ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τεχνικοί σέρβις: Σύννεφα για δανεισμό σε άτομα που διαχειρίζονται απαιτήσεις μέχρι να δημιουργήσουν τη δική τους ηλεκτρονική τραπεζική

Τι λένε οι διευθυντές υπηρεσιών στο OT σχετικά με την προθεσμία για τη παραγωγή μιας ψηφιακής πλατφόρμας

Πηγές διαχείρισης δανειακών και πιστωτικών απαιτήσεων, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων περιγράφουν το έργο δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης για τους οφειλέτες που προβλέπεται στο σχέδιο πράξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, από την 1η Απριλίου του επόμενου έτους, όλοι οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για τις οφειλές τους μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, σύμφωνα με τα πρότυπα ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Κόκκινα δάνεια: Η μεγάλη μάχη των servicers για πακέτα αξίας 10 δις

Περισσότερο χρόνο

Ωστόσο, εκπρόσωποι του κλάδου των υπηρεσιών εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ψηφιοποιηθούν πολλές υποθέσεις που είτε σχετίζονται με τον νόμο Κατσέλη είτε προέρχονται από πιστωτικά ιδρύματα που ρευστοποιήθηκαν στον τελευταίο κύκλο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

«Μέσα σε λίγα χρόνια βρήκαμε στα βιβλία σχεδόν τα μισά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών» σημειώνουν χαρακτηριστικά σε συνέντευξή τους στο «Ο.Τ.».

Όπως εξηγούν, «η οργάνωση χιλιάδων φακέλων, πολλά από τα οποία ήταν σε γραπτή μορφή όταν τα παραλάβαμε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Προσθέτουν ότι δεν είναι κατά της δημιουργίας ψηφιακού μητρώου στο οποίο οι οφειλέτες θα είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, αλλά τονίζουν ότι το έργο θα πάρει περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι το επενδυτικό κοστούς που σχετίζεται με την {εφαρμογή} των διατάξεων του νόμου είναι υψηλό, δεδομένου ότι οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να το καλύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης ζήτησαν από την κυβέρνηση τρίμηνη παράταση για την ψηφιοποίηση των δανείων του Νόμου Κατσέλα, αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε {περίπτωση} μη συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις μπορούν να φτάσουν έως και τα 500.000 ευρώ, ενώ αναμένεται ακόμη και ανάκληση της άδειας.

Είδος πληροφοριών

Αναφορικά με τα στοιχεία που πρέπει να παρέχουν στους οφειλέτες και τα οποία πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

– Ποσό χρέους με αναλυτική ανάλυση κειμένου των ποσών που οφείλονται ως μέρος, τόκοι, προμήθειες ή άλλες αμοιβές

– Ισχύον επιτόκιο

– Συχνότητα δόσης

– Το ποσό κάθε πληρωμής

– Ημερομηνία πληρωμής

– Πιστωτικό υπόλοιπο

– Λογαριασμός εξυπηρέτησης χρέους

Επιπλέον, το αίτημα των τεχνικών σέρβις ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν εκτελεστό τίτλο δεν ικανοποιήθηκε.

Εάν γίνει δεκτό, σε {περίπτωση} αφερεγγυότητας του δανειολήπτη, δεν θα ήταν απαραίτητο να επανεκκινηθούν όλες οι νομικές ενέργειες για την ανάκτηση του οφειλόμενου ποσού, αλλά η διαδικασία θα συνεχιζόταν από εκεί που είχε σταματήσει πριν από την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει διάταξη που προστατεύει τα συμφέροντα των πιστωτών έναντι οφειλετών που θέλουν να καθυστερήσουν την απώλεια περιουσίας μέσω ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, όταν η υπόθεση είναι πολύ κοντά στον αποκλεισμό, από εκεί και πέρα ​​ο δανειολήπτης θα πρέπει να κάνει προκαταβολή 10% για να ενεργοποιηθεί η συμφωνηθείσα αναδιάρθρωση και να παγώσει ο πλειστηριασμός.

Νέο εξώδικο

Σε αντίθετη {περίπτωση}, το νομοσχέδιο βελτιώνει τον μαθηματικό τύπο για την πραγματοποίηση εξωδικαστικών συμβιβάσεων προς όφελος των δανειοληπτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κατάλληλος τύπος λαμβάνει υπόψη τα εξής:

– Πρώτον, η εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη για να εκτιμήσει το ποσό πληρωμής που μπορεί να φέρει το πορτοφόλι του, ανάλογα με τα εύλογα έξοδα διαβίωσής του

– Δεύτερον, ο ανώτατος χρόνος αποπληρωμής εξαρτάται από την ηλικία του

– Τρίτον, την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η οποία μπορεί να ρευστοποιηθεί για την εξόφληση της οφειλής

Όσον αφορά τις δύο πρώτες παραμέτρους, δεν γίνονται αλλαγές. Ποιες αλλαγές αφορούν το ποσό που θα πρέπει να ανακτήσει ο πιστωτής μέσω διακανονισμού.

Μέχρι στιγμής, η παρούσα αξίας των μηνιαίων τελών που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το γινόμενο της εκκαθάρισης των ενεχύρων μείον τα έξοδα πώλησης.

Χάρη στο νέο σύστημα, μειώνεται το ποσό της αναμενόμενης απόδοσης από πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αλλαγή αυτή μπορεί να αυξήσει τη μείωση του χρέους έως και 28% σε σχέσης με τα σημερινά δεδομένα, αν και οι πιθανότεροι να επωφεληθούν από αυτό θα είναι όσοι έχουν υποθηκευμένα ακίνητα με χαμηλή αξίας σε σχέσης με το χρέος τους.

Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το {επίπεδο} αποδοχής των προτάσεων που παρουσιάζονται από τους δανειολήπτες, διότι αυτή τη στιγμή 1 στους 5 απορρίπτεται από τους οφειλέτες, κυρίως επειδή κρίθηκε ότι η ρύθμιση δεν τους ταιριάζει.

Τέλος, για τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι εξυπηρετητές δεν θα μπορούν να απορρίψουν προσφοράς εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Leave a comment