδοθούν μετά από αίτημα των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών.
Εφόσον υπάρχουν μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί χώροι ή άλλα πολιτιστικά στοιχεία στη χερσαία ή θαλάσσια ζώνη του λιμανιού, θα εκδίδονται προεδρικά διατάγματα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσης, εάν ενταχθούν οι σιδηροδρομικές υποδομές και οι εθνικοί δρόμοι, θα αναπτυχθούν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Αυτή τη στιγμή το μόνο λιμάνι της χώρας που έχει προεδρικό διάταγμα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΟΛΠ.
Αυτό περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών του λιμανιού, τις λιμενικές ζώνες και υποζώνες, τη χρήση γης, τους όρους ανάπτυξης, τις νέες υποχρεωτικές και μη επενδύσεις και τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.
Τι υποστηρίζουν τα στελέχη του λιμενικού κλάδου
Σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού κλάδου, η νέα ρύθμιση επιλέχθηκε σε σχέσης με το πρόσφατο «μπλόκο» των έργων στο λιμάνι του Πειραιά μετά από απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Συμβούλιο της Επικρατείας), την οποία προσέφυγαν όμοροι δήμοι.
Αυτή η διαδικασία αλλάζει αυτήν τη στιγμή. Μέχρι τώρα, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) εξέδιδε γνωμοδότηση για το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού (master plan), ενώ στη συνέχεια αποφάσισε την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τις συνθήκες χωρικής ανάπτυξης και ανάπτυξης.
Τώρα, μετά από γνωμοδότηση της ΕΣΑΛ, υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με το χωροταξικό σχέδιο και τις συνθήκες ανάπτυξης. Η πολεοδομική τεκμηρίωση θα επιστρέψει στην ΕΣΑΛ και στη συνέχεια «επ’ ευκαιρία» στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του χωροταξικού σχεδίου και των προϋποθέσεων χωρικής ανάπτυξης και ανάπτυξης.
Σημειωτέον ότι όποιος δήμος είχε διαφωνίες για έργα ανάπτυξης λιμένων εθνικής σημασίας ή περιβαλλοντικά ζητήματα προσφεύγει συνήθως στη δικαιοσύνη, εμποδίζοντας την υλοποίηση έργων για μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επιχειρηματική ατζέντα των επενδυτών, κυρίως στα λιμάνια. εθνικής σημασίας.
Τα προεδρικά διατάγματα θα είναι πλέον ένα ισχυρό όπλο της διοίκησης του λιμανιού, γιατί αν οι αρχές της πόλης αποφάσιζαν να οδηγήσουν την υπόθεση στα δικαστήρια, μια ευνοϊκή απόφασης θα είχε περιορισμένη επιτυχίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ