Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου – Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω
Εξοργισμένες από τις άδικες «απολύσεις», ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, τους οποίους «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως πιασμένους σαν φοροκλέφτες», κινητοποιούνται αύριο Τετάρτη οι επιστημονικές και επαγγελματικές κοινότητες της χώρας, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα που κρίνονται φορολογήσιμος.
Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματιών Τεχνιτών – Εμπόρων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
Φορολογική δράση: «Fireteam» κατά της κυβέρνησης – «Άδικη, οριζόντια και αναχρονιστική» φορολογική πολιτική
Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν: Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. , Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Συντονιστική Επιτροπή των Ελλήνων Συμβολαιογραφικών Συλλόγων (ΣΣΕΑΠΑΔ), ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φυσικοθεραπευτών, χωρίς να αποκλείεται η {συμμετοχή} άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να υιοθετήσει αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε σε όλους τους τόνους ότι όποιες αλλαγές επέλθουν στην τελική έκδοση του νόμος θα είναι περιορισμένος και δεν θα αλλάξει την ουσία του νέου κανονισμού. Το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κυβέρνηση αγνοεί την πραγματικότητα»
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νέα φορολογικά μέτρα με τη θέσπιση λογιζόμενου φορολογητέου εισοδήματος πλήττουν σοβαρά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ερευνητές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς προωθούνται οριζόντια και άρα άδικα μέτρα στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της πρακτικής «καλύτερα λίγοι». παρά πολλοί, παρά πολλοί παρά λίγοι» τονίζουν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Ανεξάρτητων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Βιοτεχνών – Εμπόρων.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά από μια δεκαετή περίοδο μνημονίου, μια υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, μια ενεργειακή κρίση και τις αυξανόμενες τιμές και τον πληθωρισμό .
«Φαίνεται να αγνοεί τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τα οποία αποδεικνύουν ότι σημαντικό μέρος ανεξάρτητων ειδικών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να εκπληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις και έχουν σημαντικά χρέη προς το κράτος, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι πολλοί από αυτούς χάνουν τις ρυθμίσεις που υπάγονταν και κινδυνεύουν να διωχθούν» τονίζει.
Πάνω από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι πλήττονται», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Τι ζητούν τα πρακτορεία;
Εκπρόσωποι του Οργανισμού τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή των μη δεδουλευμένων εισοδημάτων, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά προστατεύει και τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να οδηγήσει σε εξαφάνιση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.επαγγελματικά ενεργό, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τη μεσαία τάξη.
Ταύτιση με υπαλλήλους
Όπως αναφέραμε, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθειας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προσπαθεί να εξισώσει ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εργαζόμενους, αγνοώντας κατάφωρα και τις δύο πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Υπουργικού Συμβουλίου 1880 και 1888. /2019. και το γεγονός ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα στοιχεία, επειδή είναι διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, δεν έχουν αφορολόγητο ή κρατήσεις και απαλλαγές στους εργαζόμενους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τον προσδιορισμό του λογιζόμενου φορολογητέου εισοδήματος, δεν δίνεται έμφαση στην καθαρή φορολογητέα αμοιβή του εργαζομένου, αλλά στην ακαθάριστη αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα αυξάνεται αφενός με βάση τη διάρκεια του επαγγέλματος, αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο μισθολογικό κοστούς και με βάση το συντελεστή όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι μεγαλύτερος από τον μέσο ετήσιο κύκλου εργασιών της ΚΑΔ.
Το τελευταίο έχει ως {αποτέλεσμα} την υπερβολική φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όχι με βάση το δικό τους εισόδημα, αλλά το εισόδημα άλλων προσώπων, κάτι που συνιστά παράβαση του άρθ. 4 ενότητα 5 του Συντάγματος.
Τα στοιχεία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν
Ο ισχυρισμός ότι τα στοιχεία είναι μαχητά είναι -όπως τόνισαν- προσχηματικό, γιατί αφορά μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις (κύηση, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, στέρηση της ελευθερίας) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, η ανάκρισή τους είναι αδύνατη.
Ειδικά στην {περίπτωση} της ατομικής επιχείρησης, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες απαιτούν εδώ και χρόνια να διαχωριστεί η ΕΔΕ της επιχειρηματικής οντότητας από την ΕΔΕ φυσικού προσώπου. Αυτό θα ήταν ένα τολμηρό βήμα για την απελευθέρωση των νοικοκυριών και την αποφυγή χρεοκοπίας ολόκληρων οικογενειών που ακολουθούν τις υποχρεώσεις της εταιρείας και ακολουθούν την πορεία της προς τη χρεοκοπία ή στην καλύτερη {περίπτωση}, το μόνιμο χρέος – τονίζει.
Ισοπεδωτικές μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αναχρονιστικές, άδικες και εξισωτικές μεθόδους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καυχιέται ότι διαθέτει νέα εργαλεία ελέγχου (τεχνικές έμμεσου ελέγχου, mydata, σύνδεσης ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ.).
Παράλληλα, με την {εφαρμογή} αυτής της φορολογικής ελάφρυνσης στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει αλώβητες εταιρείες και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ζημιές εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και μεγάλη φοροδιαφυγή σε καύσιμα, μερίσματα και κοκ συσσώρευσης κεφαλαίου.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει σημαντικό διάλογο μεταξύ όλων των παραγόντων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ιδιαιτερότητα κάθε επαγγέλματος και θα βασίζεται στη συνεισφορά του καθενός ανάλογα με το δυνάμεις.