«Οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού και των καταναλωτών», δηλώνει ο Κώστας Σκρέκας.
Σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Έκπτωση; Προσφορές? Κάντο σωστά!» που διοργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (ΕΣΑ), την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023. , παρευρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
ΕΒΕΑ: Ομιλία της κας Σοφίας Κουνενάκα Εφραίμογλου κατά τη διάρκεια του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων
Στόχος της εκδήλωσης, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ήταν η ενημέρωση των καταναλωτών, αλλά και των εκπροσώπων της αγοράς, για την ορθή {εφαρμογή} του νομικού πλαισίου για εκπτώσεις σε σχέσης με Black Friday, Cyber Monday, εορταστικές εκπτώσεις, καθώς και χειμερινές εκπτώσεις. Παράλληλα, παρουσιάστηκε ο Δεκάλογος για την προστασία του καταναλωτή, που δημιουργήθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών και Βιομηχανίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, και ξεκίνησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ εκπροσώπων της αγοράς, Υπουργείου Ανάπτυξης, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ. και ESA.
«Θέλουμε πραγματικές προσφορές και εκπτώσεις».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει προσφορές και εκπτώσεις. Το οποίο όμως πρέπει να ισχύει και να μην παραπλανά τον καταναλωτή. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4 και 5 φορές υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανεργία μειώνεται, οι εξαγωγές και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Όμως ο πληθωρισμός επιμένει. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση των τιμών στα ράφια είναι συνεχείς και έντονες.
Για να σεβαστούν τη νομοθεσία, οι εταιρείες συνειδητοποιούν την κοινωνική ανάγκης να διατηρούν τις τιμές χαμηλές για δύο λόγους: πρώτον, επειδή πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και δεύτερον, να διασφαλίσουν την κερδοφορία των δικών τους επιχειρήσεων. Για έναν απλό λόγο, εάν οι καταναλωτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα προϊόντα, θα έχει αρνητικές συνέπειες στις πωλήσεις των εταιρειών. Οι κανόνες που θεσπίστηκαν αποσκοπούν στο να επιτρέψουν το εμπόριο υπό ανταγωνιστικές συνθήκες προς το συμφέρον και την προστασία των καταναλωτών.