ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Λύκτος: επενδύει στην ελληνική υδατοκαλλιέργεια

Η ενοποίηση έρχεται μετά από 15 χρόνια προβλημάτων και υψηλών υποχρεώσεων

Αναταράξεις επικρατούν στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου ήδη σε λίγους μήνες έχουν σημειωθεί τεκτονικές μετατοπίσεις. Στο πλαίσιο της διάλυσης που αναμένεται για την Avramar και της συμφωνίας εξαγοράς της Galaxidi Sea Cultures από την Ίριδα, ο Όμιλος Λύκτος του Μιχάλη Σάλλη επενδύει στρατηγικά στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Στις 20 Νοεμβρίου, η εισηγμένη Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες κατέθεσε αίτηση για έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυκλαδικό Πρωτοδικείο Αθηνών και η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Fish Farms: Groundhog Day, Deals and the Turkish Threat

Η «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» των Χαράλαμπου Δενδρινού και Βασιλείου Τσεκούρα ιδρύθηκε το 1986, εισάγοντας μια σειρά από καινοτομίες στον τομέα της τσιπούρας και του λαβράκι. Η τριετία 1997-2000 βρήκε την εταιρεία υπό νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Ιωάννη Κατσίβελα και τον Λιούις Νάιτζελ, οι οποίοι υλοποίησαν ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο. Στη χιλιετία, η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές αλιευτικών εκμεταλλεύσεων και μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας υψηλής ποιότητας, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση όταν, από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα, απέτυχε να συνάψει νέα δάνεια, αλλά ακόμη και εξόφλησε σημαντικό μέρος των παλαιών δανείων της. και λοιπές υποχρεώσεις, γεγονός που οδηγεί άμεσα σε επιδείνωση των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας.

Μάλιστα, το 2013, οι πιστώτριες τράπεζες πρόσφεραν στην εταιρεία χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ ως μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης. Ωστόσο, καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν συμφώνησε σε αυτήν την επιδότηση, η οποία επηρέασε την αύξηση των πληθυσμών των ψαριών από το τέλος του 2013 έως το τέλος του 2014, και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είχε ως {αποτέλεσμα} όχι μόνο μείωση της ανάπτυξης, αλλά και σημαντικό αριθμό απώλειες. λόγω θνησιμότητας.

Αίτηση εταιρείας

Στην αίτηση έγκρισης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλεργίες ζητούν από το αρμόδιο Πολυδικείο Αθηνών να επικυρώσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης της 16ης Νοεμβρίου 2023 που συνήφθη με τους πιστωτές της, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 96% των μετοχών του συνόλου των καλυπτόμενων απαιτήσεων. με ειδικό προνόμιο και 64,79% του συνόλου των λοιπών απαιτήσεων, διαφορετικά το 96% των συνολικών απαιτήσεων που καλύπτονται από το ειδικό προνόμιο και το 70,70% των συνολικών απαιτήσεων, σε κάθε {περίπτωση} οι πιστωτές που επηρεάζονται από τη ρύθμιση όπως εμφανίζονται στα βιβλία και το υπόλοιπο φύλλα από 31 Αυγούστου 2023

Η Εταιρεία ζητά επίσης την έναρξη ισχύος της αυτόματης αναστολής της δίωξης του άρθ. 50 του Ν. 4738/2020.

Πέρυσι ο όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 9.966 εκατ. ευρώ, αύξηση 60,33% σε σχέσης με το 2021, οι καθαρές ζημιές του ξεπέρασαν τα 3.130 εκατ. ευρώ από ζημιές 4.124 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν σε 2.319 εκατ. ευρώ έναντι 1.151 εκατ. ευρώ. αρνητικό που υπερβαίνει τα 101,824 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται η ενοποίηση να γίνει με βάση τον Ν. 4738/2020, ενώ η Λύκτος, που θα αναλάβει το 75% της εταιρείας, εκτιμά ότι τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και η ενοποίηση είναι δυνατή.

Leave a comment