Το βράδυ της Παρασκευής, ο Fitch απένειμε επιτέλους την πολυαναμενόμενη βαθμολογία επένδυσης
Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν τα ξένα ΜΜΕ τη βελτίωση της επενδυτικής βαθμολογίας της Ελλάδας. Το βράδυ της Παρασκευής, ο Fitch έδωσε τελικά στην ελληνική οικονομία την επιθυμητή {αξιολόγηση} επενδυτικής βαθμίδαςαύξηση της βαθμολογίας της Ελλάδας σε BBB- από BBB+, και τη παραγωγή σταθερών προοπτικών αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, η χώρα πέτυχε μια {αξιολόγηση} επενδυτικής βαθμίδας από δύο από τους “Big Three” (μετά την αναβάθμιση από τους Standard and Poor’s), η οποία της ξεκλειδώνει αυτόματα την πρόσβαση σε μια σειρά βελτιωμένων δεικτών. Με αυτόν τον τρόπο οι ελληνικοί τίτλοι θα γίνουν ορατοί σε μεγάλους και πιο ποιοτικούς επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.
Ελληνική Οικονομία: Τι σημαίνει η ενημέρωση του Fitch
Το Reuters αναφέρει ότι ο Fitch ανεβάζει την {αξιολόγηση} της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα με ευνοϊκή οργάνωση εξυπηρέτησης χρέους.
«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Fitch ακολουθεί παρόμοια κίνηση της S&P Global Ratings τον Οκτώβριο και καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ένα ευρύ φάσμα δεικτών ομολόγων που διαχειρίζονται πολλές εταιρείες (…)», αναφέρει το πρακτορείο.
Όπως εξηγεί, «το ελληνικό χρέος αναφέρεται ήδη με πιο ευνοϊκούς όρους, αφού η εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο δημιούργησε ελπίδες ότι θα ακολουθούσε αύξηση», τονίζει το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχασε την επενδυτική της βαθμίδα το 2010, όταν μια δεκαετία. μακροχρόνια κρίση ξέσπασε με το χρέος, «αναγκάζοντάς την να υπογράψει διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα διάσωσης ύψους περίπου 260 δισ. ευρώ για να μην πνιγεί».
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγοράστρια ομολόγων της χώρας», αναφέρει σε τίτλο του Bloomberg.
«Η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας την πόρτα στη δεξαμενή επενδύσεων σε ομόλογα πολλών τρισεκατομμυρίων της χώρας. Την Παρασκευή, η εταιρεία όρισε στην Ελλάδα βαθμολογία BBB- με σταθερή προοπτική, επιβεβαιώνοντας την απόφασης της S&P Global Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου μετά από 13 χρόνια διατήρησης της αξιολόγησης ανεπιθύμητης αξίας.
«Ο οίκος αξιολόγησης Fitch πιστεύει για άλλη μια φορά ότι αξίζει να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», γράφει η Handelsblatt.
«Η εταιρεία έχει αυξήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης είχαν προηγουμένως αξιολογήσει την Ελλάδα υψηλότερα. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έδωσε στην Ελλάδα {αξιολόγηση} επενδυτικής βαθμίδας. Ο οργανισμός αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας της νότιας Ευρώπης σε “BBB-“. Οι προοπτικές είναι σταθερές, δήλωσε ο Fitch το βράδυ της Παρασκευής. Προηγουμένως, η βαθμολογία ήταν “BB+”, οπότε ήταν στο λεγόμενο περιοχή σκουπιδιών με υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Η Fitch δικαιολόγησε αυτή την αύξηση δηλώνοντας ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται με μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
«Ο Fitch αναβαθμίζει την {αξιολόγηση} της Ελλάδας σε BBB – με σταθερή προοπτική», αναφέρει το Market Watch, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος και το 2025, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα, το AFP ανέφερε ότι «η Fitch ανεβάζει την {αξιολόγηση} της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 160,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 141,2% το 2027, μια απότομη πτώση από 171,4% το 2022. «Η ελληνική κρίση χρέους πυροδοτήθηκε από αλόγιστες κρατικές δαπάνες και λανθασμένες αναφορές δημοσιονομικών δεδομένα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν αυτό αποκαλύφθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, προκάλεσε την εκτίναξη των επιτοκίων της Ελλάδας.