ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χρηματοοικονομική παιδεία: μια βασική δεξιότητα του 21ου αιώνα – τι αποκάλυψε το 4ο συνέδριο

Η ολιστική γνώση αποτελεί προστατευτική ασπίδα για τα νοικοκυριά, αυξάνοντας την αντίστασή τους σε οικονομικές κρίσεις και άλλα πολιτικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά σοκ.

Με μεγάλη επιτυχίας σημείωσαν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Γραμματισμού, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, από τις 10:00 έως τις 17:00 στην Κεντρική Αίθουσα της Εθνικής Τράπεζας Καρατζά και είχε εντυπωσιακή προσέλευση. – ειδικά στους νέους.

Το τέταρτο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Γραμματισμού επικεντρώθηκε στον Χρηματοοικονομικό Γραμματισμό και την Αποταμίευση, με τέσσερα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν γύρω από τα ακόλουθα βασικά ζητήματα:

Γνώση οικονομικών και οικονομικών! Ποιες είναι οι διαφορές τους;

• «Οικονομικός γραμματισμός, κοινωνική ευθύνη και κοινωνική συνοχή»

• «Χρηματοοικονομική παιδεία, υπεύθυνη χρηματοδότηση και οικονομική ανθεκτικότητα»

• «Χρηματοοικονομική παιδεία, αποταμιεύσεις και επενδύσεις»

• «Ανοικτή συζήτηση για την προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας»

Για άλλη μια χρονιά το συνέδριο αποτέλεσε σημαντικό σημείο συνάντησης κορυφαίων θεσμικών στελεχών της χώρας μας, σημαντικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, με στόχο να αναδείξουν διάφορες εκδηλώσεις του Χρηματοοικονομικού Γραμματισμού.

συμπεράσματα

Τα συνολικά συμπεράσματα του Συνεδρίου συνοψίζονται ως εξής:

• Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τη βρεφική ηλικία έως τους μαθητές του δημοτικού μέχρι τους συνταξιούχους.

• Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, δεδομένων σημαντικών παγκόσμιων και εθνικών προκλήσεων όπως η πολυπλοκότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υπερχρέωση, οι συχνές οικονομικές κρίσεις, η μακροζωία, οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και η {μεταφορά} σημαντικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις στα νοικοκυριά, είναι πλέον απαραίτητη δεξιότητα για την 21η αιώνα, για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

• Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός και η υπεύθυνη χρηματοδότηση συνδέονται άμεσα και ενισχύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανθεκτικότητα του συστήματος και την ευημερία των πολιτών.

• Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός δεν ισχύει μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τους διαχειριστές κεφαλαίων που πρέπει να καθοδηγούν τις επενδύσεις τους με βάση κοινωνικά κριτήρια, εταιρική ευθύνη και σεβασμό για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

• Η ολιστική γνώση παρέχει μια προστατευτική ασπίδα για τα νοικοκυριά, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε οικονομικές κρίσεις και άλλα πολιτικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά σοκ.

• Υπάρχει άμεση ανάγκης βελτίωσης της οικονομικής παιδείας των Ελλήνων πολιτών, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια ζούμε καταστάσεις ψευδαίσθησης για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, έχουμε βιώσει αρκετές οικονομικές κρίσεις, από τη φούσκα του 1999 έως τη μερική χρεοκοπία του 2012 και, φυσικά, τη μακροπρόθεσμη οικονομική κρίση. Για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, οι πολίτες πρέπει επομένως να είναι καλά ενημερωμένοι.

Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι.

• Οι εταιρείες θα πρέπει να υποστηρίζουν και να ενισχύουν τέτοιες δραστηριότητες γιατί το κοινωνικό τους αποτύπωμα είναι σημαντικό.

• Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός πρέπει να εισαχθεί στο πρόγραμμα σπουδών τόσο στα σχολεία πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι περιορισμένο και ανεπαρκές γιατί δεν αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.

Leave a comment