Πρόσφατα, σε πέντε διεθνείς εταιρείες επιβλήθηκαν πρόστιμο συνολικού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ
Τέλος, εκθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης σε κόλπα με προσφορές που φαίνονται δελεαστικές, αν και είναι εύκολο να αποδειχθεί με απλά μαθηματικά ότι δεν είναι έτσι.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, «στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος σε όλες τις παραπλανητικές τακτικές στα ράφια των καταστημάτων, προς όφελος των νοικοκυριών και του υγιούς ανταγωνισμού». Στόχος είναι να υπάρχουν διαφανείς και σχετικές προσφορές στα ράφια.
Σούπερ μάρκετ: «Καθαρές τιμές» επιχειρηματίας και αλαλούμ με 1+1 προσφορές
Ο υπουργός υπογραμμίζει τη σημασία του ενημερωμένου καταναλωτή στον καθορισμό των τιμών και τη μάχη για την {αξιοπιστία}. Μαζί θα δημιουργήσουμε μια «τράπεζα» στην κερδοσκοπία, σημειώνει ο Κ. Σκρέκας.
Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και μόλις πρόσφατα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ σε 5 διεθνείς εταιρείες. Συνολικά διενεργήθηκαν περίπου 20.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν κυρώσεις σχεδόν 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν ή βεβαιώθηκαν στις αρμόδιες αρχές περίπου 5,9 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ερώτηση: Τις τελευταίες ημέρες λάβαμε πληροφορίες ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδιο για την εξάλειψη των προσφορών «1+1 δώρου» στα σούπερ μάρκετ. Τι ακριβώς ισχύει;
Απάντηση: «Ας το εξηγήσουμε ξανά. Θέλουμε να διευθετήσουμε το χάος των παραπλανητικών προσφορών και όχι να αφαιρέσουμε προσφορές από τα ράφια. Προσφορές που φαίνονται δελεαστικές, μετά από απλά μαθηματικά, αποδεικνύονται κόλπο. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη. Ναι για την προώθηση, όχι για την παραπλάνηση των καταναλωτών. Στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος σε όλες τις δόλιες τακτικές ραφιών για τα νοικοκυριά και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγοράστρια. Για παραδείγματα, δεν είναι δίκαιο και «καθαρό» μια συσκευασία ενός προϊόντος να κοστίζει ας πούμε 5 ευρώ και ακριβώς δίπλα μια συσκευασία και των δύο να φέρει την ένδειξη «δώρο 1+1» και να κοστίζει 8 ευρώ. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα. Ο {σχεδιασμός} μας στοχεύει στη παραγωγή διαφανών και ουσιαστικών προσφορών, όχι ψεύτικων. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την εισαγόμενη ακρίβεια και κερδοσκοπία για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και τους ανυπεράσπιστους συμπολίτες μας».
ΕΡ.: Οι ποινές που επιβάλλονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποτελεσματικές;
Απάντηση: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται έχουν σκοπό να αναγκάσουν τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνησή μας για την καταπολέμηση της αθέμιτης κερδοσκοπίας και της κερδοσκοπίας.
Μόλις σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες επιβλήθηκαν πρόσφατα πρόστιμα συνολικού ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά διενεργήθηκαν περίπου 20.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους σχεδόν 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν ή βεβαιώθηκαν στις αρμόδιες αρχές περίπου 5,9 εκατ. ευρώ.Σε ό,τι αφορά την {αποτελεσματικότητα}, να αναφέρουμε ότι μία από τις διεθνείς εταιρείες που Πριν λίγα χρόνια επέβαλε πρόστιμο, την επόμενη κιόλας μέρα πρόσθεσε 50 νέα προϊόντα στη λίστα της πρωτοβουλίας «Μόνιμη μείωση τιμών».
Ε: Και πώς να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές ώστε να γνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο τους στη διαμόρφωση των τιμών;
Απάντηση: «Ενημερωμένος καταναλωτής είναι αυτός που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των τιμών. Θέλουμε να γίνει σύμμαχός μας στον αγώνα κατά της ακρίβειας και μαζί θα δημιουργήσουμε μια «μάζα» κερδοσκοπίας. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διαφάνειας στα χέρια του είναι η πλατφόρμα e-katanalotis. Με πολύ απλές κινήσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή ή μια {εφαρμογή} smartphone για να δει και να συγκρίνει κάθε προϊόν που προσφέρεται σε κοντινά σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και ο ανταγωνισμός, αλλά κυρίως η ικανότητα των καταναλωτών να οργανώνουν αγορές με βάση τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα των οικογενειών τους.