ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προϋπολογισμός 2024: Τι θα περιέχει το τελικό κείμενο

Μόνιμες δραστηριότητες και προβλέψεις για την επόμενη χρονιά

Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ θα παρουσιάσει στη βουλή προϋπολογισμό, ο οποίος θα αποτελέσει μια μεταβατική περίοδο από τη δημοσιονομική χαλάρωση που ξεκίνησε κατά την πανδημία στη δημοσιονομική σύσφιξη που προκάλεσε η επιστροφή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του 2024 πιθανότατα σηματοδοτεί το τέλος των δικαιωμάτων και την αρχή μιας περιόδου που επιστρέφει σε υψηλά πλεονάσματα (στόχος 2,1% για φέτος).

Επιπλέον, τόσο η μη εκλογική εμφάνιση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που επιβαρύνει πάνω από μισό εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες όσο και η εξαιρετικά πιθανή απόσυρση από το φορολογικό νομοσχέδιο διάταξης που ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις και να πληρώνουν ηλεκτρονικά για υλικά και εργασίες ανακαίνισης στα ακίνητά τους δείχνουν ότι η κατάσταση αλλάζει άρδην το νέο έτος και αφού φτάσει στο επενδυτικό {επίπεδο}. Σε κάθε {περίπτωση}, το ξέσπασμα δύο πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας αποτελεί μόνιμο προβληματισμός αβεβαιότητας και μόνιμη πηγή πιθανών υποχωρήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το προβληματισμός της ανατίμησης, που είναι οξύ στη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα, περιμένοντας μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό {επίπεδο} για την αναθεώρηση ή όχι του Συμφώνου Σταθερότητας, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε η δημοσιονομική πολιτική να μην εμποδίζει την ανάπτυξη ιδεών, αλλά επανέλαβε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, «η κυβέρνηση θα παραμείνει στην μονοπάτι δημοσιονομικής σοβαρότητας και πειθαρχίας, με φιλοεπενδυτική πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις για κοινωνικό μέρισμα, γιατί δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι παρακολουθούμαστε συνεχώς από αγορές και επενδυτές.

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 5,905 δισ. ευρώ σε δέκα μήνες λόγω καλοκαιριού

Ο κύκλος έχει ολοκληρωθεί

Την ερχόμενη Τρίτη 21 Νοεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει στη Βουλή τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024. Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί προς εξέταση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. κατά τη διάρκεια δύο διπλών συνόδων, και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από 13 έως 17 Δεκεμβρίου 2023

Το κυριότερο είναι ότι τα μέτρα μπόνους ολοκληρώνουν έναν κύκλο (όπως επιδοτήσεις ρεύματος, πάσο αγοράς) και περιλαμβάνουν ορισμένα μόνιμα μέτρα όπως: αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κατά μέσο όρο 1.476 ευρώ ετησίως, νέα αύξηση στις συντάξεις, προσωπική διαφορά επίδομα , τριετία εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, αυξημένο επίδομα θέρμανσης για οικογένειες, αύξηση εισοδήματος αλληλεγγύης κατά 8%.

Που σημαίνει

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

– Αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων

– Αυξάνονται οι συντάξεις

-Παράλληλα στο τέλος του 2023 θα χορηγηθεί η δεύτερη (εντός ενός έτους) εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά

-8% αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας (από τα μέσα του 2023)

– Αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά

-Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε 9 μήνες (ιδιωτικός τομέας, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες)

-Εννοούνται από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για το κράτος και τους συνταξιούχους που ξεκίνησε φέτος

-Εωφελούμενοι από την κατάργηση του ειδικού φόρου 1% για το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων

– Έκπτωση 10% ΕΝΦΙΑ για σπίτια ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών

– Οριστική απαλλαγή πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από {συμμετοχή} σε δαπάνες φαρμάκων

Δαπάνες για φυσικές καταστροφές

Βασικό ζήτημα για την επόμενη χρονιά είναι οι πιθανές δαπάνες για καταστροφές, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα φέτος, λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών. Για το 2023, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η χρηματοδότηση των σχετικών δαπανών εξασφαλίζεται με την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, με τη χρήση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το υπό επανεξέταση Ταμείο Ανασυγκρότησης και το ΕΣΠΑ. 2021-2027 θα χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή των υποδομών.

Από το 2024, τα κονδύλια του ΠΔΕ θα διπλασιαστούν από 300 σε 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους της δημόσιας βοήθειας σε {περίπτωση} φυσικών καταστροφών, αν και είναι πιθανό οι ανάγκες να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

προβλέψεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα είναι 3%, και ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% (έναντι εκτιμήσεων για φέτος στο 4 %). και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 10,6% από 11,2% το 2023. Σε {επίπεδο} προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 αναμένεται να ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,1% φέτος). Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αποκλιμακωθεί και προβλέπεται να φτάσει το 152,2% του ΑΕΠ το 2024 από 171,4% το 2022 και 159,3% το 2023.

Leave a comment