ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακρίβεια: Πολύ δύσκολο για να πεθάνει ο πληθωρισμός

Πόσο μεγάλο πλήττει τους πολίτες το διατροφικό «αγκάθι» από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα

Παρά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε πολυεθνικές εταιρείες και την πρόλογος «ετικέτες» στα σούπερ μάρκετ, η ακρίβεια φαίνεται να επιμένει και τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αρκούν για την αντιμετώπισή της. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το φαινόμενο είναι ουσιαστικά εισαγόμενο και ότι η προέλευσή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα υλικοτεχνικά προβλήματα σε παγκόσμιο {επίπεδο}, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ανησυχητική και εύθραυστη, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μια μικρή αύξηση στην κρίση της τιμής του πετρελαίου Brent για το 2024 (από $81 σε $84) ώθησε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον τρέχοντα πληθωρισμό από 2,4% σε 2,6%.

Παράλληλα, αρκετά επιμελητήρια εκτιμούν ότι η κατάσταση των τιμών αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, με την Deutsche Bank να δείχνει αρκετά ανήσυχη για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο {επίπεδο}, κάτι που αποτυπώνεται και στην τελευταία δημόσια έκθεσή της. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου για μια περίοδο (επιβεβαιώθηκε για την Ελλάδα τον Οκτώβριο) και στη συνέχεια να υποχωρήσει ξανά το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα δεν αναμένονται μειώσεις τιμών, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη έκθεση Grant Thorton, η οποία δείχνει ότι πάνω από το 60% των επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τιμών τους επόμενους 12 μήνες.

Πληθωρισμός: Κάθε δεύτερος Έλληνας θα περιορίζει τις αγορές τροφίμων [γραφήματα]

Το «αγκάθι» του φαγητού

Την ίδια ώρα, το «αγκάθι» στις τιμές των τροφίμων γίνεται το νούμερο ένα προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο η χώρα μας αναδείχθηκε ευρωπαϊκή «πρωταθλήτρια» στις τιμές των τροφίμων, όπως δείχνουν τα επίσημα τελικά στοιχεία της Eurostat. Αύξηση του σχετικού ποσοστού παρουσίασαν στην Ελλάδα 10,4% (από αύξηση 9,7% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο) με μέση άνοδο 7,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 7,5% στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή του πραγματικού πληθωρισμού των τροφίμων, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων, δηλαδή ο ρυθμός πληθωρισμού των τροφίμων μείον τον συνολικό πληθωρισμό, ήταν 4,6% στη ζώνη του ευρώ (4% στην ΕΕ) τον Οκτώβριο του 2023, γεγονός που άσκησε τεράστια πίεση, ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο ετήσιος πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων κυμαινόταν από -5,7% στην Τσεχική Δημοκρατία έως 10,9% στο Βέλγιο. Το Βέλγιο ακολούθησαν η Ολλανδία (8,8%), η Ελλάδα (6,6%) και η Ισπανία (5,9%). Μετά την Τσεχική Δημοκρατία, τα χαμηλότερα ποσοστά πραγματικού πληθωρισμού τροφίμων στην ΕΕ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-1,6%) και στη Ρουμανία (-0,5%).

Τεράστιες ετικέτες

Ωστόσο, το προβληματισμός υπάρχει εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια. Χαρακτηριστικά, οι ανατιμήσεις προϊόντων με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στον κλάδο τροφίμων και ποτών αγγίζουν κατά μέσο όρο το 29% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 με τον Οκτώβριο του 2023, για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Ωστόσο, πολλά εμπορεύματα έχουν αυξηθεί πολύ, όπως το ελαιόλαδο, του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί περισσότερο από 90% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η αύξηση αυτή είναι μέση, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ανατιμήσεις είναι περισσότερες από 2 φορές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των βασικών προϊόντων που διατίθενται στο μέσο νοικοκυριό έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Ενδεικτικά, οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν πάνω από 60%, του τυριού πάνω από 45%, των προϊόντων κρέατος σχεδόν 40%, των φρέσκων λαχανικών κατά 39%, των “λοιπών προϊόντων διατροφής” συμπεριλαμβανομένων πολλών προϊόντων κατά σχεδόν 38%, των αυγών κατά 36,6%, των πατατών κατά 33,3%, φρέσκα φρούτα κατά 32,6%, γάλα κατά σχεδόν 30% και φρούτα.

Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι σε τρομερή κατάσταση

Οι χαμηλοί μισθοί είναι επίσης σοβαρό προβληματισμός για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε πανευρωπαϊκή μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), η οποία κατέγραψε μείωση 0,2% στους πραγματικούς μισθούς το 2023 στην Ελλάδα σε μια περίοδο που τα εταιρικά κέρδη σημείωσαν απότομη αύξηση 5,9%. , που βαθαίνει τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος ως {αποτέλεσμα} του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ανεξάρτητα από αυτό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης μισθών, με τους πολίτες της να κερδίζουν τους χαμηλότερους μισθούς. Οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Statista που παρουσίασε το Euronews Business, το 2022 ο μέσος ετήσιος μισθός στην ΕΕ κυμαινόταν από 73.642 ευρώ στην Ισλανδία έως 24.067 ευρώ στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τις υψηλότερες πληρωμές το 2022 ήταν η Ισλανδία (73.642 ευρώ), το Λουξεμβούργο (72.529 ευρώ), η Ελβετία (67.605 ευρώ), το Βέλγιο (63.758 ευρώ) και η Δανία (59.405 ευρώ), ενώ οι χαμηλότερες αμειβόμενες ήταν η Ελλάδα (24.067 ευρώ). και τη Σλοβακία. 24.337 ευρώ), την Ουγγαρία (26.376 ευρώ), την Πορτογαλία (29.540 ευρώ) και την Τσεχία (30.967 ευρώ).

Οι Έλληνες περιορίζουν το φαγητό

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Focus Bari, 1 στους 2 Έλληνες σκέφτεται να μειώσει τις αγορές τροφίμων τους επόμενους 12 μήνες για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κοστούς ζωής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης της Focus Bari με τίτλο «Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει την αγοραστική δύναμη και τις καταναλωτικές συνήθειες», συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλες 18 χώρες, 9 στους 10 Έλληνες (89%) δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στην δαπάνες για το επόμενο έτος, τους επόμενους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερο και αγγίζει το 62%.

Περισσότεροι από 3 στους 5 Έλληνες δήλωσαν ότι το εισόδημά τους έχανε αγοραστική δύναμη, με την Ελλάδα να κατατάσσεται δεύτερη στη σχετική κατάταξη μετά την Αγγλία.

Leave a comment