ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σούπερ μάρκετ: «Καθαρές τιμές» επιχείρηση και αλαλούμ με 1+1 προσφορές

Γιατί ο Σκρέκας θέλει να μετατρέψει τα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε Walmart;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει πλαφόν για προσφορές, τόσο σε όγκο όσο και σε αξίας, ώστε οι τελικές τιμές να περιλαμβάνουν μέρος των κονδυλίων που ξοδεύουν κάθε χρόνο οι προμηθευτές σε διαφημιστικές καμπάνιες και έτσι να επιτυγχάνονται μόνιμες εκπτώσεις στα ράφια των καταστημάτων.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «σε καμία {περίπτωση} δεν θα καταργηθεί η προσφοράς 1+1 ή οποιαδήποτε προσφοράς, ούτε η κυβέρνηση μπορεί σε καμία {περίπτωση} να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο η κάθε εταιρεία προωθεί τα προϊόντα της και που επιλέγουν είναι οι καταναλωτές που αγοράζουν τους», προτεραιότητα παραμένει το θέμα των «καθαρών τιμών» του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σούπερ μάρκετ: Πτωτικά οι τιμές τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης – «Καπέλο» 609 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες

Το κύριο ζήτημα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν (π.χ. επί κοινής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όταν προσπάθησαν να θεσμοθετήσουν τις «καθαρές τιμές» στα έγγραφα που διακινούνται μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών, σχέδιο που δεν συνεχίστηκε), είναι να χαμηλότερες τιμές στο ράφι, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν εύκολα να συγκρίνουν πόσα προϊόντα πωλούν σε όλες τις αλυσίδες και να επιτύχουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, βρίσκονται σε προοδευτικότητα συζητήσεις με ολόκληρη την αγοράστρια για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση και θα «καθαρίζει αυτές τις καρτέλες με προσφορές που συχνά παραπλανούν τον καταναλωτή στον τρόπο εφαρμογής τους και μπορεί επίσης να κρύβουν παραπλανητικές εκπτώσεις και εμείς έχουν συνεχώς, καθαρές, χαμηλές τιμές στα ράφια όλων των προϊόντων» είπε ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η σωστή στρατηγική είναι το Every Day Low Price.

Αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναλύουν όλα τα σενάρια, το συνηθέστερο εκ των οποίων αφορά τον καθορισμό χαμηλού πλαφόν για τον όγκο και την αξίας των προϊόντων που ενδέχεται να καλυφθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Για παραδείγματα, εάν σήμερα το 50% του όγκου ενός προϊόντος είναι διαθέσιμο σε προσφορές, αυτό το ποσοστό θα πρέπει να πέσει στο 30%. «Η πλειονότητα των πωλήσεων ενός προϊόντος δεν μπορεί να προέρχεται από πρακτικές πάγιας προσφοράς εάν δεν πωλείται στην αρχική του τιμή», δήλωσε πηγή του υπουργείου.

Φυσικά, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι «καθαρές τιμές» της εταιρείας ενδέχεται να υποστούν κάποιες τροποποιήσεις, δηλαδή να παγώσουν.

Ποια είναι η στρατηγική του EDLP;

Every Day Low Price – EDLP (Every Day Low Price) είναι μια στρατηγική τιμολόγησης στην οποία ένας έμπορος λιανικής διατηρεί σταθερά χαμηλές τιμές για τα προϊόντα του αντί να προσφέρει συχνές εκπτώσεις ή προσφορές όπως προσφορές 1+1, εκπτωτικά κουπόνια, μεγαλύτερα δωρεάν πρόσθετα πακέτα περιγραφή, βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις 50-60-70%, κ.λπ.

Οι καθημερινές χαμηλές τιμές έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική υψηλών χαμηλών τιμών (HiLo), στην οποία οι εταιρείες αλλάζουν συχνά τις τιμές, πραγματοποιούν προσφορές και προσφέρουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν πελάτες σε συγκεκριμένες περιόδους. Με το EDLP, οι πελάτες ενθαρρύνονται να ψωνίζουν όποτε θέλουν, επειδή μπορούν να περιμένουν να βρίσκουν τις ίδιες χαμηλές τιμές με συνέπεια, χωρίς να χρειάζεται να ψωνίζουν για προσφορές.

Η Walmart υιοθέτησε αυτή τη στρατηγική από την ίδρυσή της το 1962, όταν η Kmart ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στην αγοράστρια των ΗΠΑ με στρατηγική υψηλών τιμών. Η Walmart έχει χτίσει τη φήμη της ως ηγέτης χαμηλού κόστους στη βιομηχανία λιανικής με καθημερινές χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, σε άλλες χώρες με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνισμού, όπως ο Καναδάς, η Walmart, αν και αρχικά προσπαθούσε να εδραιωθεί μέσω της στρατηγικής EDLP, τελικά υιοθέτησε περισσότερες εβδομαδιαίες προσφορές.

Μια παρόμοια στρατηγική τιμολόγησης υιοθετήθηκε από την Costco και την Trader Joe’s.

Κυνήγι για προσφορές

Οι καταναλωτές που θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα κατανάλωσης και το μέγεθος του καλαθιού τους όσο το δυνατόν περισσότερο έχουν γίνει κυνηγοί ευκαιριών. Οι περισσότεροι αναζητούν εκπτώσεις και προσφορές πριν ψωνίσουν, επισκεπτόμενοι διάφορα σούπερ μάρκετ για να τις βρουν. Επιπλέον, αρκετοί λένε ότι περιμένουν μέχρι να κυκλοφορήσουν ορισμένα προϊόντα πριν τα αγοράσουν και ότι δεν θα τα αγόραζαν ποτέ στην κανονική τιμή, ενώ λένε επίσης ότι αγοράζουν ό,τι βρουν σε προσφοράς, ανεξάρτητα από τη μάρκα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη IELKA (Institute of Retail Consumer Goods Research), το 2017, το 74% των ερωτηθέντων κυνηγούσε προσφορές και εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ, το ποσοστό αυτό το 2021, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αυξήθηκε μόνο σε 58%, και το 2022 ρ. αύξηση στο 63%. Αυτή η προοδευτικότητα αντανακλά την ανάγκης των καταναλωτών αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται και η επιρροή των προσφορών και των εκπτώσεων στην επιλογής καταστημάτων. Το ποσοστό των καταναλωτών που επέλεξαν το κατάστημα κυρίως λόγω των προσφορών μειώθηκε από 63% το 2017 σε 41% το 2021 και αυξήθηκε ξανά στο 51% το 2022, δείχνοντας ότι η διαθεσιμότητα προϊόντων σε τιμές ευκαιρίας αποτελεί σήμερα ισχυρό σημαντικό σημείο διαφοροποίησης ανάμεσα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική ζήτηση για χαμηλότερες τιμές χαρακτηρίζεται από το 43% του κοινού που δηλώνει ότι προτιμά περισσότερες προσφορές από χαμηλές τιμές, σε σύγκριση με 44% το 2021 και 57% το 2017. Αυτή η σταθεροποίηση δείχνει ότι οι καταναλωτές χρειάζονται τόσο χαμηλές τιμές όσο και εκστρατείες εκπτώσεων. Αυτό το 43% του κοινού πιστεύει ότι αναζητώντας και επιλέγοντας προσφορές και εκπτώσεις, έχει τη ικανότητα να εξοικονομήσει περισσότερα και να προσαρμοστεί στις δικές του εξατομικευμένες ανάγκες εξοικονόμησης χρημάτων. Από την άλλη, ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών μπορεί να μην έχει την ενέργεια και το χρόνο να επωφεληθεί πλήρως από τις εκπτωτικές προσφορές και ως εκ τούτου να προτιμά χαμηλότερες τιμές.

Leave a comment