Ο ρόλος «κλειδί» είναι το πλάτος του δρόμου στο «πρόσωπο» του οικοπέδου
Επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά έχει εκπονήσει ρύθμιση για την εκτός σχεδίου αξιοποίηση σε οικόπεδα έκτασης άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς «πρόσωπο» σε δημόσιο δρόμο αναγνωρισμένο στην πολεοδομία. Μάλιστα, σύμφωνα με την Economic Post, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, αναμένεται στο τέλος του χρόνου να… κατατεθεί στη βουλή.
Κλειδιά για ανάπτυξη ιδεών σε οικόπεδα που δεν συμμορφώνονται με το σχέδιο
Τρία θα είναι τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν ξανά την πόρτα για την αξιοποίηση οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές, που έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια μετά από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Γιατί οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο – τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδος;
Η πρώτη αφορά την αναγνώριση ως «δημόσιο» του οδικού δικτύου που υπήρχε το 1977 με βάση αεροφωτογραφίες εκείνης της χρονιάς (27 Ιουλίου 1977). Έτσι, θα είναι δυνατή η ανάπτυξη ιδεών οικοπέδων που δημιουργήθηκαν (π.χ. με διαίρεση) την περίοδο από 31 Μαΐου 1985 έως 31 Δεκεμβρίου 2003 και ένα από τα όριά τους είναι δίπλα στην οδό που φαίνεται στην αεροφωτογραφία του 1977, η οποία ήταν το 2003, ο Ν. 3212/2003 θεσπίζει ως προϋπόθεση τέσσερα στρέμματα και «τείχος» 25 μέτρων σε αναγνωρισμένο δρόμο προς αξιοποίηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Πλάτος δρόμου
Το δεύτερο «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα στη χρήση συγκεκριμένων οικοπέδων θα είναι ένας δρόμος που θα αναγνωρίζεται σε αεροφωτογραφίες του 1977 ως κατασκευάστηκε ή συντηρείται από κάποια Αρχή (π.χ. Δήμος, Βοεβοδάσιο κ.λπ.). .), όχι ιδιωτικά. Ο κανονισμός θα καθορίζει επίσης κριτήρια για την αστική αναγνώριση των οδών, μεταξύ των οποίων: θα πρέπει να έχουν κάποιο πλάτος (μάλλον 3-4 μέτρα), να συνδέονται με διεθνείς, εθνικούς, επαρχιακούς δρόμους κ.λπ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα εισαχθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία σε ορισμένα οικόπεδα, π.χ. γης, δεν θα απαιτούνται ορισμένα κριτήρια για την αναγνώριση των δρόμων ως δημόσιας χρήσης (όπως το απαιτούμενο πλάτος του δρόμου). για όσα έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια (μεταβίβαση, παραγωγή δικαιωμάτων ιδιοκτησίας κ.λπ.).
Ειδικό τέλος
Ως προς το τρίτο «κλειδί», αυτό θα είναι το περιβαλλοντικό ισοδύναμο, δηλαδή ένα είδος τέλους που θα καθοριστεί μετά την ψήφιση της ρύθμισης με Κοινή Υπουργική Απόφασης και θα καταβληθεί στο Πράσινο Ταμείο. Οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα ισχύουν προσωρινά έως ότου ολοκληρωθεί η πολεοδομία της χώρας και το έργο αυτό χρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και βρίσκεται σε προοδευτικότητα, με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2026.
Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
Η ανάγκης εισαγωγής νέας ρύθμισης προέκυψε μετά από σειρά αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως η απόφασης για την κατάργηση της υπ’ αριθμ. 176/2023 απόφασης από τον περασμένο Φεβρουάριο σχετικά με οικοδομική άδεια στην Πάτμο για αξιοποίηση σε οικόπεδο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις γιατί δεν «αντιμετωπίζει» το οδικό κοινό. Μάλιστα, τότε οι ανώτατοι δικαστές ανέφεραν στην απόφασή τους ότι οι νομοθετικοί περιορισμοί (ελάχιστη πληρότητα, «πρόσωπο» σε δημόσιο δρόμο κ.λπ.) ίσχυαν από το 1985 (με βάση το προεδρικό διάταγμα 24-31 Μαΐου, 1985). ).
Λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με νέα απόφασης (992/2023) ακύρωσε την οικοδομική άδεια εκτός από την αποπεράτωση της αγροτικής αποθήκης στην Ανθηδόνα στον δήμο Χαλκιδέας. Εξάλλου, τον Αύγουστο, με την υπ’ αριθμ. 1206/2023 διαδικασία, στο πλαίσιο της εξέτασης της έκδοσης άδειας ανέγερσης οικοπέδου στον δήμο Νικολάου Σκουφά του Νομού Άρτας, το ΣτΕ εξήγησε ότι «τα γήπεδα που δεν είναι σύμφωνα με το σχέδιο, που χτίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3212/2003, που ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ. της 24-31 Μαΐου 1985, όπως αρχικά, είναι δυνατόν να οικοδομηθούν, εφόσον, μεταξύ άλλων, έχουν άτομο στον κοινόχρηστο χώρο. (οδός) νομίμως υφιστάμενος και δεν προκύπτει από ιδιωτική διαθήκη.»