ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τράπεζες: Προσφορές στεγαστικών δανείων για τόνωση της ζήτησης

Οι τράπεζες επιστρέφουν στις προσφορές μετά από οκτώ χρόνια – Οι πιθανοί δανειολήπτες παραμένουν αναποφάσιστοι

Οι τράπεζες ανταποκρίνονται με νέες προσφορές στεγαστικών δανείων στη μείωση των πωλήσεων νέων δανείων που καταγράφεται φέτος για πρώτη φορά από το 2015.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, η οποία έχει οδηγήσει σε υψηλότερο {επίπεδο} του κόστους χρήματος στην εγχώρια αγοράστρια, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχή των ατόμων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα διαμέρισμα με τραπεζική χρηματοδότηση.

«Μειώθηκε» η ζήτηση στεγαστικών δανείων – Σταθερά κανάλια

Οι τράπεζες μπορεί να έχουν μετακυλήσει μόνο ένα μικρό μέρος των αυξήσεων στα καθεστώτα σταθερού επιτοκίου και τα αυστηρότερα περιθώρια κέρδους στα εκπαιδευτικά προγράμματα μεταβλητού επιτοκίου, αλλά οι πιθανοί δανειολήπτες εξακολουθούν να διστάζουν να δημιουργήσουν νέα έκθεση στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας που προκύπτει από γεωπολιτικές εντάσεις και ακρίβεια.

Οι τάσεις αυτές αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία που συνέλεξε η Τράπεζα της Ελλάδος για το εννεάμηνο του 2023.

Ειδικότερα, την εξεταζόμενη περίοδο, το ύψος των νέων στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν ανήλθε σε 815 εκατ. ευρώ και ήταν 6% χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (863 εκατ. ευρώ) με διψήφιο ρυθμό αύξησης τα προηγούμενα έτη. .

Επιπλέον, οι προτιμήσεις των δανειοληπτών που τελικά αναζητούν ασφαλέστερες επιλογές είναι σαφείς και αυτό αντανακλάται στο είδος των επιτοκίων που επιλέγουν φέτος.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σταθερών προσόδων αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 70% των νέων χορηγήσεων σε σύγκριση με το 55% τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2022.

Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «είχαμε δει σημαντική μείωση του αριθμού των αιτήσεων από τα τέλη του 2022, μετά την έναρξη του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και του κορυφαίου πληθωρισμού, που μείωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών».

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι τράπεζες διατήρησαν το κοστούς των προγραμμάτων τους σε χαμηλό {επίπεδο}.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα επιτόκια στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, τον περασμένο Σεπτέμβριο το μέσο μεταβλητό επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων ενισχύθηκε μόνο κατά 158 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα για τα μέσα 10ετή σταθερά επιτόκια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προσαρμοσμένα την ίδια περίοδο κατά 168 μονάδες βάσης για τις νέες πληρωμές.

Νέες προσφορές

Ωστόσο, οι τράπεζες προβλέπουν ήδη απόδοση στην αγοράστρια, εκτιμώντας ότι θα επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2024 καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ευρωζώνη εισέρχεται σε περίοδο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Φέτος, οι νέες πληρωμές αναμένεται να προσεγγίσουν το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Για να αυξήσουν τις πωλήσεις, πρόσφατα εισήγαγαν καλύτερες προσφορές, μειώνοντας τόσο τα σταθερά επιτόκια όσο και τα περιθώρια κέρδους στις μεταβλητές δόσεις.

Σε αυτή τη φάση, γενικά προωθούν προϊόντα με κλειδωμένη αποπληρωμή για τα πρώτα 3 ή 5 χρόνια του δανείου, με ετήσιο κοστούς που ξεκινά από το 3%.

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλα στην τρέχουσα κατάσταση, καθώς παρέχουν χαμηλά επιτόκια για μια λογική περίοδο κατά την οποία αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ να χαλαρώσουν.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, το 2025 τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα ανέλθουν στο 2,5%.

Έτσι, εάν το περιθώριο του δανειολήπτη είναι 1,5% σήμερα, το τελικό ετήσιο κοστούς μετά από 3 ή 5 χρόνια θα είναι 4% ή λιγότερο.

Leave a comment