Παράγει 20 δισεκατομμύρια χάρτινα καλαμάκια το χρόνο και θέλει να πουλήσει 170 εκατομμύρια μέχρι το 2025 – Ψάχνει για επενδυτικά κεφάλαια
Πόσοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μια μικρή εταιρεία παραγωγής πλαστικών καλαμιών, με κύκλο εργασιών περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ το 2013, θα εξελισσόταν, ή μάλλον θα μεταμορφωνόταν, μια δεκαετία αργότερα σε παγκόσμιο ηγέτη στη βιομηχανία χάρτινου καλαμιού, παράγοντας 50 εκατομμύρια κομμάτια την ημέρα ? Μάλλον ούτε καν οι ιδρυτές της, τα αδέρφια Λυμπέρης και Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, αν και στην πραγματικότητα η χρήση και η εμπορία του πρωτότυπου προϊόντος της εταιρείας έχει ήδη απαγορευτεί στην Ε.Ε.
Επειδή οι ηγέτες του Paczka Matrix δεν έκλεισαν τα μάτια στην πρόκληση, αποφάσισαν ότι για να επιβιώσουν, ήταν απαραίτητο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να εισαγάγουν καινοτομίες.
Deloitte: Βοήθησε να συγκεντρώσει 33 εκατομμύρια ευρώ για το Matrix Pack
Μετά από επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε έρευνας και ανάπτυξη ιδεών, η Matrix Pack διαθέτει επί του παρόντος 7 εργοστάσια παραγωγής (Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο) με την Ινδία σε προοδευτικότητα, καθώς και 10 κέντρα διανομής (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανία , Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιαπωνία) που δραστηριοποιείται σε 61 χώρες και προμηθεύει ετησίως πάνω από 650 πελάτες σε όλο τον κόσμο με 20 δισεκατομμύρια τεμάχια καλαμάκια και 1 δισεκατομμύριο σε καπάκια και άλλα προϊόντα χαρτιού και βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες.
Επένδυση 50 εκατ. ευρώ
Πέρυσι, η Matrix Pack μετονομάστηκε από μια εταιρεία μόνο με άχυρο και επέκτεινε την παραγωγή της στο κεντρικό της εργοστάσιο στη Ριτσώνα, αλλά και στις δραστηριότητές της στην Αμερική, για να γίνει εταιρεία λύσεων για προϊόντα ξυλοπολτού. Πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά παραγωγή στη διαδικασία υγρής μορφοποίησης.
Το κοστούς της επένδυσης θα καλυφθεί κατά περίπου 27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης και το υπόλοιπο μέρος από ίδια κεφάλαια.
Αυτό δηλώνει ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Matrix Pack, ο οποίος έχει μακρά πορεία στον τομέα της εξόρυξης και ειδικότερα στον τομέα του βωξίτη μέσω της εταιρείας Elmin, την οποία ίδρυσε το 2000 μαζί με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη της ΑΝΕΚ. παλιές παραχωρήσεις του ομίλου Σκαλιστήρη σε Οίτη και Γκιώνα.
Διπλασιασμός του κύκλου εργασιών – πότε θα αποφέρει κέρδη;
Το 2023, έτος πραγματικής υλοποίησης της επένδυσης, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας θα ξεπεράσει ελαφρά το {επίπεδο} του 2022, δηλαδή στα 43 εκατ. ευρώ, για να φτάσει τα 83 εκατ. ευρώ το 2024 με ήδη κλειστές συμβάσεις και το 2025 θα διπλασιαστεί. σε περίπου 170 εκατ. ευρώ, γιατί θα ξεκινήσει η παραγωγή χάρτινων καπακιών ποτών και στην Αμερική.
Η εταιρεία κατέγραψε θετικά EBITDA για το 2022 στα 7,5 εκατ. ευρώ και για το 2023 αναμένεται να ανέλθει σε 8 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς κερδοφορίας, από τη φετινή χρήση η εταιρεία δεν θα έχει ζημιές και ο κ. Πολυχρονόπουλος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο εργοστάσιο Ritson, υποστήριξε ότι το 2024 το {αποτέλεσμα} του ισολογισμού θα είναι θετικό.
Αύξηση δανεισμού και αναζήτηση κεφαλαίων
Φυσικά, η ραγδαία ανάπτυξη ιδεών της εταιρείας είχε υψηλό τίμημα, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που έγιναν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρυσι έχουν επενδυθεί στην εταιρεία 18 εκατ. ευρώ με την είσοδο του επενδυτικού ταμείου SouthBridge Europe Mezzanine II, το οποίο κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας και ταυτόχρονα εξέδωσε μακροχρόνιο Προθεσμιακό ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε ισόποσα από τις τράπεζες Πειραιώς και Πειραιώς Alpha.
Ο κ. Πολυχρονόπουλος είπε μάλιστα ότι το 2024 σχεδιάζεται νέα, πολύ μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με {συμμετοχή} ξένου επενδυτή, χωρίς να χαθεί ο έλεγχος των αποφάσεων.
Πόσο διαρκεί ένα χάρτινο καλαμάκι;
Με πελάτες που περιλαμβάνουν κορυφαίες αλυσίδες τροφίμων και σούπερ μάρκετ, καθώς και κορυφαίες δυνάμεις στον κλάδο των ποτών όπως Mc Donald’s, Burger King, KFC, Metro, Lidl, Aldi, Tesco, Coca Cola, PepsiCo, Nestle και την ελληνική αγοράστρια, αντιπροσωπεύει μόνο Το 5% του κύκλου εργασιών της, αν και χρειαζόμαστε 1 δισεκατομμύριο καλαμάκια μόνο για το freddo, η Matrix Pack βρίσκεται επί του παρόντος στην πρώτη τριάδα στον κόσμο στον κλάδο, ανταγωνιζόμενος την κορεατική εταιρεία σουπερνόβα Seoil και την πολυεθνική Tetra Pak, η τελευταία από τις οποίες είναι {συνεργάτης} στο ορισμένα προϊόντα.
Η σειρά προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει:
• Χάρτινα καλαμάκια πόσης
• Χάρτινα καλαμάκια για βιομηχανική χρήση σε συσκευασίες γάλακτος και χυμών
• Καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα από ίνες, δηλαδή χαρτοπολτό από ίνες ξύλου
• Επιτραπέζια σκεύη από χάρτινες ίνες
• Χάρτινα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης
Τα προϊόντα Matrix Pack είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένο χαρτί FSC Mix, προάγοντας τη βιώσιμη {διαχείριση} των δασών, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η παραγωγή καπακιών για κρύα και ζεστά ροφήματα με φυτικές ίνες στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Ριτσώνα.
Όσο για την ανθεκτικότητα του χάρτινου καλαμιού που έχει βουίξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαρκέσει έως και 4 ώρες, αρκεί να μην ανακατεύετε τον καφέ ή το ποτό σας σε αυτό, να μην το δαγκώνετε και αν δεν μπορείτε παρά να το ανακατέψετε, μην χρησιμοποιήσετε τετράγωνο πάγο. Η πράσινη μεταμόρφωση θέλει θυσίες…