ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Aegean: «Πέταξα» πάνω από το 2019 σε εννιά μήνες

Η εταιρεία (μαζί με την Olympic Air) μετέφερε πάνω από 11,9 εκατομμύρια επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου έως Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2022.

Η Aegean «άνοιξε τα φτερά της» φέτος με το αεροδιαστημικό της έργο, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2023. Μετά το κλείσιμο του AX, η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και σκοπεύει να αποκτήσει δημόσιο εντάλματα, επιστρέφοντας 85,4 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, μετέφερε (μαζί με την Olympic Air) πάνω από 11,9 εκατ. επιβάτες (εκ των οποίων 7,1 εκατ. στο εξωτερικό δίκτυο), σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με τον 9ο μήνα του 2022.

Επιβατική κίνηση

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σύγκριση με το 2019, χρονιά σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, είναι 2,58%, σηματοδοτώντας την πορεία της εταιρείας προς νέα ανάπτυξη ιδεών στην επιβατική κίνηση. Κατά το εννεάμηνο του 20219, το Αιγαίο διακίνησε 11,6 εκατομμύρια επιβάτες.

Aegean: Πώς αντέδρασαν οι μετοχές στη σκιά των… warrants

Στο δίκτυο εσωτερικού, η Aegean και η Olympic Air μετέφεραν 4,9 εκατ. επιβάτες, που σημαίνει αύξηση 2%, ενώ στο διεθνές δίκτυο εξυπηρέτησαν 6,7 εκατ. επιβάτες, που σημαίνει αύξηση 12% σε σχέσης με την ίδια περίοδο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2023 σε σχέσης με το 2019 οφείλεται στην υπηρεσία ξένων επιβατών (αύξηση 5,97%).

Καταγράφηκε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 η επιβατική κίνηση στο διεθνές δίκτυο Aegean από και προς το αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος αυξήθηκε κατά 38%, ενώ την ίδια περίοδο η αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε το 45% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο πέτυχε κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία της (τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 37,1 εκατ. ευρώ από ζημίες μετά από φόρους 27,7 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2022).

Όπως είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, «το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους από το 2022 θα λειτουργούμε με 10% και 15% περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις αντίστοιχα, υποστηρίζοντας την εξάπλωση του συγκοινωνιακού έργου. σε περισσότερες περιοχές, αλλά και επενδύοντας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Με βάση τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και τα δεδομένα του τρίτου τριμήνου μέχρι σήμερα, τα έσοδα ανά πτήση εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2022, ενώ τα συνολικά επίπεδα κερδοφορίας αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους, φτάνοντας νέα υψηλά όλων των εποχών».

Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή χειμερινή περίοδο, η Aegean υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πτήσεων στην ιστορία, στο πλαίσιο του οποίου ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέσης με την αντίστοιχη περίοδο 2022-2023 με 18 νέους προορισμούς. Αυτά περιλαμβάνουν μια νέα απευθείας γραμμή Αθήνα-Ντουμπάι έξι ημέρες την εβδομάδα.

Η Aegean θα προσφέρει συνολικά 18,7 εκατομμύρια θέσεις για το 2023, συμπεριλαμβανομένων 11 εκατομμυρίων ξένων, 2 εκατομμύρια περισσότερες σε σύγκριση με το 2022 και 800.000. περισσότερο από το 2019, με το χειμερινό πρόγραμμα ιδιαίτερα κατάλληλο σε πάνω από 6 εκατομμύρια μέρη.

Διαδικασία παραγγελίας

Μαζί με τα αποτελέσματα, οι μέτοχοι και οι επενδυτές της εταιρείας περιμένουν την ανακοίνωση της ημερομηνίας της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, η οποία θα αποφασίσει εάν η Aegean θα ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης μετοχών του Δημοσίου καταβάλλοντας την αξίας τους. δηλαδή συνολικά 84,5 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστόν, η αξίας τους ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης τιμής σταθμισμένης με τον όγκο των μετοχών της από την περίοδο των 60 ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας κοινοποίησης της δήλωσης βούλησης και της τιμής άσκησης. Η μέση σταθμική τιμή των 60 ημερών διαπραγμάτευσης πριν από τις 3 Νοεμβρίου 2023 εκτιμάται σε περίπου 11,43 ευρώ ανά μετοχή (η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο).

Επομένως, εάν η εταιρεία αποφασίσει να αγοράσει τα Warrants, θα πρέπει να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο τη διαφορά, δηλαδή 8,23 ευρώ ανά Warrant ή 85,4 εκατομμύρια ευρώ για συνολικά 10.369.217 Warrants. Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί από τη γενική συνέλευση εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία το κοινό δήλωσε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμά του να αγοράσει τις κοινές μετοχές της Εταιρείας (3 Νοεμβρίου 2023).

Leave a comment