ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

JPMorgan: Έχω αρχίσει να βλέπω «ταβάνι» στην υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών

Ποια τράπεζα διατηρεί τη σύστασή της για υπέρβαρη η JPMorgan – Τι προβλέπει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Αναλύοντας τις προοπτικές του ευρύτερου ευρωπαϊκού τομέα για το 2024, η JP Morgan έχει αρχίσει να βλέπει τα όρια υπεραπόδοσης των ελληνικών τραπεζών (και άλλων). Συνολικά, για τον ευρωπαϊκό τομέα, η JP Morgan αναμένει μείωση των εσόδων από τόκους το 2024 (NII ), ανοδική μετατόπιση του κόστους κινδύνου και εστίαση στη μείωση του πλεονάζοντος κεφαλαίου.

JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες

Για τις ελληνικές τράπεζες, η JP Morgan διατηρεί μια σύσταση υπέρβαρης μόνο για την Πειραιώς, καθώς θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικές επιδόσεις σε σχέσης με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες (ειδικά την Alpha Bank), ιδιαίτερα όσον αφορά τους στόχους KRI (οι αριθμοί που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τη μέτρηση της απόδοσης στην επίτευξη τους στρατηγικούς του στόχους) βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η σύσταση βασίζεται επίσης στην αποδεδειγμένη εμπειρίας εφαρμογής της διοίκησης.

Goldman Sachs: Τι ξεχώρισε στις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

Στην {περίπτωση} της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, η JP Morgan, ενώ αναγνωρίζει ότι και οι δύο θα μπορούσαν να δουν περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των επενδυτών στην έκδοση AT1 το επόμενο έτος, πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις σχετικής αξίας αρχίζουν τώρα να χαράζουν μια γραμμή στον βαθμό υπεραπόδοσης. Ειδικά υπό το φως της καλύτερης αναλογίας κινδύνου-ανταμοιβής στην περιοχή μεσαίας κατηγορίας. Και στις δύο εταιρείες συνιστά ουδετερότητα.

Ουδέτερη είναι και η Alpha Bank, αν και η αιφνιδιαστική ανακοίνωση συνεργασίας με την UniCredit θα προσφέρει σημαντική εισφορά κεφαλαίου. Η JP Morgan πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη υστέρηση του εκδότη της τράπεζας σε σχέσης με τους ομοτίμους όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα περιορίσει την υπεραπόδοση, ιδιαίτερα στα spreads που συνδέονται στενά με τα νοικοκυριά Eurobank και Εθνική.

Ωραία φωτογραφία

Από το επόμενο έτος, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας αναμένεται να δει κάποια επίπτωση στα έσοδα από τόκους, μετά την ισχυρή ανάπτυξη ιδεών που σημείωσε το 2023. Ωστόσο, ο πήχης με τον οποίο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του επόμενου έτους έχει ανέβει αρκετά ψηλά.

Πράγματι, με ασυνδυασμένους δείκτες που δεν είναι χαμηλότεροι από ~20% σε ετήσια βάση τους τελευταίους 9 μήνες, οι τράπεζες όχι μόνο μπόρεσαν να αντέξουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς προβλήματα, αλλά είχαν και ελάχιστες επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική τους απόδοση από την επιβράδυνση και την επιβράδυνση. αστάθεια των μη τόκων εσόδων λόγω της επιβράδυνσης της δραστηριότητας στην κεφαλαιαγορά.

Εν τω μεταξύ, χάρη στις χαμηλότερες προβλέψεις λόγω της πανδημίας και την αυξημένη ανθεκτικότητα της ευρύτερης οικονομίας, το αυξητικό κοστούς κινδύνου παρέμεινε φέτος κάτω από τα κανονικά επίπεδα, γεγονός που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση των κερδών του κλάδου.

Leave a comment