Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Μεγάλο «αγκάθι» έχει γίνει το προβληματισμός της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπορεί το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται -σήμερα- στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2009, καταγράφοντας θεαματική πτώση στο 10%, αλλά οι άνεργοι… δεν θέλουν να συναντηθούν με ελληνικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, οι εταιρείες αναζητούν εξειδικευμένο και καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και ανειδίκευτους εργάτες.
Η έλλειψη «ταλέντων» και οι κενές θέσεις με υψηλή ανεργία είναι ένα σύνθετο προβληματισμός που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.
Στουρνάρας: Έξι απειλές απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, οι ελλείψεις δεξιοτήτων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ.
Αυτή η πρόκληση έχει ενταθεί με τα χρόνια και επηρεάζει πλέον όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και όλους τους οικονομικούς τομείς.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θεωρούν ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων είναι ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμός από την περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Χρηματοδότηση
Άλλωστε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε κατά την κατάθεσή του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκφράζει μεγάλο φόβο μήπως απορριφθεί η αίτηση τραπεζικού δανείου τους – πολύ μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ακόμη και για τις λίγες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα, τόσο σε σύγκριση με τα επιτόκια δανεισμού για μεγάλες επιχειρήσεις όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Βασικά, η τραπεζική πολιτική επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση εταιρειών που πληρούν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια ή μπορούν να παρέχουν υψηλή ασφάλεια».
Αγκάθια
Επί του παρόντος, το 77% των εταιρειών δυσκολεύεται να βρει και να απασχολήσει προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62%, που είναι εξίσου σημαντικό ποσοστό.
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων επηρεάζουν τις ΜΜΕ με πολλούς τρόπους, με {αποτέλεσμα} αυξημένο φόρτο εργασίας για το υπάρχον προσωπικό, απώλεια πωλήσεων ή ευκαιριών πωλήσεων και μειωμένη κερδοφορία και ανάπτυξη ιδεών.
Ένα άλλο σοβαρό προβληματισμός είναι η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Στην Ελλάδα, μία στις 10 εταιρείες (10%) απαντά ότι προσπαθεί να λύσει το προβληματισμός προσλαμβάνοντας υπαλλήλους από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχο ποσοστό από άλλες χώρες εκτός ΕΕ.
Στην Ευρώπη, το 14% των ΜΜΕ αναφέρει προσλήψεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ως τρόπο αντιμετώπισης των ελλείψεων δεξιοτήτων, με υψηλότερο ποσοστό για τις μεγαλύτερες εταιρείες.
Εξειδικευμένο προσωπικό
Το λεγομενο Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σχετίζεται κυρίως με την έλλειψη δεξιοτήτων ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού όπως εργαστηριακούς και μηχανικούς, με μεγαλύτερο προβληματισμός τις ΜΜΕ στον βιομηχανικό και μεταποιητικό τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη.
Οι ίδιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πιστεύουν ότι τα πιο βοηθητικά μέτρα στήριξης για την επίλυση του προβλήματος είναι κυρίως τα φορολογικά κίνητρα (39%) και οι άμεσες επιδοτήσεις (28%), ενώ το 38% των μεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι η εκπαίδευση και η βελτίωση των δεξιοτήτων είναι πιο χρήσιμα.