Η Ελλάδα πήρε τον Οκτώβριο τον πανευρωπαϊκό «χρυσό» για την ακρίβεια στα φρούτα – Τι συμβαίνει με τις εισαγωγές
Η δημοτικότητα των φρούτων είναι ευρέως διαδεδομένη – οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί έως και 84,6% σε σχέσης με πέρυσι και ταυτόχρονα σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές λένε ότι η κατανάλωσή τους είναι περίπου χαμηλότερη λόγω του υψηλού κόστους.
Η Ελλάδα ανέλαβε τον πανευρωπαϊκό χρυσό στις αυξήσεις των τιμών των φρούτων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Eurostat, με τις αυξήσεις των τιμών να συνεχίζονται όλο τον Νοέμβριο.
Σούπερ μάρκετ: Πτωτικά οι τιμές τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης – «Καπέλο» 609 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες
Μέσα σε 12 μήνες, η μεταβολή των τιμών των φρέσκων φρούτων στη χώρα μας έφτασε στο +20,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ η μηνιαία άνοδος έφτασε στο +47,1%, σημειώνοντας επίσης πανευρωπαϊκό ρεκόρ. !
Σε μηνιαία βάση, η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κροατία και ανήλθε σε 10,22%. Η Κύπρος είναι η πρώτη τρίτη απόδοση σε μηνιαία βάση, παρόλο που η μηνιαία μεταβολή της τιμής ήταν αρνητική (-31,02%).
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση των τιμών των νωπών φρούτων τον Οκτώβριο σε σχέσης με τον Σεπτέμβριο «μετρήθηκε» με πολύ χαμηλότερο ρυθμό και διαμορφώθηκε στο 8,05%. Ωστόσο, σε ετήσια βάση ήταν υψηλότερο από αυτό που καταγράφει η Eurostat, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 23,26%.
Αυξήσεις στις τιμές χονδρικής πώλησης φρούτων έως και 84,6%.
Τον Νοέμβριο η ανοδική πορεία συνεχίζεται. Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας (ΟΚΑΑ), την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, η τιμή χονδρικής των μήλων (επικρατούσα τιμή) αυξήθηκε από 30% ({ποικιλία} Fuji) σε 84,6% ({ποικιλία} Granny Smith) σε σύγκριση με μέχρι τον τελευταίο χρόνο.
Η τιμή που επικρατούσε για τα μήλα Granny Smith στον ΟΚΑΑ ήταν 1,20 ευρώ το κιλό έναντι 0,65 ευρώ πέρυσι.
Για τα αχλάδια (κρύσταλλα), οι τιμές χονδρικής της αυθημερόν παρουσιάζουν αύξηση 40% σε σχέσης με πέρυσι, με επικρατούσα τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό (πέρυσι 1 ευρώ ανά κιλό), ενώ για τα μανταρίνια (κλημεντίνες) αύξηση σε σύγκριση έως πέρυσι ήταν 25% (σε τιμή 1 ευρώ το κιλό από 0,80 ευρώ πέρυσι).
Οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής πώλησης φρούτων θα έχουν φυσικά αντίκτυπο και στα ράφια ή τους πάγκους και οι καταναλωτές θα μειώσουν δραστικά τις ποσότητες που αγοράζουν.
Καπέλο”
Αγρότες και έμποροι αποδίδουν τις αυξήσεις στις τιμές στην σχετικά καθυστερημένη παραγωγή εσπεριδοειδών φέτος, αλλά και στην αύξηση του κόστους παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι λόγοι της κανονικότητας θα πρέπει να αναζητηθούν στους μεσάζοντες και στις τιμές των εταιρειών λιανικής, δικαιολογώντας τις υψηλότερες τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους φέτος, τονίζοντας ότι το κοστούς παραγωγής έχει αυξηθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών των εισροών παραγωγής μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέσης με τον ίδιο μήνα του 2022, με μείωση του κόστους των αναλωσίμων κατά 2,9% και κυρίως του κόστους της ομάδας λιπασμάτων κατά 8,7%.
Οι παραγωγοί όμως επιβαρύνθηκαν από τον αυξημένο δείκτη τιμών των παγίων και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους Αύξηση σημειώθηκε στην {περίπτωση} των μηχανημάτων άροσης κατά 9,3%, των γεωργικών ελκυστήρων κατά 8,2% και των γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού κατά 7%.
Οι διανομείς προτιμούν το υψηλό κοστούς συσκευασίας, μεταφοράς και διανομής σε καταστήματα λιανικής και, φυσικά, το {κέρδος} των τελευταίων.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Οπωροκηπευτικών Incofruit Hellas, οι λόγοι της κανονικότητας θα πρέπει να αναζητηθούν ελλείψει ελέγχου.
Ρεκόρ εισαγωγών
Ωστόσο, για την αύξηση των τιμών, ειδικά των μήλων, δεν «φταίει» η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, γιατί σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Οπωροκηπευτικών οι εξαγωγές είναι σε χαμηλούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, την περίοδο 1-17 Σεπτεμβρίου 2023 οι ελληνικές εξαγωγές μήλων ανήλθαν σε 16.016 τόνους έναντι 27.776 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Μια τέτοια μείωση του εξαγωγικού ρεύματος, σε συνδυασμό με ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων σε σχέσης με την ίδια περίοδο του 2022, οι οποίες ανήλθαν σε 7.386 τόνους έναντι 2.068 τόνων πέρυσι, εκ των οποίων 4.985 από τη Βόρεια Μακεδονία, εγείρει ερωτήματα για τη διανομή τους. », τονίζει ο υπουργός Πολυχρονάκης.
Ωστόσο, οι εξαγωγές ακτινιδίου την περίοδο από 1 Σεπτεμβρίου 2023 έως 17 Νοεμβρίου 2023 ανήλθαν σε 52.694 τόνους, που σημαίνει αύξηση 33,4% παρά την επαλήθευση της πρόβλεψης μηδενικών εξαγωγών στην Ινδία μετά την είσοδο του Ιράν. Ειδικότερα, 1.056 τόνοι ελληνικών ακτινιδίων προορίζονταν για την Ινδία, έναντι 2.375 τόνων πέρυσι, με φορτία να έχουν καταγραφεί έως τις 3 Νοεμβρίου 2023.
«Οι αυξήσεις των τιμών αποτελούν βασικό εμπόδιο στην ανταγωνιστική τιμολόγηση και στις εξαγωγές», λέει ο κ. Πολυχρονάκης.