ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μέγαρο Μποδοσάκη: Από τη Eurobank στη Βουλή – Πώς αλλάξαμε τη σκυτάλη

Πότε θα «μετακομίσει» η Βουλή στον Μποδοσάκη – Η τιμή είναι εντός προϋπολογισμού

Η κατοικία Μποδοσάκα μπήκε στην «αγκαλιά» της Βουλής των Ελλήνων.

Bodosaki Residence: Μίσθωση ιστορικού κτιρίου στη Βουλή των Ελλήνων – πόσο είναι η τιμή “κλειστή”

Μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και από την 1η Ιανουαρίου 2024, το ιστορικό κτίριο αποκτά νέο «ένοικο».

Προβλέπεται ότι μέχρι την ερχόμενη άνοιξη όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής θα μεταφερθούν στο εμβληματικό 6όροφο κτίριο απέναντι από τον Εθνικό Κήπο.

Πρόκειται για μια κίνηση, σύμφωνα με τους μυημένους, που θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων για το κράτος ενώ παράλληλα θα παρέχει καλύτερο συντονισμό και εποπτεία των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα ορίστηκε στα 2,9 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που ήταν εντός του προϋπολογισμού που μπορούσε να διαθέσει η Βουλή.

Πρόγραμμα συναλλαγών

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ενοικίαση του ιστορικού κτιρίου στη Λεωφόρο Αμαλίας 20 και Σουρή 5.

Από την αρχή, η διαδικασία προκάλεσε το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Το υποδειγματικό συμμετρικό γωνιακό κτίριο με την ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη προσέλκυσε «σημαντικά αυξημένο» αριθμό πιθανών ενοίκων, κυρίως Ελλήνων, αλλά και ξένων.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν ήταν ο όμιλος Λάμψα (UK, King George, Athens Capital MGallery) και ο όμιλος Divani, ενώ προσφοράς έκανε και η βιομηχανία Καράτζη.

Η παρουσία πολλών επενδυτών ώθησε το ίδρυμα να αποφασίσει να παρατείνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών κατά λίγες ημέρες, έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Υποβολή δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές μαζί με εγγυητική επιστολή ποσού 1 εκατ. ευρώ.

Στην τελική φάση, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, επιλέχθηκαν τρία έργα και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία αξιολόγησής τους από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τη σύμβουλο διαδικασίας, Savills HELLAS.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι στην αγοράστρια κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο διαγωνισμός οδεύει προς… χαμό.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίστηκε ως ο προτιμητέος επενδυτής και ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση της κατοικίας Μποδοσάκει.

Συστάθηκε μάλιστα ειδική επιτροπή για να συζητήσει και να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Οι αναφορές δείχνουν ότι το τίμημα που εξασφάλισε η Βουλή είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που πλήρωσε ο προηγούμενος μισθωτής, η Eurobank, και είναι εντός του προϋπολογισμού που ήταν διατεθειμένη να δώσει.

Προηγούμενος “κατακτητής”

Στο κτίριο στεγαζόταν για πολλά χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Eurobank.

Η τράπεζα αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση μετά από αναφορές για έλλειψη συμφωνίας με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την αλλαγή του ενοικίου.

Λέγεται ότι κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας θα βρίσκονται πλέον στα κεντρικά κτίρια της οδού Σταδίου, αλλά και σε δύο ακόμη ιδιωτικά ακίνητα.

Το Bodosaki Palace θεωρείται ένα από τα πιο θαυμάσια κτιριακά συγκροτήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Είτε ως έδρα ισχυρών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (βλ. ΕΤΒΑ Πειραιώς με την τελευταία Eurobank), είτε ως πολυτελές «σκηνικό» στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο.

Για παραδείγματα, στέγασε τη χαλυβουργία του αδίστακτου Προκόπιου Αδάμα στην ελληνική κωμωδία «Έξω οι κλέφτες» του 1961 με τον απαράμιλλο Ορέστη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου, που φέτος γίνεται 65 ετών, φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού (1897-1962), ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας.

Ο Ανδρέας Πλουμιστός σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου το 1922 και σχεδίασε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Το πιο διάσημο έργο του είναι το έργο Προπύλαια του Α’ Νεκροταφείου του 1939.

Η ιστορία του

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958 και πραγματοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση το 2005-2006.

Ευεργέτης του ιδρύματος ήταν ο Μποδοσάκης (τουρκικό παρατσούκλι του Έλληνα Πρόδρομου) Αθανασιάδης (1891-1979).

Ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης επικρίθηκε μετά την πτώση της χούντας γιατί διατηρούσε στενές σχέσεις μαζί της, παραχωρώντας τη βίλα του στη δημοσιότητα προς χρήση του σημερινού πρωθυπουργού.

Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, 6 ορόφους και 2 υπόγεια, συνολικής επιφάνειας 13.460 τ.μ.

Μάλιστα, έχει ανεμπόδιστη θέα στον Εθνικό Κήπο, αλλά και στα σημαντικά μνημεία του κέντρου της πόλης: τον Λυκαβηττό, τη Βουλή, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Ακρόπολη.

Leave a comment