ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επενδυτικά προϊόντα: Οι καταθέτες στρέφονται σε αμοιβαία κεφάλαια [γραφήματα]

Γιατί τα ελληνικά νοικοκυριά δεν εγκαταλείπουν εύκολα μετρητά και καταθέσεις

«Καλύτερα πέντε αυτοκίνητα παρά δέκα αυτοκίνητα» – λέει μια δημοφιλής παροιμία, και φαίνεται ότι οι Έλληνες το πιστεύουν πολύ, γιατί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το 58% των χρηματοοικονομικών προϊόντων που κατέχουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι μετρητά και καταθέσεις, ενώ το 31,2% είναι μετοχές και επενδυτικά κεφάλαια και μόνο το 5,7% των προϊόντων είναι ασφαλιστικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

UBS: Οδηγίες για… ναυτικούς – “Αφήστε τα μετρητά… επενδύστε σε μετοχές”

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι κύριοι τύποι περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν τα νοικοκυριά το 2022 ήταν γενικά μετρητά και καταθέσεις, μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφάλειες, συντάξεις και τυπικές εγγυήσεις. Η κατηγορία νομισμάτων και καταθέσεων αντιπροσώπευε τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία σε 14 κράτη μέλη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου σε πέντε από αυτά: η Ελλάδα ήρθε δεύτερη (58,0%), μετά την Κύπρο (59,7%), που έχει τον έλεγχο. Στη Μάλτα το επιτόκιο καταθέσεων είναι 52,9%, στην Πολωνία 52,3% και στη Σλοβακία 51,0%.

Οι Έλληνες μπορεί να προτιμούν ακόμα τις καταθέσεις, ανεξάρτητα από το πόσο πρόθυμος μπορεί να είναι ένας καταθέτης στην ελληνική τραπεζική αγοράστρια να βρει την καλύτερη συμφωνία για την προθεσμιακή κατάθεσή του/της παρά

αυτό θα «τρέξει» χωρίς νόημα, γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις έως ενός έτους είναι 1,75%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 3,08%. Ως {αποτέλεσμα}, οι Έλληνες καταθέτες στρέφονται όλο και περισσότερο σε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η επιλογής της αμοιβαιότητας

Τα αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται ψηλά στο φάσμα των επενδυτικών επιλογών για τους καταθέτες που αναζητούν απόδοση των κεφαλαίων τους. (επενδυτικά κεφάλαια) που διαχειρίζεται η ελληνική ΑΕΔΑΚ παρουσίασαν αύξηση του συνολικού ενεργητικού της τάξης του 3,3% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και 28,4% στην αρχή του έτους, με το συνολικό ποσό των διαχειριζόμενων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 13,97 δισ. ευρώ (ΟΣΕΚΑ ν.4099 /12 σε 11,27 δισ. ευρώ και ΟΣΕΚΑ ΕΕ 2,70 δισ. ευρώ).

Θετικές παρέμειναν οι εισροές του ταμείου προς τον ΟΣΕΚΑ ύψους 647,7 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2023, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία. Οι θετικές ροές σε επιμέρους κατηγορίες το γ’ τρίμηνο αφορούν κυρίως ομόλογα, χρηματαγορά και μετοχές του ΟΣΕΚΑ

Τοκοφόροι λογαριασμοί

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης.

Το δέλεαρ των επιτοκίων είναι σαφώς υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με

προθεσμιακές καταθέσεις. Στην τελευταία έκδοση των εντόκων ομολόγων διάρκειας 13 εβδομάδων, η απόδοση ήταν 3,88%.

Το δεύτερο {πλεονέκτημα} των τοκοφόρων συναλλαγματικών έναντι άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι η σύντομη λήξη τους, γεγονός που τις καθιστά πολύ παρόμοιες με τις προθεσμιακές καταθέσεις, με τις οποίες οι περισσότεροι καταθέτες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι. Το τρίτο {πλεονέκτημα} είναι ότι δεν φορολογούνται. Όσον αφορά τη φορολογία, οι τόκοι έχουν {πλεονέκτημα} έναντι των καταθέσεων καθώς οι τόκοι καταθέσεων φορολογούνται με συντελεστή 15% ετησίως, οι τόκοι στη λήξη είναι αφορολόγητοι.

Leave a comment