ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Προσθήκη έκτασης 2.700 στρεμμάτων στο βιομηχανικό συγκρότημα Σίνδου

Εκτός από το βιομηχανικό πάρκο Σίνδου, σχεδιάζεται και επέκταση βιομηχανικών περιοχών σε Ιωάννινα, Τρίπολη, Ηράκλειο και Κοζάνη.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θέλει να επεκτείνει τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου κατά πάνω από 2.700 στρέμματα τα επόμενα χρόνια για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, επίσης από ξένους επενδυτές, για βιομηχανικά οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς δεν διατίθεται ούτε ένα στρέμμα από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία «ψάχνει» τα τελευταία χρόνια τρεις διαφορετικές εκτάσεις 400, 2.000 και 300 στρεμμάτων αντίστοιχα για να τις εντάξει στο ΒΙΠΕ, η πρώτη εκ των οποίων είναι θετική. αναμένεται, ίσως μέχρι το τέλος του 2023.

Επέκταση της μεταφοράς εργαζομένων στο επιχειρηματικό πάρκο Θεσσαλονίκης

Εκτιμάται ότι την ίδια περίοδο, ιδίως μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, θα υπάρξει ενημέρωση για το εάν θα εγκριθούν οριστικά οι προτάσεις που υπέβαλε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο Recovery and Resilience Fund για χρηματοδότηση του 50% του εκσυγχρονισμού 14 βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ ) σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτά τα ΒΙΠΕ προγραμματίζονται έργα 2024-2025 ύψους 50,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η “μερίδα του λέοντος” – 34 εκατ. ευρώ – αφορά τη βόρεια Ελλάδα, ήρωας της οποίας είναι η Θεσσαλονίκη, όπου προβλέπεται να κατευθυνθούν 15,5 ευρώ. εκατομμύριο. Τα έργα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: παρεμβολές στην κατασκευή δρόμων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης, ενεργειακός εκσυγχρονισμός για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, εγκατάσταση μετρητών νερού και ηλεκτρονικών ροών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., Θάνος Ψαθάς, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι ο νέος νόμος 4982/2022 εισάγει μια συγκεκριμένη τάξη στις βιομηχανικές περιοχές, μεταξύ των οποίων: σχετικά με τις αρμοδιότητες των δήμων εντός των συνόρων τους (σε θέματα πυροπροστασίας ζωνών, ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ.). Εξηγεί ότι, βάσει συγκεκριμένης πράξης, από την 1η Ιανουαρίου 2023, μια σειρά από καθήκοντα και κερδοφόρες υπηρεσίες «που θεωρητικά εκτελούσαν δήμοι» μεταφέρθηκαν στην ίδια τη ΒΙΠΕ.

Ειδικά στην {περίπτωση} της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης τονίζει ότι χάρη στις κινήσεις που ξεκίνησε αυτή η αλλαγή «τον Σεπτέμβριο του 2024 κανείς δεν θα πιστέψει ότι η ΒΙΠΕ Σίνδου είναι η ίδια βιομηχανική περιοχή με πριν. Και μάλιστα όλα θα γίνουν με κοστούς πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά δημοτικά τέλη». Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, σημαντικό προβληματισμός για τα τοπικά BIPE εξακολουθεί να είναι και σήμερα το γεγονός ότι τα θέματα καθαριότητας, συντήρησης και λειτουργίας ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας δρόμων, ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων (σκουπίδια που δημιουργούνται από εργαζόμενους στη βιομηχανική περιοχή) και Η διάθεσή του είναι ευθύνη των αρμόδιων δήμων σε όλους τους ελληνικούς ΣΣΕ – και οι υπηρεσίες είναι που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εικόνα τους. «Δυστυχώς, οι περισσότεροι δήμοι δεν προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες και χρεώνουν δημοτικά τέλη», υποστηρίζει ο Ψαθάς, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει αλλάξει με τον νέο νόμο του 2023.

Δύο χρόνια αναμονής για άδεια στο BIP

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, αν και η πράξη εισάγει μια ορισμένη σειρά, δεν είναι απόλυτη, γιατί ορισμένες κρίσιμες παράμετροι -η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η αδειοδότηση- «παραλείπονται». Σε ό,τι αφορά την έκδοση των αδειών, επισημαίνει ότι η ταλαιπωρία για τις εταιρείες που βρίσκονται σε βιομηχανικά πάρκα είναι μεγάλη και η διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες αυτές, παρόλο που εδρεύουν σε οργανωμένο βιομηχανικό κοντέινερ, πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες με κάθε άλλη εταιρεία που είναι εκτός VIPE. «Οι δήμοι που εξακολουθούν να είναι αρμόδιοι για τις οικοδομικές άδειες και οι Περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τις άδειες λειτουργίας δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια γρήγορη επίλυση σε αυτό το προβληματισμός. Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δημιουργήσει ένα γραφείο αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε πάρκα και από εκεί οι δήμοι και οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους», λέει.

Ο κ. Ψαθάς προσθέτει ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει επίσης τι ισχύει για το ρεύμα, το φυσικό αέριο και τις τηλεπικοινωνίες. Και σε αυτό το σημαντικό σημείο, λέει, η ποιότητα ισχύος είναι το βασικό προβληματισμός στο BIPE σήμερα. «Στο μοντέλο των νέων παραχωρήσεων (π.χ. σε αυτοκινητόδρομους ή «Ελευθέριος Βενιζέλος»), όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών φτάνουν μόνο στην είσοδο της περιοχής ή του έργου και για αυτό είναι υπεύθυνος ο διαχειριστής. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από αυτό το μοντέλο, γιατί όσοι παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στο VIPE και οι συμβάσεις των εταιρειών συνάπτονται απευθείας με τους προμηθευτές», εξηγεί.

ΒΙΠΕ στο Λιτόχωρο, τρεις περιοχές και άλλες επεκτάσεις

Πιο αναλυτικά, όταν ρωτήθηκε για το οικόπεδο που θα ενταχθεί στην ΠΕ Σίνδου για να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στη ζήτηση, ο κ. Ψαθάς απαντά: «Θέλουμε να επεκτείνουμε την ΠΕ γιατί αν και υπάρχει ζήτηση. για οικόπεδα δεν υπάρχει ειδική προσφοράς. Και αυτή η προσφοράς δεν υπάρχει γιατί ο πελάτης μας, μια κατασκευαστική εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει δραστηριότητες σε ένα βιομηχανικό ή επιχειρηματικό πάρκο, θέλει να πάει εκεί που θα λάβει το καταλληλότερο περιβάλλον, απασχόληση και υποδομή. Έτσι, όταν ένας επενδυτής έρχεται στη βόρεια Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που ζητά και ζητά είναι η Θεσσαλονίκη, που είναι μια ταλαντούχα πόλη. Στόχος λοιπόν της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι να μπορέσει να επεκτείνει με κάθε τρόπο τον χώρο στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης.”

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εξετάζει εδώ και χρόνια τρεις διαφορετικούς τομείς. Το πρώτο από αυτά βρίσκεται ήδη σε ειδική ζώνη προστασίας περιβάλλοντος, έχει έκταση περίπου 400 στρέμματα και ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Διεξάγουμε συνεπείς διαβουλεύσεις ως προς αυτό με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα λάβουμε θετική απάντηση. Αν αναλάβουμε αυτά τα εκτάρια μέχρι το τέλος του 2023, το 2024 θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να εντοπίσουμε οικόπεδα και έργα υποδομής, ώστε όλα να είναι έτοιμα ενάμιση χρόνο μετά το τέλος αυτού του σταδίου. για βιομηχανικούς σκοπούς» λέει ο κ. Ψαθάς και εξηγεί ότι τα σχέδια ένταξης για τη συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνουν σε καμία {περίπτωση} χώρο γραφείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η δεύτερη έκταση είναι 2.000 στρέμματα, είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιόκτητη και σήμερα χρησιμοποιείται για σημαντικό ποσοστό αγροτικών σκοπών, με 140 στρέμματα να ανήκουν επίσης στον Δήμο Δέλτα. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ διαβουλεύεται και σε αυτή την {περίπτωση} με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να αποφασίσει πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η ενοποίηση της περιοχής με την ΒΙΠΕ. Η τρίτη περιοχή βρίσκεται νότια της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος Σίνδου και ανήκει και πάλι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εάν καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση αυτών των χιλιάδων στρεμμάτων των τριών εκτάσεων στην ΕΠΖ Σίνδου, πόσες επιπλέον βιομηχανίες θα στεγαστούν σε αυτήν; «Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό, καθώς οι τομείς που απαιτούνται από τις βιομηχανίες ποικίλλουν. Υπήρχε για παραδείγματα μια {περίπτωση} στο παρελθόν που ερχόταν μια μεγάλη βιομηχανία και ζήτησε τουλάχιστον 750 στρέμματα, λέγοντάς μας «αν έχετε 1.000, τα θέλω». Φυσικά, τα τελευταία δύο χρόνια, οι αιτήσεις που λαμβάνουμε είναι κατά μέσο όρο 20-50 στρέμματα, οπότε αν επεκταθούν, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε ότι θα φιλοξενούσαν περίπου 70-100 βιομηχανίες». Ακόμη, το ενδιαφέρον της ΕΤΒΑ για παραγωγή βιομηχανικής περιοχής 1.000 στρεμμάτων στο Λιτόχωρο Πιερίας παραμένει ενεργό: «Αυτός ο στόχος δεν εγκαταλείφθηκε, έχουμε εκφράσει ξανά το ενδιαφέρον μας και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλα χρειάζονται να γραφτεί σε ένα κομμάτι χαρτί, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε καλά με τον αρμόδιο δήμο για να παρέχουμε έναν αναπτυξιακό και εναλλακτικό ορίζοντα για την ευρύτερη περιοχή».

Εν τω μεταξύ, εκτός από τη ΒΙΠΕ Σίνδου, σχεδιάζεται και επέκταση βιομηχανικών περιοχών σε Ιωάννινα, Τρίπολη, Ηράκλειο και Κοζάνη. Στην Κοζάνη, όπου το σημερινό ΒΙΠΕ έχει έκταση 750 στρέμματα, η επέκταση καλύπτει 500 στρέμματα και το ζήτημα της γης που θα χρειαστεί για την ανάπτυξη ιδεών της βιομηχανικής περιοχής «μπορεί να κλείσει το 2024» για να ξεκινήσει η ένταξή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠ

Leave a comment