Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του κράτους
Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται το κόστος κατεδάφισης του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη και πριν από λίγες εβδομάδες, με απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το έργο ανατέθηκε σε κρατικές υπηρεσίες (αποκεντρωμένη διοίκηση). Σύμφωνα με γνωστές πηγές, πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο έργο που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά πράγματα.
«Είναι ένα πράγμα να γκρεμίζεις οποιοδήποτε κτίριο στον Αιγιαλό, αλλά να κλείνεις ένα κτίριο 33 μέτρων κατά δυόμισι ορόφους, ακόμη και σε πυκνοδομημένη κατοικημένη περιοχή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δεν είναι εύκολο -προσθέτουν- να παρέμβεις σε ένα ενεργό κτίριο και μια επιχειρηματίας που λειτουργεί, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κτίριο δεν θα υποστεί περαιτέρω ζημιές ή καταστραφές.
Διπλή εξέταση του κ. Cocomat (;) για την Ακρόπολη, η απόφασης «πιλότου» της ΑΒ Βασιλόπουλος και η καταγωγή των Μύλων Αλλατίνι
Γερανοί και ρυθμίσεις οδικής κυκλοφορίας
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μηχανικής, αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα λόγω των ιδιαιτεροτήτων της «χειρουργικής αφαίρεσης» ορόφων σε ένα πολυώροφο κτίριο.
Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η τοποθέτηση γερανού και κατά συνέπεια η θέσπιση οδικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε ευρύτερη περιοχή, καθώς θα πρέπει να δεσμευτεί δημόσιος χώρος για την ανάπτυξη ιδεών του εργοταξίου.
Επιπλέον, είναι πιθανό κατά την κατεδάφιση να επηρεαστεί η στατικότητα του κτιρίου και να απαιτηθεί πρόσθετη ενίσχυση, η οποία θα αυξήσει το κόστος (ανεξαρτήτως αν καλύπτονται από τον διαιτητή).
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες και φέρεται να έχουν ήδη διεξαγάγει έρευνας αγοράς πριν από την έναρξη διαγωνισμών, τόσο για την εύρεση συμβούλου για την προετοιμασία των αναλύσεων όσο και για εταιρεία που θα αναλάβει την κατεδάφιση.
Συνεργασίας με το ΤΕΕ
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και με διάφορους πανεπιστημιακούς καθηγητές με εμπειρίας στις κατασκευές.
Κύκλοι της αποκεντρωμένης διοίκησης αναφέρουν στο OT ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα για την {εφαρμογή} της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διασφαλίζοντας ότι κανένα τρίτο μέρος δεν θα εκτεθεί σε κίνδυνο και δεν θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για νομικές διαφορές και αξιώσεις από το κράτος.
Οι ενέργειες περιλαμβάνουν αναστολή της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου γιατί θα πρέπει να κλείσει όσο εκτελούνται οι εργασίες, υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη συμβούλου που θα εκπονήσει μελέτες και φυσικά , προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου κατεδάφισης σε εξειδικευμένη εταιρεία.
Σε κάθε {περίπτωση}, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, η συγκεκριμένη {περίπτωση} θα αποτελέσει μέτρο της δύναμης και της αξιοπιστίας της λειτουργίας της Εταιρείας.
Απόφασης – έκπληξη από το Υπουργικό Συμβούλιο
Πριν από λίγες εβδομάδες, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναθέσει σε κρατικούς φορείς την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5, την οποία έκρινε αυθαίρετη, δίνοντάς τους προθεσμία έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.
Αυτό παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι κρατικές αρχές σε αναφορές και παρουσιάσεις, υποστηρίζοντας ότι η κατεδάφιση θα καθυστερήσει περαιτέρω λόγω χρονοβόρων διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος.
Ο Blue Cedar αρνήθηκε
Είχε προηγηθεί η άρνηση του ιδιοκτήτη (Blue Cedar) να αναλάβει κατεδάφιση, επικαλούμενη τις δυσκολίες του έργου.
Δεν αποκλείεται όμως όλα τα παραπάνω να ακυρωθούν εάν ο Μπλε Κέδρος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5, λάβει θετική δικαστική απόφασης για την υπόθεση αυτή.
Το διοικητικό συμβούλιο της Blue Profit άσκησε αρκετές προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι το ξενοδοχείο και οι δύο επίμαχοι όροφοι χτίστηκαν βάσει νομικής άδειας και το συνολικό κόστος του ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια ευρώ.