Σήμερα η {αξιολόγηση} του επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία
Σήμερα, οι ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται στον προθάλαμο των διεθνών και ευρωπαϊκών δεικτών ομολόγων, αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την {αξιολόγηση} της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch.
Εάν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα, τα ISIN ελληνικών ομολόγων θα συμπεριληφθούν στον δείκτη FTSE World Government Bond Index (WGBI) και στον Standard & Poor’s iBoxx. Εν ολίγοις, θα επαναφέρει τους ελληνικούς τίτλους στη διεθνή επενδυτική κατάταξη.
Ελληνική Οικονομία: Έκθεση Fitch και Επιτροπής {Αξιολόγηση} Μέτρων Στήριξης
Ικτίδος
Τώρα, μετά την τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch στις 27 Ιανουαρίου, έχει κυλήσει πολύ νερό στην αποχέτευση της ελληνικής οικονομίας, η οποία επίσης πήγε σε περιοχή καταστροφής τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της εταιρείας στις 9 Ιουνίου δεν έφερε τη θετική προοπτική που παραδοσιακά προαναγγέλλει μια επερχόμενη άνοδο, γι’ αυτό και η σημερινή {αξιολόγηση} περιλαμβάνει επίσης θετικό περιορισμό ως προς το αν θα σπάσει η παράδοσης και θα απονεμηθεί τελικά μια {αξιολόγηση} επενδυτικού βαθμού. . Ικτίδος.
Σε κάθε {περίπτωση}, πάντως, με βάση τη μεθοδολογία της εταιρείας, η ελληνική οικονομία έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων από την κατηγορία «σκουπίδια» ή επικίνδυνα. Άλλωστε στη φετινή ανασκόπηση των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών, στην οποία επαναλαμβάνει την κρίση ότι η ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής οικονομίας θα είναι 2,4% το 2023, 1,7% το 2024 και 2% το 2025.
Στην ανασκόπησή του τον Οκτώβριο, το επιμελητήριο εκτιμά ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί το 2023, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,2%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τη συγκράτηση του κόστους. Λέει ότι η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών επιδόσεων, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι οποίοι είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των ομότιμων μη επενδυτικού βαθμού.
Δεσμούς
Αυτή η δήλωση του πολίτη από τον Οκτώβριο, ωστόσο, δεν εμπόδισε τους ξένους αναλυτές να περιμένουν σήμερα βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς η JP Morgan συνέστησε θέσεις long στα ελληνικά ομόλογα σε σχέσης με την επικείμενη άνοδο. Η Societe Generale έχει επίσης θετική θέση στα ελληνικά ομόλογα, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έχουν επίσης υψηλή θέση στις επενδυτικές επιλογές της Citigroup.
Η Commerzbank, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη iBoxx. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των κανόνων ένταξης για τους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων EGB απαιτείται {αξιολόγηση} IG (investment grade) από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να ξεκινήσει η συμπερίληψη ελληνικών ομολόγων σε αυτούς. (Η Ελλάδα έχει πλέον από S&P).
Ποιοι είναι οι δείκτες;
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Κυβερνητικών Ομολόγων FTSE (WGBI) είναι το αναγνωρισμένο κορυφαίο σημαντικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια έκθεση σε κρατικά ομόλογα, που παρακολουθείται από σημαντικούς διαχειριστές κεφαλαίων και σημαντικούς ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο. Το FTSE WGBI μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου και επενδυτικού βαθμού σε τοπικό νόμισμα από περισσότερες από 20 χώρες, εκφρασμένα σε διάφορα νομίσματα, με ιστορικό άνω των 30 ετών.
Οι δείκτες iBoxx αντιπροσωπεύουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, ενώ η μέση βαθμολογία iBoxx καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο τριών αξιολογήσεων από οργανισμούς αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης IHS Markit iBoxx® EUR αντιπροσωπεύει την αγοράστρια ομολόγων σταθερού εισοδήματος σε ευρώ επενδυτικού βαθμού. Οι κανόνες τιμαριθμικής αναπροσαρμογής διασφαλίζουν ένα ευρύ φάσμα ομολόγων της ζώνης του ευρώ και διατηρούν ελάχιστα πρότυπα κερδοφορίας και επενδυτικής ρευστότητας.