Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες
Χωρίς τις φανταχτερές συμφωνίες των προηγούμενων ετών, η λιανική αγοράστρια κινείται με τους ρυθμούς της Μαύρης Παρασκευής, με τους εμπόρους να αγωνίζονται να κατανοήσουν το νέο πλαίσιο πωλήσεων και συναλλαγών για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα εάν συλληφθούν από τις ρυθμιστικές αρχές.
Αν και η «Μαύρη Παρασκευή» έχει γίνει «Μαύρος Νοέμβρης» για πολλούς, από τώρα έως τη Δευτέρα, οι εκπτώσεις και επομένως η κίνηση των αγορών θα κορυφωθούν καθώς τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και μαζί της έρχεται και το Cyber Εκπτωτική εκδήλωση της Δευτέρας, κατά την οποία τα ηλεκτρονικά καταστήματα πρωταγωνιστούν στην προσφοράς.
Black Friday: Πόσα περισσότερα πληρώνουν οι Έλληνες για να ντυθούν!
Ωστόσο, όπως φαίνεται από δεκάδες ερωτήσεις εμπόρων που έγιναν στην ενημερωτική συζήτηση «Εκπτώσεις; Προσφορές? Κάντο σωστά!» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας (ΣΕΒ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΣΑ), η αγοράστρια δεν κατάλαβε το νέο νομικό πλαίσιο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις εκπτώσεις της Μαύρης Παρασκευής, την Κυβερνητική Δευτέρα, την περίοδο των εορτών και τις χειμερινές εκπτώσεις που θα ακολουθήσουν.
Δείτε τον οδηγό ΕΔΩ
Σε κάθε {περίπτωση}, στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να βάλει τέλος στις πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές, το οποίο έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του με καλοκαιρινές εκπτώσεις με υψηλά πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες στον κλάδο της τεχνολογίας και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
Πώς προστατεύονται οι καταναλωτές από πλασματικές εκπτώσεις
Το νέο πλαίσιο αποτελεί {εφαρμογή} της ευρωπαϊκής οδηγίας και συνάδει με τη φιλοσοφία των δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και στην προστασία των καταναλωτών, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με το νόμο, η αρχική και η τελική τιμή πρέπει να αναφέρονται σαφώς. Η τιμή «γνωριμίας» είναι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, που έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει το φαινόμενο των αυξήσεων τιμών τις ημέρες πριν από τις προσφορές και τις πωλήσεις και στη συνέχεια να εμφανίσει εντυπωσιακά επιτόκια έκπτωσης.
Είναι επίσης απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η προτεινόμενη τιμή λιανικής ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της έκπτωσης ή να ανακοινώνονται πωλήσεις χωρίς απόθεμα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.
Μια αξίωση “έως” μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητική εάν δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς όρους της προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία δεν μπορεί να διαφημίσει το υψηλότερο ποσοστό έκπτωσης που μπορεί να λάβει σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, ενώ όλες οι άλλες έχουν χαμηλότερα ποσοστά (π.χ. “προσφορές έως και 70%”).
Επιπλέον, οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι ένα προϊόν θα είναι διαθέσιμο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπονται και ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις υποχρεωτικές ή πρόσθετες χρεώσεις και χρεώσεις, ακόμη και κατά προσέγγιση.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις προσφορές «1+1 δώρο», καθώς η πώληση κάτι μεμονωμένα με έκπτωση 50% και στη συνέχεια η πώληση του με «δώρο +1» θεωρείται παραπλανητική, επομένως η προηγούμενη έκπτωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην επόμενη.
Ακόμη και η διανομή εκπτωτικών κουπονιών εκτός καταστήματος θεωρείται αθέμιτη εμπορική πρακτική.
«Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος των επιχειρήσεων. Το τελευταίο διάστημα η ΔΗΜΕΑ έχει ήδη τιμολογήσει χιλιάδες προϊόντα, οπότε υπάρχει μια τεράστια βάση δεδομένων για να ελέγξουμε τι προσφορές θα εμφανιστούν», σημείωσε ο Σκρέκας. «Εάν εντοπιστούν περιπτώσεις παραπλάνησης των καταναλωτών, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα επιβληθούν οι κατάλληλες κυρώσεις», σημείωσε.
Τι αλλάζει στις χειμερινές εκπτώσεις;
Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να λύσει το πρακτικό προβληματισμός που προέκυψε σε σχέσης με τη διάρκεια των εκπτώσεων και την ανάγκης αλλαγής πινακίδων.
Το προβληματισμός προέκυψε κατά τις καλοκαιρινές εκπτώσεις, οι οποίες νόμιμα διαρκούν 45 ημέρες. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ετικέτες των προσφορών θα πρέπει να αλλάξουν μετά από 30 ημέρες, κάτι που δεν έχει νόημα, λένε οι έμποροι.
Όπως δήλωσε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, «θα επεκτείνουμε την περίοδο αναφοράς τιμών σε 60 ημέρες γιατί πρόκειται για προοδευτική έκπτωση».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι σε αυτό το διάστημα η τιμή του προϊόντος δεν πρέπει να μηδενιστεί και στη συνέχεια να πέσει ξανά.
Ως εκ τούτου, όπως είπε, θα προωθηθεί νέα νομοθεσία πριν από τη χειμερινή περίοδο εκπτώσεων ώστε να μην υπάρξει ανάλογο προβληματισμός εκεί.