Η Vivartia απέκτησε το υπόλοιπο 22% των μετοχών της Δωδώνης από την SI Foods – η συναλλαγή είναι το τελευταίο βήμα στην επιτυχημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας
Δυόμιση χρόνια αφότου η CVC Capital Partners ανέλαβε το 78% της Δωδώνης, το αμερικανικό επενδυτικό μέρος αναλαμβάνει επίσης το υπόλοιπο 22% της ρωσικής ελεγχόμενης γαλακτοβιομηχανίας SI Foods στην Ήπειρο.
Ο έλεγχος της Δωδώνης περνά στη Vivartia καθώς η CVC απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Δωδώνης μέσω της Venetiko Holdings, η οποία απορροφήθηκε από τη Vivartia το περασμένο καλοκαίρι.
Vivartia Holdings – Συγχώνευση Βενέτικο – Τα σχέδια της CVC για τη Δωδώνη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία αποτελεί το τελευταίο στάδιο της επιτυχημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης της Δωδώνης, η οποία διήρκεσε κάτι παραπάνω από 10 χρόνια.
Η συναλλαγή ακολουθεί την πώληση του 78% στην CVC το 2021 και την επακόλουθη επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του επενδυτικού προγράμματος Δωδώνη που ξεκίνησε η εταιρεία πριν από τρία χρόνια για να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις και τις δυνατότητές της.
10 χρόνια SIF
Η SIF εξαγόρασε τη Δωδώνη το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα όταν η τελευταία κήρυξε πτώχευση. Αυτή η συναλλαγή ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση που πραγματοποίησε το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εκείνη την εποχή, η Δωδώνη, η μεγαλύτερη παραγωγός φέτας στην Ελλάδα, ήταν κοντά στη χρεοκοπία με σημαντικά αχρησιμοποίητα αποθέματα, υψηλό χρέος σε τράπεζες και αγρότες και υπέστη τις συνέπειες της μακροπρόθεσμης αποεπένδυσης.
Όπως αναφέρεται στην αντίστοιχη ενημέρωση, οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο τον εξορθολογισμό της εταιρείας διατηρώντας υψηλά πρότυπα ποιότητας και αυθεντικές πρακτικές παραγωγής, διατηρώντας την εμβληματική της κληρονομιά στη βορειοδυτική Ελλάδα.
Όχι μόνο έχουν αποπληρωθεί πλήρως όλα τα χρέη της εταιρείας προς τις τράπεζες και πάνω από 5.000 γαλακτοπαραγωγούς, αλλά έκτοτε η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει στην αγοράστρια πάνω από 750 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος, δίνοντας ισχυρή οικονομική ώθηση στην περιοχή της Ηπείρου.
Τα τελευταία 10 χρόνια, η Δωδώνη κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τις συνολικές πωλήσεις της και να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της.
Μέσω της αρχικής τοποθέτησης και των επακόλουθων επενδύσεων τα τελευταία 10 χρόνια, η SIF έχει προσφέρει εισροή σχεδόν 75 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η απασχόληση αυξήθηκε από 270 σε 490 στην Ελλάδα (+81%) και 130 νέους εργαζόμενους στο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στην Κύπρο. Επιπλέον, η SIF έδωσε τη ικανότητα στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. να γίνει μία από τις κορυφαίες γαλακτοκομικές εταιρείες από άποψη βιωσιμότητας, κατατάσσοντας στο κορυφαίο 1% των γαλακτοκομικών εταιρειών παγκοσμίως.
Όλα τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την αφοσίωση και τη δέσμευση των εργαζομένων και της διοίκησης, καθώς και την πιστή στήριξης των γαλακτοπαραγωγών Δωδώνης, για την οποία οι επενδυτές είναι εξαιρετικά ευγνώμονες και πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ατέλειωτος επιτυχίας της εταιρείας.
«Οι μέτοχοι της SIF θα ήθελαν να εκφράσουν για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη τους για την υποδοχή που έτυχαν από την ηπειρώτικη κοινότητα και είναι χαρούμενοι που μπόρεσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο ως παράγοντας δράσης στην ευρύτερη περιοχή και να στηρίξουν τους τοπικούς γαλακτοπαραγωγούς μέσω της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, είμαστε περήφανοι που κάναμε τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. έναν επιτυχημένο και ισχυρό παίκτη στην ελληνική και διεθνή αγοράστρια γαλακτοκομικών προϊόντων, με μια ισχυρή ομάδα διαχείρισης που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένη και θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ευρύτερη γαλακτοκομική βιομηχανία. ομάδα», διαβάζουμε στην ανακοίνωση.
Αύξηση τζίρου το 2022 με απώλειες
Για το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε λόγω των πληθωριστικών αυξήσεων των τιμών, ωστόσο παρουσίασε απώλειες στα κέρδη λόγω του υψηλού κόστους των τιμών των πρώτων υλών.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις της μητρικής παρουσίασαν αύξηση 11% στα 132.675 εκατ. ευρώ και 6% των πωλήσεων του ομίλου στα 149.938 εκατ. ευρώ.
Η ζημιά προ φόρων ήταν 4,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 1.968 εκατ. ευρώ και η καθαρή ζημιά από κέρδη 1.254 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και τη μητρική εταιρεία ήταν 4,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 2.435 εκατ. ευρώ και η καθαρή ζημιά σε {επίπεδο} 1,454 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,771 εκατ. ευρώ.