ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τράπεζες: Ο ρόλος της ΕΚΤ για την κερδοφορία το 2024

Πέντε λόγοι αισιοδοξίας στους διευθυντές των Ελλήνων τραπεζών

Οι διοικήσεις των τραπεζών είναι ικανοποιημένες με την επερχόμενη προοδευτικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ καθώς εκτιμάται ότι θα στηρίξει την κερδοφορία και το επόμενο οικονομικό έτος.

Η πτώση του πληθωρισμού στην Ευρώπη επέτρεψε στη Φρανκφούρτη να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων στην τελική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα στην Αθήνα.

S&P: 2 «συν» και 1 «μείον» των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, μέχρι να διακοπεί η σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, οι δείκτες παρέμβασης της Eurobank θα παραμείνουν σταθεροί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Οι πρώτες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά όχι περισσότερες από 100 μονάδες βάσης.

5 λόγοι αισιοδοξίας

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υψηλή και το επόμενο οικονομικό έτος.

Οι λόγοι είναι:

– Πρώτον, για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, τα επιτόκια των δανείων θα παραμείνουν στο σημερινό τους {επίπεδο}, λειτουργώντας ως σταθεροποιητής των εσόδων από τόκους.

– Δεύτερον, εκτιμάται ότι θα ανακοπεί το κύμα πρόωρων αποπληρωμών από φερέγγυους δανειολήπτες, κυρίως δανείων προς επιχειρήσεις που μετά τον πρώτο μεγάλο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, έσπευσαν να μειώσουν το χρέος τους για το λόγο αυτό.

– Τρίτον, οι τράπεζες θα μπορούν να διατηρήσουν το κοστούς της νέας χρηματοδότησης σε λογικά επίπεδα, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τόνωση της ζήτησης.

– Τέταρτον, θα μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διατηρήσουν χαμηλά το κοστούς του πιστωτικού κινδύνου.

– Πέμπτον, μετά τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η κερδοφορία των προθεσμιακών καταθέσεων αναμένεται να μειωθεί και η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν, που επιβαρύνει το κοστούς των τόκων περισσότερο από κάθε άλλο, αναμένεται.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τη {διατήρηση} των εσόδων από τόκους στα υπάρχοντα υπόλοιπα δανείων, την αναμενόμενη επιτάχυνση της δυναμικής των δανείων και την αναμενόμενη μείωση του κόστους των καταθέσεων, υπάρχει ευρεία αισιοδοξία στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ότι η οργανική κερδοφορία τους θα είναι υψηλή το 2024.

Σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση των οργανικών προβλέψεων, στο επικρατέστερο σενάριο, τα καθαρά κέρδη της επόμενης χρήσης θα παραμείνουν κοντά στο πολυετές ρεκόρ, που όπως φαίνεται θα επιτευχθεί φέτος.

Πληρωμές το 2023

Όσον αφορά το 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, Παύλο Μυλωνά, οι νέες πληρωμές σε όλο τον κλάδο θα ανέλθουν σε 26 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό ισχύει τόσο για δάνεια καθορισμένης διάρκειας όσο και για ανανεούμενα όρια που υπόκεινται σε ανανέωση.

Τα στοιχεία για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι η νέα συμβατική χρηματοδότηση ανήλθε σε 13,97 δισ. ευρώ έναντι 16,22 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022.

Πρόκειται για ετήσια μείωση 15%, η οποία κρίνεται απολύτως δικαιολογημένη δεδομένης της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

Οι τράπεζες υποθέτουν αισιόδοξα ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει αύξηση των εκταμιεύσεων, κυρίως από έργα του Ταμείου Αναδιάρθρωσης, τα οποία θα είναι σε καλό δρόμο υλοποίησης.

Επιπλέον, προβλέπουν βελτίωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα συνεχίσει να αυξάνεται με την έναρξη των μειώσεων των ευρωπαϊκών επιτοκίων, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στον ψυχισμό των πιθανών δανειοληπτών.

Leave a comment