Ο κανόνας 1:1 παραμένει
Στην {περίπτωση} των προσλήψεων στο Δημόσιο ισχύει η αρχή «ένας φεύγει, ένας έρχεται». Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον προκαταρκτικό απολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναφέρεται ειδικότερα και αναλυτικά στις αρχαιρεσίες – προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων 2022-2023 και στον προγραμματισμό νέων προσλήψεων το 2024, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τις 20.000.
Οι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού υπόκεινται σε περιορισμούς και κανόνες για τον έλεγχο των δαπανών που πραγματοποιούνται. Ειδικότερα, από το 2019 ισχύει η αρχή της πρόσληψης και της αποχώρησης σε αναλογία 1:1, δηλαδή υπάρχει μία θέση εργασίας για κάθε εργαζόμενο που αποχωρεί. Η αρχή αυτή εφαρμόζεται στο σύνολό της, σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση, και όχι σε μεμονωμένα υποκαταστήματα ή πρακτορεία, ώστε να καλύπτονται κάθε χρόνο οι πραγματικές ανάγκες των οργάνων της Γενικής Κυβέρνησης. Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. πραγματοποίηση δικαστικών αποφάσεων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με αντίστοιχη μείωση έκτακτων υπαλλήλων της ίδιας κατηγορίας) διορισμοί/προσλήψεις μπορεί επίσης να γίνονται εκτός του κανόνα.
Κρατικός προϋπολογισμός: «Κακό» σενάριο και πόσο θα κοστίσει στην οικονομία
Αρχή
Οι προσλήψεις πάσης φύσεως εργαζομένων πλήρους απασχόλησης γίνονται με βάση το ετήσιο πρόγραμμα προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασίας με το ΓΛΚ, λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις πρόσληψης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, διαμορφώνει ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων για την επόμενη χρονιά. Η πρόσληψη για ένα δεδομένο έτος καθορίζεται με βάση τα ταξίδια από το προηγούμενο έτος (σύμφωνα με τον κανόνα 1:1). Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων προσωπικού εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου ως μέρος της έγκρισης του Προγράμματος Ενοποιημένης Πολιτικής της Κυβέρνησης.
Το 2022, οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις (στο πλαίσιο του κανόνα 1:1 και μετά) τακτικών υπαλλήλων των οποίων οι αποδοχές πηγαίνουν απευθείας στον προϋπολογισμό της εταιρείας ανήλθαν σε 18.080 (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών σε παραγωγικές σχολές). Στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διορίστηκαν μόνιμα 9.527 υπάλληλοι (53% του συνόλου). Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε 2.929 υποψηφιότητες (16%), εκ των οποίων οι 1.634 αφορούσαν στρατολόγηση σε επαγγελματίες στρατιώτες και οι 1.206 – πρόλογος σε σχολές παραγωγής. Τελικά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε 2.284 υποψηφιότητες (13% του συνόλου).
Υποψηφιότητες και προσλήψεις
Το 2023, ο αριθμός των υποψηφιοτήτων που έγιναν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 είναι 7.803. Το 2022, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού απασχολούνταν μόνιμα 3.772 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλαβε 1.335 εισακτέους σε παραγωγικές επαγγελματικές σχολές και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να εισαχθούν 1.700 επαγγελματίες στρατιωτικοί. Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη διορίστηκαν επίσης 1.150 άτομα, εκ των οποίων τα 910 αφορούσαν εισαγωγές σε σχολές παραγωγικής εκπαίδευσης και 743 υποψηφιότητες – στο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, οι αυξημένες ανάγκες του κλάδου υγείας καλύφθηκαν με την πρόσληψη 3.500 νέων υπαλλήλων και την παράταση των συμβάσεων βοηθητικού προσωπικού των οποίων οι μισθοί επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των φορέων στους οποίους απασχολούνται.
Το 2024, ο αριθμός των νέων διορισμών και προσλήψεων αναμένεται να είναι περίπου 20.000, ο οποίος περιλαμβάνει εκτιμώμενες προσλήψεις που θα γίνουν με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2024 (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών σε παραγωγικά ένστολα σχολεία) και προσλήψεις (σύμφωνα με την αρχή 1:1) που δεν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Από τις συνολικές εγκεκριμένες προσλήψεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης, το μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνεται σε δύο κρίσιμους τομείς του κράτους, την υγεία και την κλιματική κρίση, με τον αριθμό των εγκρίσεων προσλήψεων να φτάνει τις 6.500 στο Υπουργείο Υγείας και τις 990 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. και Πολιτικής Προστασίας, αντίστοιχα.
Για την κάλυψη των περισσότερων αναμενόμενων δαπανών που αφορούν διορισμούς και προσλήψεις για το 2024, κονδύλια ύψους 155 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στις «Γενικές Κρατικές δαπάνες» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αποχωρήσεις πλήρους απασχόλησης 2022-2024
Την τελευταία τριετία, ο αριθμός των αποχωρήσεων έχει αυξηθεί λόγω της συνταξιοδότησης των τακτικών υπαλλήλων, των οποίων οι αποδοχές επιβαρύνουν απευθείας τον βασικό προϋπολογισμό. Το 2022, σύμφωνα με λογιστικά στοιχεία, αποχώρησαν συνολικά 14.571 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων το 39% από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, 24% από το Υπουργείο Υγείας και συνολικά 21% από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Προστασία της Ιθαγένειας. Επιπλέον, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για τις συντάξεις για το 2023 και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αναλογιστικού Γραφείου (ΕΑΑ), αναμένεται ότι οι συντάξεις των υπαλλήλων των οποίων οι αποδοχές επιβαρύνουν άμεσα τον βασικό προϋπολογισμό θα ανέλθουν σε 13.287 συντάξεις. το 2023. και 7.842 το 2024. Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (83%) σε καθένα από τα 2023 και 2024 θα εξακολουθήσουν να καταλαμβάνουν τα τέσσερα προαναφερθέντα υπουργεία
Προσλήψεις μερικής απασχόλησης για το οικονομικό έτος 2024
Από το 2021 έχει εισαχθεί ετήσιος {σχεδιασμός} για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΟΧ) και μίσθωσης έργων τόσο για τα όργανα της Κεντρικής Διοίκησης όσο και για άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Με βάση το σχέδιο προσλήψεων για το 2023, ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός παράτυπων προσλήψεων υπαλλήλων σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ορίστηκε στα 22.344 άτομα. Για το 2024, σύμφωνα με το σχέδιο προσλήψεων για το 2023, ο αντίστοιχος αριθμός παραμένει στα ίδια επίπεδα (22.344).
Η συνολική δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 για την κάλυψη των μισθών του μη μόνιμου προσωπικού υπολογίζεται σε 177 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2024 είναι 180 εκατ. ευρώ.