Ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε μια μελέτη που δείχνει ότι για να διατηρήσουμε το σημερινό βιοτικό {επίπεδο}, χρειαζόμαστε 1,6 φορές την επιφάνεια της Γης
«Η Ελλάδα ήταν η μαία της ιστορίας της ευρωζώνης. Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε το ευρώ σήμερα», είπε χαρακτηριστικά από το φόρουμ του Economist ο Γιάννης Στουρνάρας, πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, εννοώντας ότι η κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε συνθήκες αποτελεσματικής διαχείρισης για την αποτροπή κρίσεων στην ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε μια μελέτη που δείχνει ότι για να διατηρήσουμε το σημερινό βιοτικό {επίπεδο} χρειαζόμαστε 1,6 φορές περισσότερα από τη Γη, γιατί οι σημερινές απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τους πόρους που προσφέρει ο πλανήτης.
Ακραία φαινόμενα
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και σοβαρά, με {αποτέλεσμα} να αυξάνονται οι απώλειες κεφαλαίων – ανθρώπινων, φυσικών και οικονομικών. Σκεφτείτε τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στην Ελλάδα, οι οποίες διέκοψαν τις υπηρεσίες και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε συστήματα και υποδομές. Όλα αυτά μας φέρνουν στην οδυνηρή επίγνωση του πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση είναι η ευημερία μας και εν τέλει η επιβίωσή μας», σημείωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στουρνάρας: Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή
Επενδύσεις
Εξέφρασε την άποψη ότι οι επαρκείς επενδύσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς και ότι υπάρχουν κρίσιμες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε θεσμικό {επίπεδο} για να κινητοποιηθεί το τεράστιο ποσό των απαιτούμενων οικονομικών πόρων. «Για παραδείγματα, υπάρχει έλλειψη κοινών μεθοδολογιών και επαρκής διαφάνεια στην {αξιολόγηση} της απόδοσης ESG των εταιρειών, κάτι που δεν συμβάλλει στη παραγωγή μιας ισχυρής ενιαίας αγοράς για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, τα πολλαπλά εθελοντικά πλαίσια αναφοράς που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις βιωσιμότητας και η έλλειψη εταιρικών σχεδίων μετάβασης καθιστούν δύσκολη την αποτελεσματική κατανομή κεφαλαίων και τη λήψη ορθών επενδυτικών αποφάσεων και αποφάσεων διαχείρισης κινδύνου. Επιπλέον, ο ρυθμός και ο όγκος της χρηματοδότησης για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παραμένει πολύ κάτω από τις ανάγκες», είπε ενδεικτικά.
Απαντήσεις σε προβλήματα
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η οριστική επίλυση στα προβλήματα δεν θα δοθεί χωρίς μεγαλύτερη και ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη παραγωγή μιας πραγματικής ένωσης κεφαλαιαγορών. «Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες στην ευρωζώνη, ώστε όλα αυτά να συμβούν μαζί. Για παραδείγματα, η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι ήδη έτοιμη για άμεση {εφαρμογή}, όπως και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη {διαχείριση} τραπεζικών κρίσεων και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων», σχολίασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι οι κλιμακοί κίνδυνοι είναι πηγή αστάθειας και ευπάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διότι μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να προκαλέσει κραδασμούς στη σταθερότητα των τιμών.