ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πληθωρισμός: συνεχής ακρίβεια έως τουλάχιστον το 2025

Τι προβλέπουν η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, η Επιτροπή και το ΔΝΤ – Ο επίμονος πληθωρισμός απειλεί την ανάπτυξη ιδεών της κατανάλωσης και των επενδύσεων

Για ακρίβεια 2 ετών, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί, καθώς ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ (2%) τουλάχιστον έως το 2025. Τα παραπάνω δημιουργούν νέα δεδομένα που εγείρουν ανησυχίες, όπως προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση κειμένου η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και νέες, επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΟΟΣΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της Eurostat του Νοεμβρίου έδειξαν επιβράδυνση του ελληνικού πληθωρισμού από 3,8% τον Οκτώβριο σε 3% τον Νοέμβριο, αν και παρέμεινε πάνω από το {επίπεδο} του Οκτωβρίου του 2,4%. Το ερώτημα είναι αν και πόσο θα διαρκέσει αυτή η αποκλιμάκωση, δεδομένων τόσο των περίπλοκων διεθνών συνθηκών ενόψει των δύο συνεχιζόμενων πολέμων όσο και των εσωτερικών εικασιών που οδηγούν την κρίση.

Ακρίβεια: το 2024 θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις έως και 5,7%.

Προβλέψεις

Σε κάθε {περίπτωση}, η εκρηκτική κατάσταση παραμένει σημαντικό «αγκάθι» για την Ελλάδα. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΤτΕ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει χαμηλότερη τροχιά (σε σύγκριση με νωρίτερα), αλλά θα παραμείνει πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ. Η προκαταρκτική κρίση για το 2023 παραμένει στο 4,3%, αλλά ο πληθωρισμός φαίνεται τώρα να μειωθεί στο 3,5% το 2024 (2,6% στον προϋπολογισμό του 2024) και στο 2,2% το 2025 αντί για 3,8% και 2,3%, αντίστοιχα, όπως αναμενόταν στο προηγούμενο προβλέψεις.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ λέει ότι θα μειωθεί αργά λόγω των μισθολογικών πιέσεων εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 4,3% κατά μέσο όρο φέτος σε 2,8% το 2024 και περαιτέρω σε 2,4% το 2025. Διαρθρωτικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό τιμές – αναμένεται να μειωθούν από 5,7% φέτος σε 3,2% το 2024 και 2,5% το 2025. Όσον αφορά τους μισθούς, σημειώνει ότι το δεύτερο τρίμηνο φέτος αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχιστεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη ιδεών. «Ο πιο επίμονος πληθωρισμός ή περαιτέρω διαταραχές της ενέργειας και του εφοδιασμού είναι βασικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη ιδεών της κατανάλωσης και των επενδύσεων», σημειώνει.

Την ίδια «γραμμή» ακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 4,3% φέτος και να παραμείνει πάνω από το 2% για τα επόμενα δύο χρόνια (2,8% το 2024 και 2,1% το 2025).

Ανησυχητική είναι και η κρίση του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς το Ταμείο προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο μέσο {επίπεδο} στην Ελλάδα στο 4,1% φέτος και 2,8% το 2024, ενώ το 2028 προβλέπει περαιτέρω πτώση. σε 1,9%

Προβληματισμός με το φαγητό

Οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης μεγάλο προβληματισμός. Χαρακτηριστικά, τον Οκτώβριο η Ελλάδα σημείωσε την ταχύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των ποτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά στοιχεία της Eurostat (τα σχετικά στοιχεία για τον Νοέμβριο θα δημοσιευτούν σε λίγες μέρες). Παρουσιάζουν σχετική άνοδο 10,4% στην Ελλάδα (από αύξηση 9,7% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο) με μέση άνοδο 7,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 7,5% στη ζώνη του ευρώ.

Το προβληματισμός είναι ότι οι τιμές έχουν πέσει στις περισσότερες πολιτείες. Για παραδείγματα, σε {επίπεδο} ζώνης του ευρώ, τα στοιχεία του δείκτη τιμών τροφίμων και ποτών τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν αυξήσεις 9,1% και 9,4% στην ΕΕ, αλλά και διψήφιες αυξήσεις τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή του πραγματικού πληθωρισμού των τροφίμων, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων, δηλαδή ο ρυθμός πληθωρισμού των τροφίμων μείον τον συνολικό πληθωρισμό, ήταν 4,6% στη ζώνη του ευρώ (4% στην ΕΕ) τον Οκτώβριο του 2023, γεγονός που άσκησε τεράστια πίεση, ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Ο ετήσιος πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων κυμάνθηκε μεταξύ των χωρών της ΕΕ από -5,7% στην Τσεχική Δημοκρατία έως 10,9% στο Βέλγιο, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (8,8%), την Ελλάδα (6,6%) και την Ισπανία (5,9%). Μετά την Τσεχική Δημοκρατία, τα χαμηλότερα ποσοστά πραγματικού πληθωρισμού τροφίμων στην ΕΕ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-1,6%) και στη Ρουμανία (-0,5%).

Leave a comment