Τι άκουσαν οι Fidelity, BlackRock, Pimco και άλλοι fund managers από ελληνικές εταιρείες
Με γεμάτες βαλίτσες από όσα αναζητούν οι ξένοι επενδυτές για να μπουν στον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου ή να αυξήσουν την έκθεσή τους σε αυτό, προηγήθηκαν οι ελληνικές αποστολές 37 εισηγμένων εταιρειών που συμμετείχαν στο διήμερο roadshow Morgan Stanley και HEXA στο Λονδίνο.
Όπως μας λένε κάποιες αποστολές, από το Λονδίνο φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να μπει οριστικά στον χάρτη των υποψηφίων για ασφαλείς επενδύσεις, αλλά έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα. Ενέκρινε την {αξιολόγηση} των επενδύσεων, επιβεβαίωσε την ταχεία οικονομική ανάκαμψη και ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος κυβερνητικού λάθους στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επενδύσεων.
Οι τράπεζες και η HEXA βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ταμείων
διαχειριστές ταμείων
Με άλλα λόγια, αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι επί μακρόν πιστοί μάνατζερ των Fidelity, BlackRock, Pimco και Pictet Asset Management, καθώς και όσοι έφτασαν πρόσφατα στη Λ. Αθήνα, Norges, GIC, RWC, Power Corporation του Καναδά κ.λπ. . Άλλωστε, δεν λείπουν τα παραδείγματα διακυβέρνησης, αν και τα «σκαμπανεβάσματα» λειτουργίας, αλλά και η πιθανότητα κυβερνητικής κόπωσης, είναι ζητήματα που αφήνουν πίσω πολλούς διοικητικούς υπαλλήλους.
Ένα άλλο στοιχείο που καθιέρωσαν οι ελληνικές αποστολές είναι ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τις σχέσεις και τη φήμη της με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που αντανακλάται και στο εξωτερικό κοστούς χρηματοδότησης τόσο του ίδιου του κράτους όσο και των εταιρειών. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που σταδιακά θα επηρεάσουν τους εταιρικούς ισολογισμούς, το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούσαν οι επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια έχει αρχίσει να κλείνει σημαντικά, κάτι που αναμένεται ιδιαίτερα από ξένους καθώς αξιολογεί και την απόδοση των υποκείμενων εταιρειών των εισηγμένων εταιρειών. .
{Διαχείριση} «ανάπτυξης».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε επίσης για τις προοπτικές συμμετοχής των εισηγμένων εταιρειών μετά από αρκετά τρίμηνα παραδεκτής αύξησης της κερδοφορίας. Ως εκ τούτου, ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε ιδιαίτερα στο μικροσκόπιο, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο μετασχηματισμό που επιδιώκεται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Οι ξένοι ενημερώθηκαν ότι τα τρέχοντα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών οφείλονται στην καλή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού, στις δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής κατά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ενώ σημαντική είναι και η επίδραση της πληθωριστικής πίεσης στην ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία. επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το μέλλον και αν θα μπορέσει να διατηρηθεί ένα υψηλό {επίπεδο} κερδών, το οποίο θα συνοδεύεται από στρατηγικές ανάπτυξης της διοίκησης.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο αυτό ήταν η {περίπτωση} της ΔΕΗ που κάνει ένα μεγάλο βήμα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και του ΟΠΑΠ που έχει ήδη αφήσει το στίγμα του σε νέα προϊόντα που εισάγονται στην αγοράστρια. Ο τομέας της πληροφορικής, η {διαχείριση} ακινήτων και, φυσικά, οι τράπεζες φάνηκαν επίσης να προσελκύουν την προσοχή, καθώς τους ζητήθηκε να περιγράψουν τα επόμενα βήματά τους όσον αφορά τα έσοδα αιχμής από τόκους αλλά και τα χαμηλότερα επιτόκια. Ωστόσο, το «{πλεονέκτημα}» του κλάδου ήταν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, τα οποία προορίζονται να διατηρήσουν υψηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές (consensus) προβλέπουν μηδενική αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών το 2024, με τη Societe Generale να μην είναι τόσο θετική για την απόδοσή τους την επόμενη χρονιά, αναμένοντας μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 3,48%. Ωστόσο, η Goldman Sachs είναι πολύ πιο αισιόδοξη, καθώς εκτιμά αύξηση 8% στο EPS των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών το 2024.
Ροές κεφαλαίων
Η κεφαλαιοποίηση και η στάθμιση των Ελλήνων που είναι εισηγμένοι σε διεθνείς δείκτες είναι ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο Λονδίνο, διότι όσο καλύτερες είναι οι θέσεις τους, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ροές των παθητικών κεφαλαίων δεικτών, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση στα χαρτοφυλάκια μετοχών τους. Άλλωστε, η ελληνική κεφαλαιαγορά και οι κορυφαίοι τίτλοι (ιδιαίτερα όσοι συμμετέχουν στους δείκτες MSCI) αισθάνονται μια πρόγευση της περσινής εξισορρόπησης, η οποία αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και οπωσδήποτε εάν το ελληνικό χρηματιστήριο ανέβει στην κατηγορία.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, όπως εκτιμάται, σε λίγους μόλις μήνες αφότου φτάσουν στον επενδυτικό βαθμό, οι οίκοι θα τοποθετήσουν το AX στη «λίστα παρακολούθησης εκσυγχρονισμού», κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό «σήμα» για την ενίσχυση της θέσης των επενδυτών. σε ελληνικές μετοχές. Άλλωστε, οι αναδυόμενες αγορές στις οποίες «εγκλωβίζεται» το ΧΑ αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια. Για παραδείγματα, στον παγκόσμιο δείκτη MSCI, το μερίδιο των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 13%.