Αυξημένη υγεία και η κατάσταση με τους ελεύθερους επαγγελματίες
Το φάσμα των κυβερνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός στον πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους ευάλωτους συμπολίτες μας», είπε αρχικά, αναφερόμενος στα 2,3 εκατομμύρια πολίτες που θα ενισχυθούν (δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης, συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα κ.λπ. .). Όλοι αυτοί είναι «άνθρωποι για τους οποίους αυτά τα χρήματα είναι πολύ σημαντικά», τόνισε.
Σε άλλο σημαντικό σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά», αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης: «Βασικός στόχος είναι για όποιον θέλει να κάνει παιδί ή να αγοράσει διαμέρισμα, αυτό να μην είναι αγχωτικός, ανασταλτικός παράγοντας». Για τον λόγο αυτό, «στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σπίτι μου» χορηγήθηκε δάνειο σε 10.000 δικαιούχους και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε κατοικίες περίπου 1.000. Παράλληλα, πρόγραμμα κοινωνικών παροχών, πρόγραμμα ανακαίνισης και διάσωσης κ.λπ. που διεξάγεται.
Ταυτόχρονα, όμως, «πρέπει να ενισχύσουμε τη λειτουργία του κράτους όπου το βλέπουμε να υστερεί. Και πρόκειται για την ουσία της δημόσιας διοίκησης, για τον οικονομικό μετασχηματισμό και τη φορολογική δικαιοσύνη, για την υγεία, για την κατάρτιση […] αυτό πρέπει να γίνει τώρα, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας». Άλλωστε, συνέχισε, πρόκειται για «αλλαγές που χρειάζονται ένα χρόνο για να ωριμάσουν, οπότε τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε».
Αύξηση υγείας
Ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο αυξήσεων στις εφημερίες στο υγειονομικό, απάντησε ότι πέρα από την οριζόντια αύξηση των αποδοχών του ιατρικού προσωπικού, αυτό ήταν ένα θέμα που ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό. Ως εκ τούτου, «ενώ είναι δυνατόν, αυτή είναι η προτεραιότητα Νο. 1. Πρέπει όμως να δούμε πώς θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός».
Τέλος, αναφερόμενος στην ουσία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός στο πλευρό του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο της ενάρετης δημοσιονομικής πολιτικής, γιατί χάρη σε αυτήν μπορούμε να παρέχουμε στη χώρα φθηνότερα δάνεια». Και με αυτόν τον τρόπο «δημιουργούμε συνθήκες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, αυξάνουμε τις επενδύσεις στη χώρα μας, που σημαίνει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος».
Ελεύθερους επαγγελματίες
Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» απαντά μεταξύ άλλων: για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως αναφέρει, «από το 2019 η στρατηγική μας ήταν η παραγωγή συνθηκών ανάπτυξης της χώρας, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η μείωση των ασφαλίστρων και η παραγωγή συνθηκών για δίκαιη διανομή του μερίσματος ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε τώρα την ευκαιρία να αναδείξουμε την πτυχή της φορολογικής δικαιοσύνης».
Γι’ αυτό «επεμβαίνουμε με μέτρα όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο περιορισμός της χρήσης μετρητών, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου βραχυχρόνιας μίσθωσης, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και η δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης και χωρίς τον καταμερισμό των ευθυνών μόνο σε κάποιους, χρειάστηκε να παρέμβουμε στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών», εξήγησε περαιτέρω.
Και για να συνοψίσουμε: «πρέπει να αυξήσουμε δίκαια τα δημόσια έσοδα και να στηρίξουμε επαρκώς την κοινωνική μας πολιτική, ξεκινώντας από την υγεία και την κατάρτιση. Ελπίζουμε ότι θα διατυπωθούν εποικοδομητικά σχόλια, παρατηρήσεις και ενστάσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του τελικού σχεδίου, αν και προς το παρόν η αντίθεση περιορίζεται σε αδόμητα επιχειρήματα και άναρθρες φωνές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ