ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σούπερ μάρκετ: Οι καταναλωτές στρέφονται στις ιδιωτικές ετικέτες – ποια προϊόντα προτιμούν; [γράφημα]

Παρά την αύξηση του μεριδίου τους στη χώρα μας, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αγοράζονται από τους Έλληνες καταναλωτές αποκλειστικά και μόνο λόγω της τιμής τους, σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Με γνώμονα την ακρίβεια, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL) σπάει όλα τα ρεκόρ, καταστρέφοντας καθιερωμένες συνήθειες αγορών, ιστορικές επωνυμίες και στερεότυπα. Ωστόσο, παρόλα αυτά, οι Έλληνες καταναλωτές είναι απίθανο να γίνουν… Ελβετοί.

Χάρη σε χαμηλότερη τιμή για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, 1 στα 3 προϊόντα (32,9% τοις εκατό) που βρίσκουν τον δρόμο τους στα καλάθια των νοικοκυριών στη χώρα μας -και όχι μόνο τα πιο αδύναμα- είναι η ετικέτα του σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε τυχαίο δείγμα 1.507 νοικοκυριών εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό σύστημα CATI.

Σούπερ μάρκετ: Ποιες «προσφορές» πρέπει να προσέχουμε;

Αριθμοί

Για να καταλάβουμε τη διαφορά με τα χρόνια, το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό PL ήταν 19,5%, ενώ το 2013, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, έφτασε το 27,4%.

Το ρεκόρ PL καταγράφεται και από εταιρείες έρευνας αγοράς που μετρούν τα έσοδα από τα σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία από την Circana (πρώην IRI) δείχνουν ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν το μερίδιό τους στον τζίρο των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών που πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ κατά 2 μονάδες, φτάνοντας το 26,2% τον Σεπτέμβριο του 2023 από 24,3% το 2020. Δύο που αντιμετωπίζουν το προβληματισμός, μονάδες έχασαν επώνυμα προϊόντα και το μερίδιο αξίας τους την ίδια περίοδο μειώθηκε στο 73,8% από 75,7% πριν από τρία χρόνια.

Γάλα – απορρυπαντικά

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα μετατροπής της καταναλωτικής κοινωνίας είναι το φρέσκο ​​γάλα, όπου η ιδιωτική ετικέτα έχει «κυριεύσει» τα σούπερ μάρκετ (συμπεριλαμβανομένου του Lidl), αφήνοντας πίσω καθιερωμένες μάρκες. Ο λόγος είναι αναμφίβολα η χαμηλότερη τιμή στην οποία πωλείται το «ανώνυμο» προϊόν, το οποίο παράγουν μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες για λογαριασμό της αλυσίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με 104,77 εκατ. ευρώ, που είναι η συνολική αξίας των πωλήσεων φρέσκου γάλακτος φέτος (μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2023), η ίδια μάρκα με 25,09 εκατ. ευρώ όχι μόνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά καταγράφει και αύξηση κατά 40,4 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο, η διείσδυση πολύ ακριβότερων απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων από τις δικές της μάρκες –σε σκόνη και κάψουλες– είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Κατά το 9μηνο του τρέχοντος έτους (μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2023), το μερίδιο στην αξίας πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων ήταν 85,5% και ένας από τους κύριους λόγους της κατάργησης ήταν οι προσφορές, τις οποίες εξακολουθεί να προτιμά σημαντικό μέρος των ιδιωτικών σήμα καταναλωτών.

Θέμα εμπιστοσύνης

Εδώ και χρόνια, αγοράζουμε επιλεκτικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως: χαρτικά (χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας και χαρτοπετσέτες), είδη οικιακής χρήσης, όπως αλουμινόχαρτο και σακούλες σκουπιδιών, κονσέρβες, τροφές για κατοικίδια, αλλά και τρόφιμα όπως ζυμαρικά και ρύζι, εξηγούν κάπως τη χαμηλή θέση της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στον όγκο των πωλήσεων.

«Είναι θέμα εμπιστοσύνης», λένε στελέχη λιανικής και βιομηχανίας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα PL δεν ενθουσιάζουν τους καταναλωτές στη χώρα μας, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι ιδιωτικές ετικέτες έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστό σε σχέσης με την Ελλάδα.

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ έντυπη έκδοση

Leave a comment