ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι καταναλωτές ανησυχούν καθώς αντιμετωπίζουν μια «τέλεια καταιγίδα» καθώς η ημέρα πληρωμής τελειώνει πριν από το τέλος του μήνα

Η ακρίβεια συνθλίβει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και βαθαίνει την ανισότητα

Η Ελλάδα, που βρίσκεται σε κρίση, παλεύει με το αυξανόμενο κοστούς ζωής, που σπρώχνει τους πολίτες στον «τύπο» και τους ωθεί σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Για 11η συνεχή χρονιά, ο Όμιλος Intrum παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής μελέτης European Consumer Payment Report, που περιέχει πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα». Αυτό οδήγησε σε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών όσον αφορά τους τρόπους πληρωμής και πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και ήταν απαισιόδοξοι για τις οικονομικές τους προοπτικές.

Παράλληλα, οι καταναλωτές φαίνεται να υποστηρίζουν «ηθικές» εταιρείες και είναι διατεθειμένοι να «τιμωρήσουν» όσους χρησιμοποιούν «ανήθικες» πρακτικές και δεν δείχνουν ευελιξία στις συναλλαγές τους.

Φαίνεται ότι οι καταναλωτές, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, στηρίζουν και την οικονομία, δείχνουν επιθυμία για μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές σε όσους είναι κοινωνικά υπεύθυνοι και ευέλικτοι σε δύσκολες οικονομικές στιγμές.

«Εξαιρετικά» έξοδα και έλλειψη χρημάτων

Η έρευνας δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές εξοικονομούν ελάχιστα ή καθόλου για να αντιμετωπίσουν τυχόν «αναποδιές» που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του μήνα, με έναν στους πέντε να λέει ότι δεν έχει καθόλου χρήματα για εξοικονόμηση. Στη θέση αυτή βρίσκεται 29%, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2022.

Η έρευνας δείχνει ότι καθώς αυτή η τάση συνεχίζει να συρρικνώνεται, οι αφερεγγυότητες αυξάνονται. Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις καθυστερήσεις πληρωμών – από την έλλειψη χρημάτων μέχρι τη φτώχεια – τα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι κοινωνικοί κανόνες.

Ο αριθμός των προεπιλεγμένων επιλογών αυξάνεται

Ορισμένα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών. Πάνω από το 54% των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν έχει πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019. Το 58% λέει ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απλήρωτοι λογαριασμοί οφείλονται στην έλλειψη διαχείρισης των χρημάτων που μπαινοβγαίνουν, ενώ για τους νεότερους μπορεί απλώς να είναι επειδή έχουν ξεχάσει να πληρώσουν τα χρέη τους.

Ωστόσο, ο πιο συνηθισμένος λόγος για απλήρωτους λογαριασμούς είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τους πληρώσουν.

Έξοδα πέρα ​​από τις δυνατότητές μας

Ο συνδυασμός αλόγιστης χρήσης συνδρομητικών υπηρεσιών, πληρωμών με δόσεις και περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού (χωρίς αντίστοιχη αύξηση μισθού) έχει ως {αποτέλεσμα} δαπάνες που υπερβαίνουν κατά πολύ το μηνιαίο εισόδημα. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 3 στους 10 καταναλωτές στην Ελλάδα ξοδεύουν περισσότερα από το μηνιαίο εισόδημά τους, με το μέσο όρο υπερδαπών να υπολογίζεται στα 275 ευρώ.

Τα πρότυπα… αλλάζουν

Η στάση του κοινού φαίνεται να αλλάζει καθώς αυξάνονται οι καθυστερήσεις πληρωμών.

Η μελέτη δείχνει ότι οι καταναλωτές επανεξετάζουν τι θεωρούν αποδεκτό όταν πρόκειται για παράβλεψη λογαριασμών, κάτι που είναι μια ανησυχητική προοδευτικότητα για τις επιχειρήσεις. Οι μισοί καταναλωτές λένε ότι θα ένιωθαν λιγότερο ένοχοι που δεν πλήρωναν έναν λογαριασμό από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Από το επόμενο έτος, μπορούμε να περιμένουμε ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών να παρακάμψει τις πληρωμές, αν και υπάρχει μικρή προοπτική αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον.

Το 36% ανησυχεί ότι τους επόμενους 12 μήνες μπορεί να χρειαστεί να παραιτηθεί από την πληρωμή λογαριασμού «χαμηλής προτεραιότητας», που σημαίνει πληρωμή που δεν σχετίζεται με το κοστούς στέγασης και ενέργειας.

⇒ Χ έκθεση βασίζεται σε έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 29 ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 έως τον Μάρτιο του 2023. Στην έρευνας συμμετείχαν συνολικά 10.556 ερωτηθέντες από 15 κλάδους της Ευρώπης.

Πηγή: in.gr

Leave a comment