ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Coco-Mat: Νέα ανατροπή στην υπόθεση κατεδάφισης ξενοδοχείου Ακρόπολις

Πόσο περίπλοκη είναι η κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων μετά τη νέα παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η απρόσμενη απόφασης περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το θέμα του ξενοδοχείου Coco-Mat στην περιοχή της Ακρόπολης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναθέσει σε κρατικούς φορείς την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του 10όροφου κτιρίου, η οποία θεωρήθηκε αυθαίρετη, δίνοντάς τους προθεσμία έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία αρνήθηκε να αναλάβει αυτή τη διαδικασία, με το επιχείρηματα ότι επρόκειτο για περίπλοκη επιχειρηματίας και νομίμως μεταβίβασε την ευθύνη στις κρατικές αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΕΙΟΥ

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν στείλει υπομνήματα στους ανώτατους δικαστές εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ανάληψη των εργασιών κατεδάφισης. Σημείωσαν τη δυσκολία του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι ήταν «κάτι πρωτόγνωρο και πέρα ​​από αυτό που καλούνταν παλαιότερα να κάνουν».

Υποστήριξαν επίσης ότι η ανάθεση της ευθύνης σε κυβερνητικές υπηρεσίες θα καθυστερούσε περαιτέρω την κατεδάφιση.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, το κράτος, σε αντίθεση με μια ιδιωτική εταιρεία, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες. Καλύπτουν την περίοδο από την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, την προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη εταιρείας που θα εκτελεί μελέτη κατεδάφισης, έως την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου κατεδάφισης σε εξειδικευμένη εταιρεία.

«Δεν υπήρξε ποτέ μερική κατεδάφιση κτιρίου σε τέτοιο ύψος στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε κατεδαφίσεις σε γη. Πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο έργο που εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Υποδεικνύουν μάλιστα ότι κατά την κατεδάφιση μπορεί να διαταραχθεί η ευστάθεια του κτιρίου και να απαιτηθεί πρόσθετη ενίσχυση που θα αυξήσει το κοστούς (άσχετα αν θα επιβαρύνει τον εργολάβο).

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ακυρωθούν όλα τα παραπάνω εάν ο Μπλε Κέδρος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5, λάβει θετική δικαστική απόφασης για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Blue Profit έχει καταθέσει πλήθος προσφυγών σε αρκετά δικαστήρια, με το επιχείρηματα ότι το ξενοδοχείο και οι δύο όροφοι χτίστηκαν βάσει νόμιμης άδειας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Όλα ξεκινούν το εγγύς έτος 2015. Όταν η εταιρεία Blue Cedar των αδελφών Ευμορφίδη, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων Coco-mat, εντοπίζει και αγοράζει ένα οικόπεδο στην περιοχή Μακρυγιάννη, με σκοπό τη παραγωγή μιας υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.

Σχεδόν αμέσως, υποβάλλει αίτηση στην Πολεοδομία Αθηνών για έκδοση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο ύψους 33 μέτρων, βάσει του τότε ισχύοντος οικοδομικού κανονισμού. Ένα χρόνο μετά (2016) εκδίδεται οικοδομική άδεια για νέο δεκαόροφο κτίριο ξενοδοχείου και ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Πρώτη ονομαστική κλήση

Τον Μάιο του 2017, για την περίοδο beta του έργου (στον τρίτο όροφο), οι εργασίες αναστέλλονται μετά από μήνυση κατοίκου της περιοχής κατά του έργου και έκδοση προσωρινής διαταγής από το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. , η τελευταία αναστέλλει κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα μέχρι να επιλυθεί το θέμα. Ένα χρόνο αργότερα (2018), το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απορρίπτει την έφεση και δίνει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του έργου.

Είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα το Πολεοδομικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο έκρινε ομοίως το ύψος του κτιρίου ως νόμιμο και σύμφωνο με το SAI.

Το 2019, αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιρίου και τέθηκε σε χρήση το ξενοδοχείο, οι κάτοικοι της γειτονικής πολυκατοικίας ανέφεραν γρήγορα το θέμα στην Ολομέλεια του Υπουργικού Συμβουλίου, μαζί με μια ακόμη τουριστική επένδυση που ξεκίνησε άλλη εταιρεία. επί της οδού Μισαραλιώτου στην ίδια περιοχή.

Λίγους μήνες αργότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης ακύρωσε τον έλεγχο της αρχικής οικοδομικής άδειας που ζήτησε η εταιρεία (η επιθεώρηση αφορούσε αλλαγές στις όψεις και τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις), αλλά την απέρριψε ως ξεπερασμένη και δεν θεώρησε τους κατοίκους αίτηση αντίθετη με την αρχική οικοδομική άδεια από το 2017. Εν τω μεταξύ, το ξενοδοχείο υποδέχεται επισκέπτες από τον Μάιο του 2019

Τον Ιούλιο του 2020, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζει να κατεβάσει το ύψος του κτιρίου για την προστασία της Ακρόπολης. Μια απόφασης που φαίνεται να αποτελεί «ασφάλεια» για περαιτέρω εξελίξεις της κατάστασης. Το 2021, κάτοικοι της περιοχής υπέβαλαν αίτημα από τη διοίκηση να εφαρμόσει την Απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2019, η οποία συζητήθηκε στο αρμόδιο Συμβούλιο Δικαστικής Συμμόρφωσης στις 23 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια ζήτησαν από την ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων την ανάκληση της άδειας και {σχεδιασμός} έγκρισης.

Εντολή στο Δημοτικό Γραφείο Αθηναίων για κατεδάφιση…

Τον Μάρτιο του 2022, 6 χρόνια μετά την έκδοση της άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει την έκδοση νέων αδειών μόνο έως 21 μέτρα στο χωράφι.

Και φτάνουμε στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, όταν το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ανατρέπει τα πάντα… Μετά από προσφυγή των ίδιων κατοίκων, εκτιμά ότι αν και η Ολομέλεια δεν ακύρωσε την αρχική άδεια κατασκευής για το κτίριο, ο δήμος Αθηναίων που το εξέδωσε, πρέπει να το ακυρώσει και να του δώσει προθεσμία τριών μηνών για να κατεδαφίσει τους δύο τελευταίους ορόφους και τη στέγη του ξενοδοχείου.

Το Συμβούλιο καλεί μάλιστα το Τμήμα Πολεοδομίας να προβεί σε κατασταλτικές ενέργειες και να αποσύρει τις οικοδομικές άδειες, ανεξάρτητα από το χρόνο που έχει περάσει από την έκδοσή τους και ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεταξύ, εάν ο Εθνικός Ελεγκτής και στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε ότι το μνημείο της Ακρόπολης καταστρέφεται.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, με απόφασης της Επιτροπής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο δήμος των Αθηνών επέβαλε δύο υψηλά πρόστιμα στην εταιρεία: το ένα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου και το άλλο στην το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή τους. Μάλιστα, το τελευταίο αναμένεται να επιβάλλεται εκ νέου για κάθε χρόνο που δεν κατεδαφίζονται παράνομες κατασκευές.

Κρίσιμες παρεμβάσεις

Υπήρξαν δύο πρόσφατες παρεμβάσεις από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που ζητούσε από το κράτος να συνεχίσει την κατεδάφιση. Το τρίτο αναμένεται να φτάσει χθες, δίνοντας στο κράτος εξάμηνη παράταση για να προετοιμάσει το έδαφος για την εξάρθρωση των αυθαιρέτων.

Leave a comment