Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς εξέταση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα
Σχέδιο πράξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο Κατατέθηκε στη Βουλή «Δάνεια: διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των πιο ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:
Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή αναπτυξιακή τράπεζα
α) ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (L 438),
β) την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και τον ενισχυμένο έλεγχο της, γ) τη γενική προστασία των οφειλετών και
δ) ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδοχής των τιτλοποιήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και εξέταση νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν και από μη συστημικές τράπεζες.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για εξέταση την ερχόμενη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.
Η Μεγάλη Μάχη των Υπηρετών
Οι εταιρείες του κλάδου δίνουν προσοχή στη {διαχείριση} των τελευταίων, φαινομενικά μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων που θα τεθούν προς πώληση το 2024.
Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αξίας 10 δισ. ευρώ που θα αλλάξουν χέρια τους επόμενους μήνες:
– 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πουλήσει τμηματικά η PQH, η εταιρεία που διαχειρίζεται, για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν σε εκκαθάριση στον τελευταίο γύρο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα.
– 3 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας προς πώληση ή τιτλοποίηση με την στήριξης του Κρατικού Εγγυητικού Σχεδίου Ηρακλής στο πλαίσιο της συγχώνευσής τους για τη παραγωγή ενός πέμπτου πόλου στο εθνικό σύστημα
– Συνολικά 2 δισ. ευρώ προς πώληση ή τιτλοποίηση από ομίλους συστημάτων, στο πλαίσιο στρατηγικής επιτάχυνσης του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο την ταχύτερη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.