Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλά στο ΟΤ για αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb)
Με τη νέα φορολογική πράξη εισάγονται αλλαγές στις αρχές λειτουργίας του καθεστώτος βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb). Από το 2024, το δημόσιο οικονομικό προσωπικό θα εργάζεται για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.
μιλώ με ΟΤ Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «χάρη στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον νόμο κατά της φοροδιαφυγής στην {περίπτωση} των συμβάσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιτυγχάνονται τρεις στόχοι. Πρώτον, ο ορισμός της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης γίνεται αυστηρότερος. Δεύτερον, διατυπώνονται οι αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού με τα τουριστικά καταλύματα και καταπολεμάται η φοροδιαφυγή και τρίτον, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να συμβάλει -μαζί με άλλες παρεμβάσεις- στην επίλυση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης.
Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα από αλλαγές στη σύμβαση βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται να ανέλθουν στα 60-70 εκατ. ευρώ
Ξενοδοχεία – Airbnb: «Αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με το πράσινο τέλος – πόσα θα πληρώσουν
Ο Στράτος Παραδιάς συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ ΟΤ ανέφερε ότι «τα προβλήματα που προκαλούνται από τις αλλαγές στη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Ο κόσμος θα μπερδευτεί με το λογιστικό φορολογικό «επιμελητήριο», ενώ ιδιαίτερο προβληματισμός θα έχουν οι ασυμβίβαστοι ιδιοκτήτες. Όπως δημόσιοι υπάλληλοι και δικηγόροι που κατέχουν και διαχειρίζονται ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.»
Νόμος για την Airbnb
Με τα ενοίκια να φλέγονται σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στην προτίμηση των ιδιοκτητών να τα διαθέσουν για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, οι οποίες είναι πιο κερδοφόρες (άρα υπάρχουν λιγότερες κενές μονάδες, η τιμή των οποίων αυξάνεται λόγω ζήτηση), η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει το προβληματισμός.
Έτσι, οι νέες διατάξεις του φορολογικού νόμου προβλέπουν:
Ένας νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης: Η διάρκεια ενοικίασης είναι 60 ημέρες για να θεωρείται βραχυπρόθεσμη (εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και λευκά είδη). Το όριο των 60 ημερών δεν ισχύει για τη διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά για τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα είναι δυνατή, για παραδείγματα, η ενοικίαση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες το χρόνο, με την προϋπόθεση ότι κάθε μεμονωμένη μίσθωση δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης περιλαμβάνει επίσης διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καταλυμάτων διακοπών και της ενοικίασης χώρου σε χώρο κατασκήνωσης ή τροχόσπιτο.
Ποινικές ρήτρες: Σε {περίπτωση} μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, οι διαχειριστές ακινήτων υπόκεινται σε ετήσια ανεξάρτητη διοικητική κύρωση ύψους 50% των ακαθάριστων εσόδων για το φορολογικό έτος που συνέβη η παράβαση, αλλά όχι μικρότερη των 5.000 ευρώ. Σε {περίπτωση} μη υποβολής ή λανθασμένης Δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής, ο διαχειριστής θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο ύψους διπλάσιο του ενοικίου που εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα την ημέρα του ελέγχου. Σε {περίπτωση} εκπρόθεσμης δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής, επιβάλλεται αυτοτελής διοικητική κύρωση 100 ευρώ.
Νέος ΚΑΔ για βραχυχρόνια μίσθωση: Όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεωθούν να ξεκινήσουν ή να προσθέσουν επιχειρηματίας βάσει του νέου ΚΑΔ.
Τέλος Αντοχής: Ο φόρος διαμονής που ισχύει επί του παρόντος για ξενοδοχεία και ενοικιάσεις δωματίων θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μια «εισφορά ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», η οποία θα επιβάλλει επιπλέον 1,50 ευρώ την ημέρα στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση χρεώνεται για όλες τις βραχυπρόθεσμες συμφωνίες μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου ο ιδιοκτήτης έχει ένα ή δύο ακίνητα.
Εφόσον κριθεί απαραίτητο με υπουργική απόφασης θα οριστούν ως εξής: Α) Απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης άνω των 2) ακινήτων ανά ΑΦΜ στον δικαιούχο του εισοδήματος. Β) Η μίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90 ημέρες σε ένα ημερολογιακό έτος και για τα νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους, τις 60 ημέρες σε ένα ημερολογιακό έτος. Η υπέρβαση του χρόνου που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό εισόδημα του ιδιοκτήτη ή του υπενοικιαστή από όλα τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση ή υπεκμίσθωση δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ σε δεδομένο φορολογικό έτος.