ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΕΗ: Μεγάλη μελέτη για τις αντιλήψεις των νέων για τη έμφυλη βία

Ομάδα εστίασης, έφηβοι μαθητές γυμνασίου και θέμα μελέτης για το τι πιστεύουν ότι είναι “λάθος” με τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων

Η ΔΕΗ ρίχνει φως σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα με την έρευνά της «Η Νέα Γενιά. New Minds (;)» σε συνεργασίας με την Focus Bari για τη βία με βάση το φύλο και τα επίμονα στερεότυπα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά ρίχνει φως σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η παρενόχληση γυναικών, και αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για την καταπολέμησή της μέσω του υπεύθυνου επιχειρηματικού προγράμματος «ΔΕΗ Act».

Κωτσόβολος: Εγκεκριμένο από την Currys sales GS

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, υπογραμμίζει τη σημασία του αγώνα για τον τερματισμό κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι απλώς προσωπική υπόθεση, αλλά ένα προβληματισμός που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Η ΔΕΗ, σε συνεργασίας με την ερευνητική εταιρεία Focus Bari και την εταιρεία επικοινωνίας DDB, μέσα από μια μεγάλη πανελλαδική μελέτη, προσπαθεί να αναδείξει ενεργά και ουσιαστικά αυτό το θέμα, καθώς και να ευαισθητοποιήσει τον βασικό ρόλο της κοινωνίας στη παραγωγή ενός κόσμου στον οποίο ζουν οι γυναίκες. απαλλαγμένο από το φόβο της βίας.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνας ΕΔΩ

Αυτή η μελέτη επιχείρησε να εξετάσει τον βαθμό στον οποίο υιοθετούνται στερεότυποι ρόλοι και αντιλήψεις που συνδέονται με τη βία με βάση το φύλο και δικαιολογούν την επιθετική συμπεριφορά στο πλαίσιο των ρομαντικών σχέσεων.

Ομάδα εστίασης, έφηβοι μαθητές Λυκείου και θέμα έρευνας για το τι θεωρούν «λάθος» στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Οι νέοι βρίσκονται στη φάση της ενεργητικής παρατήρησης και εκμάθησης του κόσμου, επηρεάζονται από το περιβάλλον τους και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, γι’ αυτό και η άποψή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθειας αντιστροφής των στερεότυπων φύλου.

Οι {απόψεις} των νέων για τη βία με βάση το φύλο και τα στερεότυπα

Η ανάλυση κειμένου των αποτελεσμάτων υπογραμμίζει τόσο την πρόοδο στην καταπολέμηση των χρόνιων στερεοτύπων φύλου όσο και την τρέχουσα στασιμότητα στη στάση απέναντι στους άλλους. Ενδεικτικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας:

· Μόνο 5 στις 10 μαθήτριες λυκείου και 4 στους 10 μαθητές γυμνασίου λένε ότι δεν είναι ποτέ αλήθεια ότι «μερικοί άνδρες γίνονται επιθετικοί προς τις γυναίκες επειδή οι γυναίκες τις προκαλούν»

· 9 στους 10 μαθητές λυκείου και 10 στα 10 κορίτσια λυκείου λένε ότι «δεν είναι ποτέ εντάξει για ένα αγόρι να αναγκάζει μια γυναίκα να κάνει σεξ αν φλερτάρει μαζί του όλη τη νύχτα»

· Μόνο 6 στις 10 μαθήτριες λυκείου και 5 στους 10 άντρες μαθητές λυκείου διαφωνούν κάθετα με τη δήλωση ότι «Μερικές φορές οι γυναίκες φταίνε όταν τις χτυπούν οι σύντροφοί τους».

· Μόνο 2 στους 10 μαθήτριες λυκείου και μόνο 1 στις 4 μαθήτριες λυκείου διαφωνούν κάθετα με τη δήλωση ότι «οι γυναίκες αναφέρουν τη συμπεριφορά ως «σεξουαλική παρενόχληση», ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς ένα αστείο».

· Το 55% των ανδρών μαθητών γυμνασίου λέει ότι «δεν υπάρχει τίποτα κακό με έναν άντρα να βάζει μερικές φορές όρια στο τι μπορεί να φορέσει η σύντροφός του»

· Μόνο 4 στους 10 μαθητές γυμνασίου και μόνο 6 στις 10 μαθήτριες λυκείου διαφωνούν κάθετα με τη δήλωση: «Όταν μια γυναίκα λέει όχι στις σεξουαλικές προθέσεις του συντρόφου της, συχνά σημαίνει ναι».

Η μελέτη «Η Νέα Γενιά. New Minds(?)” είναι διαθέσιμο στο dei.gr

καμπάνια

Παράλληλα με την έρευνας, η ΔΕΗ πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της βίας κατά των γυναικών.

Η Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνιών της ΔΕΗ, δήλωσε σχετικά: «Η εξάλειψη των στερεοτυπικών εικόνων που οδηγούν σε κατάχρηση απαιτεί από όλους μας να τις αναδείξουμε και να τις αντιμετωπίσουμε. Η πρωτοβουλία της ΔΕΗ εντάσσεται πλήρως σε αυτή τη λογική και για τρίτη συνεχή χρονιά αναδεικνύει τη στάση και την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας σε ένα παγκόσμιο ζήτημα που συχνά παραμένει αόρατο. Ρίχνοντας φως στην πηγή του προβλήματος, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε προτού κλιμακωθεί. Η φετινή πρωτοβουλία της ΔΕΗ εστιάζει στο μέλλον και στους νέους που χάρη στην επιρροή και τα ερεθίσματα που δέχονται συνεχώς, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα και να αντιστρέψουν τη διαιώνιση των στερεοτυπικών εικόνων και της ανάρμοστης συμπεριφοράς. «Η ΔΕΗ, αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, δεν μένει αδιάφορη και δεσμεύεται για ενεργό {συμμετοχή} στην ανάδειξη και επίλυση σημαντικών ζητημάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

25 Νοεμβρίου: Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Το προβληματισμός της βίας κατά των γυναικών παραμένει ένα σοβαρό και σύνθετο προβληματισμός σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Όπως περιγράφεται από τον ΟΗΕ – πρωτοβουλία του οποίου είναι και αυτή η ιδιαίτερη μέρα – αφορά σοβαρά φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, από λεκτική και ψυχολογική βία έως σωματική και σεξουαλική βία, σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων, καθώς και άλλες μορφές βίας και κακοποίησης.

Στην Ελλάδα, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με τις ελληνικές αρχές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλους φορείς να εργάζονται πιο συστηματικά για τη παραγωγή νέων κοινωνικών συνθηκών και θετικών αλλαγών. Τα νομικά μέτρα για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας έχουν αυξηθεί, ενώ η ευαισθητοποίηση του κοινού βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία.

Leave a comment