ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πληθωρισμός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη [γράφημα]

Ποιες είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση;

Ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλότερα επίπεδα πολλών δεκαετιών, τα οποία έφθασαν σε πολλές χώρες μετά την ολική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει η FT στον παγκόσμιο χάρτη πληθωρισμού του Οκτωβρίου.

Όπως προκύπτει, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 3,4%, ενώ οι κύριες οικονομίες της Ευρώπης πλησιάζουν σε αυτό το {επίπεδο}, όπως και οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει πληθωρισμό 6,7%, ενώ η Ουκρανία (η οποία δέχθηκε πρώτη επίθεση) έχει πληθωρισμό 5,3%.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός παρατηρείται στη Βενεζουέλα με ποσοστό 317,6%, ακολουθούμενη από την Αργεντινή με ποσοστό 142,7%, ενώ πολύ υψηλός είναι και η Τουρκία με ποσοστό 61,4%.

JP Morgan: Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση περικοπών τιμών – έρχεται άλλη μια

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στο Ισραήλ είναι 3,7%, ενώ στην Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας) αγγίζει το 7,2% και στον Λίβανο το 215,4%. Αυτός είναι ο μήνας που ξεκίνησαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κίνα έχει αποπληθωρισμό -0,2%, ενώ η Ινδία έχει πληθωρισμό 4,9% και η Ιαπωνία έχει πληθωρισμό 3,8%.

Σύμφωνα με τους FT, τα τελευταία στοιχεία για τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής των τροφίμων και της ενέργειας, που εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2022, τώρα πέφτουν.

Σταθεροποίηση

Λαμβάνει επίσης υπόψη τις προσδοκίες των οικονομολόγων για το μέλλον, οι οποίες δείχνουν ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν σταθεροποιηθεί σε αρκετές μεγάλες οικονομίες. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες από την Consensus Economics, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για το πού θα είναι ο πληθωρισμός σε πέντε χρόνια έχουν μειωθεί μετά την κορύφωση που είχε πρόσφατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας ήταν σημαντικότητα παράγοντας του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Τα στοιχεία δείχνουν πόσο έχει ενταθεί η πίεση για τη σύγκρουση, η οποία ανάγκασε την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να μειώνονται καθώς η παγκόσμια ζήτηση εξασθενεί και η ευρωπαϊκή χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου πλησιάζει το 100%.

Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας σε πολλές χώρες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ειδικά στην Ευρώπη, όπου η κρίση ήταν η οξύτερη.

Επέκταση τροφίμων

Ο υψηλότερος πληθωρισμός επηρέασε όχι μόνο την ενέργεια αλλά και πολλά άλλα είδη, με την αύξηση των τιμών των τροφίμων να πλήττει ιδιαίτερα τους φτωχότερους καταναλωτές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων δείχνει πλέον σημάδια αποδυνάμωσης στις περισσότερες χώρες.

Εξάλλου, η αύξηση των τιμών μειώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες. Για τους λιγότερο εύπορους ανθρώπους, η αύξηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε έναν αγώνα δρόμου για βασικά αγαθά, όπως φαγητό και στέγη.

Τα καθημερινά δεδομένα για βασικά προϊόντα, όπως οι τιμές χονδρικής για τα προϊόντα πρωινού, παρέχουν μια έγκαιρη ένδειξη των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Αν και έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, παραμένουν σε υψηλό {επίπεδο}.

Προβληματισμός ακίνητης περιουσίας

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το κοστούς χονδρικής έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τελικές τιμές των τροφίμων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των κατοικιών. Αυτά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί απότομα σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη βοήθεια της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, της επιθυμίας των οικιακών εργαζομένων για περισσότερο χώρο και των προγραμμάτων κρατικής στήριξης του εισοδήματος. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων οδηγούν ήδη σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των κατοικιών σε πολλές χώρες.

Leave a comment