ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κίνδυνοι και αβεβαιότητα του νέου προϋπολογισμού

Αβεβαιότητα επιτοκίων και πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2024 υπόκεινται σε κινδύνους και αβεβαιότητες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ξεχωριστό μέρος της ενδιάμεσης έκθεσης 234 σελίδων που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη.

Προϋπολογισμός 2024: 27 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σε 24 μήνες – αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1% [πίνακες]

Σύμφωνα με αναλυτές του κρατικού προϋπολογισμού, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι πιο σημαντικές απειλές σχετίζονται με την τρέχουσα προοδευτικότητα της γεωπολιτικής κατάστασης, ιδίως με την προοδευτικότητα του πολέμου στην Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα, ιδίως μέσω των τιμών της ενέργειας.

Εκτός από την προοδευτικότητα του πολέμου και την πιθανότητα ανανεωμένης ενεργειακής κρίσης, πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου και αβεβαιότητας περιλαμβάνουν την πολιτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται διεθνώς για την καταπολέμηση της πληθωριστικής πίεσης. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά και για τον ρυθμό με τον οποίο η αύξηση του κόστους χρήματος θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και τον αντίκτυπό της στην καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και στη ζήτηση επενδύσεων.

“Ανάλυση κειμένου ευαισθησίας”

Η προκαταρκτική έκθεση του προϋπολογισμού πραγματοποιεί αυτό που ονομάζεται «ανάλυση κειμένου ευαισθησίας», η οποία στοχεύει στην {αξιολόγηση} της εξέλιξης των κύριων δημοσιονομικών μεταβλητών υπό διαφορετικές παραδοχές για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024. Δηλαδή, πώς η ανάλυση κειμένου εκτιμά τον αντίκτυπο στην το εκτιμώμενο δημοσιονομικό {αποτέλεσμα} για το 2024, μειώνοντας τη δυναμική του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 1% σε σύγκριση με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο του προϋπολογισμού. Ο αντίκτυπος αυτός αξιολογήθηκε μέσω της ευελιξίας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας και περιγράφηκε στη έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Έκθεση για τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ 2018».

Η μείωση του ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,0% σε σύγκριση με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο σημαίνει ότι το ΑΕΠ το 2024 (σε τρέχουσες τιμές) θα είναι 231,5 δισ. ευρώ από 222,8 δισ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με το ονομαστικό ΑΕΠ το 2024 που ανέρχεται σε 233,8 δισ. ευρώ στη γραμμή βάσης σενάριο. Σύμφωνα με την ανάλυση κειμένου ευαισθησίας, μια τέτοια αλλαγή στο {επίπεδο} του ονομαστικού ΑΕΠ θα οδηγούσε σε επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το σενάριο του προϋπολογισμού για το 2024.

Συγκεκριμένα, στην {περίπτωση} αυτή το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης θα ήταν -1,6% του ΑΕΠ έναντι -1,1% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό {αποτέλεσμα} σύμφωνα με το ΕΣΟΛ θα ήταν +1,7% του ΑΕΠ έναντι +2,1% του ΑΕΠ. Σε απόλυτες τιμές, ένας ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης μειωμένος κατά 1,0% θα οδηγούσε σε πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση 1,13 δισ. ευρώ.

Leave a comment